Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Šķēpu laušana ap Medību likumu nerimstas

Saeimas deputātiem rīt pēdējā lasījumā būs jālemj par grozījumiem Medību likumā. Zemnieku saeima jau gan paziņojusi, ka, iespējams, lūgs Valsts prezidentu neizsludināt šo likumprojektu. Ar tiem saistīti vairāki strīdīgi jautājumi, par kuriem mednieki, lauksaimnieki un dzīvnieku aizstāvji mēģinājuši vienoties divu gadu garumā. Galvenie no tiem ir saistīti ar dzīvnieku nodarīto postījumu samazināšanu, klaiņojošo mājdzīvnieku šaušanu medību platībās un atļauju medīt ar lokiem un bultām.

Lauksaimnieki vēlas panākt plašākas iespējas medīt mežacūkas lauksaimniecības zemēs no 1000 hektāru lielās platībās, «neiedalot lauksaimniecībā izmantojamā zemē vai meža teritorijās», norādīja Zemnieku saeimas pārstāve Līva Liepniece. «Mēs vēlamies šaut tos dzīvniekus, kas uznāk uz lauka,» Dienai atklāti savu personīgo viedokli pauda Zemnieku saeimas priekšsēdētāja vietnieks, saimniecības Mežacīruļi īpašnieks Juris Cīrulis, redzot to kā iespēju pasargāt sējumus no postījumiem. Savukārt Latvijas Mednieku savienības valdes priekšsēdētāja Jāņa Baumaņa vērtējumā nav pieļaujams, ka, tiklīdz dzīvnieks sper soli uz tīruma, tas viņam nozīmē «nāves spriedumu». Viņaprāt, ar postījumiem saistītie jautājumi jārisina individuāli. Arī Zemkopības ministrijas pārstāvis Jānis Bārs Dienai norādīja, ka jau tagad likumprojektā paredzēts, ka varēs izmantot pusautomātiskos ieročus un nakts redzamības tēmekļus mežacūku, lapsu un jenotsuņu medībām, tāpat piecreiz samazināta mežacūku medīšanai nepieciešamā meža platība. Par to gan vēl būs jālemj deputātiem. Tāpat konfliktu gadījumos varēs veidot īpašas medību koordinācijas komisijas, kas izvērtētu postījumu apmērus un lemtu par rīcību. Mednieki arī norāda, ka lauksaimnieki nepietiekami izmanto savas tiesības postījumu gadījumos griezties Valsts meža dienestā, kas zināmos gadījumos ļauj pieprasīt maksu par dzīvnieku postījumiem no tiem, kuri nav pietiekami tos medījuši.

Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Edvards Smiltēns iesniedzis priekšlikumu atļaut loka medības attiecībā uz nebrīvē turētiem savvaļas, kā arī nelimitētajiem medījamo sugu dzīvniekiem, piemēram, bebriem. Deputāti otrajā lasījumā neatbalstīja loka medības. Debatēs Valērijs Agešins (SC) norādīja, ka, medījot ar šādu ieroci, ir «krietni lielāks dzīvnieku savainošanas gadījumu daudzums», minot, ka uz katru nomedīto dzīvnieku viens aiziet savainots. Latvijas Loku mednieku asociācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Kļaviņš savukārt norādīja, ka jaunākie pētījumi pierāda pretējo - traumatisms nav lielāks, kā medījot ar šaujamieroci un, piemēram, Somijā ir ap 150 000 loka mednieku. Ingmārs Līdaka (ZZS) iepriekš skaidroja, ka atzīst medības tikai kā dzīvnieku skaita regulēšanas līdzekli, «nevis izpriecu», un tam būtu jāizmanto visefektīvākie līdzekļi, nevis loks un bultas. Taču tagad viņš pats ierosinājis atļaut loka medības attiecībā uz nebrīvē turētiem savvaļas dzīvniekiem. Biedrības Dzīvnieku SOS pārstāve Laura Karnīte uzskata, ka loku medības nav pieļaujamas, jo gadījumos, kad dzīvnieks tiek ievainots un aiziet ar bultu ķermenī, tas rada lielākas ciešanas. Dzīvnieku drauga fonda pārstāve Solvita Vība un L. Karnīte cer, ka «parlaments vēlreiz skaidri pateiks «nē» cietsirdīgām izklaidēm briežu dārzos».

Karstas diskusijas likumprojekta izstrādes gaitā bijušas par klaiņojošo mājdzīvnieku šaušanu. Mednieki uzskata, ka tā ir nepieciešama, lai pasargātu meža dzīvniekus no saplosīšanas, aitkopji rēķina, ka pagājušajā gadā klaiņojoši suņi saplosījuši vairāk nekā 130 aitu. Bet L. Karnīte norāda, ka civilizētās valstīs klaiņojošo dzīvnieku problēmu risina, tos noķerot un nogādājot patversmē, un piebilst, ka to šaušanu nepieļauj Eiropas Konvencija par mājas (istabas) dzīvnieku aizsardzību. Pašlaik likumprojekts paredz izmantot šaušanu kā galējo līdzekli cīņai ar klaiņojošajiem dzīvniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?