Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Skolotāji rāda, ko māk

«Šeit es dabūju jau trīs idejas,» saka Vecumnieku vidusskolas bioloģijas skolotāja Anda Kuzma, steigdamās no viena kabineta uz citu, lai iepazītos ar kolēģu mācīšanas metodēm. Kamēr skolēni atpūtās pavasara brīvdienās, Vecumnieku vidusskolas skolotāji piekto gadu pēc kārtas tikās nestandarta metodiskajā sēdē, kur savā starpā pārrunāja aktuālos jautājumus un dalījās ar idejām, kā uzlabot savu ikdienas darbu. Šogad tika izvēlēta galerijas metode - pedagogi sadalīja laiku un ceļoja no kabineta uz kabinetu, un, kā skolēni iekārtodamies solos, smēlās kolēģu pieredzi.

Negribēja iet mājās

«Atveram klases durvis, lai mācītos viens no otra,» katrā kabinetā, kur notika skolotāju pieredzes apmaiņa, uz tāfeles citēts Iespējamās misijas direktores Zanes Oliņas teiktais. «Man patika tā būtība, izlasīju un nodomāju - OK, tā mēs arī darām. Mēs atveram durvis un arī mācāmies,» stāsta direktora vietniece izglītības jomā Rolanda Ķiņķevska.

Nestandarta metodisko sēžu aizsākums meklējams vairākus gadus senā vēsturē. Vecumnieku vidusskolas skolotāji bija apmeklējuši dažādus kursus, tomēr kolēģiem neesot bijis īstas skaidrības, ko katrs tajos ir guvis. «Sabraukājas pa nezin kādiem kursiem, un neviens cits nesaprot, ko viņi ir samācījušies. Pirmajā konferencē katrs rādīja, ko viņš ir apguvis un ko reāli lieto. Toreiz skolotāji bija tā aizrāvušies, ka beigās negribēja iet mājās,» par pirmsākumiem stāsta R. Ķiņķevska.

Durvju atvēršana sensitīva

2004. gadā Vecumnieku vidusskola sāka īstenot projektu ar nosaukumu Es daru tā, tajā iespējams ne tikai dzirdēt par kolēģu darba metodēm, bet arī redzēt, kā tās tiek izmantotas ikdienā, - skolotāji apmeklē cits cita stundas, lai pēc tam pārrunātu, kā gājis. No šādas vērošanas skolotājiem esot abpusējs ieguvums. «Mēs stundu apspriežam un, ja kaut kas nav izdevies, pieņemam to pilnīgi reāli. Tas ir abpusēji. Protams, bagātinās tas, kurš vada stundu, un bagātinās arī tas, kurš vēro stundu,» uzskata direktora vietniece.

Klases durvis tiek atvērtas saviem kolēģiem, pāris reižu gadā arī vecākiem viņiem rīkotajās dienās - tomēr cik tālu skolotājs ir gatavs parādīt savu stundu? «Būtībā šī durvju atvēršana ir sensitīva lieta. Bailes tās nav, skolotāji drīzāk kautrējas,» domā R. Ķiņķevska. Viņasprāt, skolotājus satrauc tas, ka no malas parasti nāk vērot, lai meklētu kļūdas viņu personīgajā darbā. «Skolotājam varbūt ir grūti nodalīt personīgo no profesionālā. Es to nesaku par visiem, bet katrā ziņā tā varētu būt problēma mūsu sabiedrībā - profesionālais darbs un personīgā dzīve. Kļūda uzreiz personificējas. Pārkāpt tam pāri varētu, audzinot sabiedrību,» uzskata pedagoģe.

Špikos no pirmsskolas

Metodiskās sēdes dienā Vecumnieku vidusskolā skolotāji sadalījās piecās komandās atbilstoši pasniegtajām stundām: Pirmsskola, Sākumskola, Māksla, cilvēks un sabiedrība, Dabas zinātne un matemātika un Valodas. Divas stundas katra komanda devās no kabineta uz kabineta, lai desmit minūtes iepazītos ar kolēģu labākajām mācīšanas metodēm.

«Es iešu špikot uz pirmsskolu,» pārdomās skolas aktu zālē vēlāk dalās latviešu valodas skolotāja, kurai iepatikusies pirmsskolas kolēģu izglītošanas pieeja - bērni mācību vielu apgūst, iesaistoties rotaļās. Sākumskolas skolotāji pārējos vislielāko sajūsmu izraisa, izmantojot televizoru, lai atainotu pasakas un stāstus. Televizors gan veidots no kartona, un ekrānā redzamo rada paši bērni, uz lielām papīra loksnēm uzzīmēdami savu stāstu, ko parāda pārējiem. Valodnieki savā kabinetā demonstrē, kā, lietojot tehnoloģijas, skolēni var izpildīt uz papīra lapām ierastos testus. Katram tiek iedota pults, ar kuru var izvēlēties pareizo atbildi no variantiem, kas redzami uz ekrāna. Šāds pārbaudes darbs ir ne tikai interesants skolēnam, bet priecē arī skolotājus - špikošanas iespēja krietni samazinās.

Dabaszinātņu un matemātikas pārstāvji dalās ar ideju, kas ir piemērota ikvienā priekšmetā, - skolēniem, izmantojot attiecīgās stundas terminus, ir jāizveido avīze. Bioloģijas skolotāja kolēģiem lasa priekšā savu skolēnu avīzi, kurā publicēts arī nekrologs: «Dziļās skumjās paziņojam, ka pēc neapdomīgas piektdienas nakts bojā gājusi smadzeņu šūna.»

Pēc divu stundu pieredzes apmaiņas katra skolotāju komanda apspriežas un klāsta, kuras metodes šķitušas aizņemšanās cienīgākas. Katrs kļuvis vismaz par trim mācību metodēm bagātāks, atzīst skolotāji. Iegūtais tikšot likts lietā jau šonedēļ, taču «sausais atlikums» tiks apspriests jūnijā. «Būtībā sausais atlikums mums ir bijis no katras pedagoģiskās sēdes. Pirmām kārtām kolēģi ierauga otru citām acīm, veidojas sadarbība. Skolotāji tomēr ir noslogoti cilvēki, viņiem ir jāļauj satikties,» sēdes noslēgumā saka R. Ķiņķevska.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Labākās idejas

Ko cits no cita aizņemsies skolotāji

Kartona televizors - ekrānā redzamo uz lielām papīra loksnēm uzzīmē paši skolēni un, slidinādami zīmējumu, stāsta par notiekošo

Jautras, mācību vielai atbilstošas un aktuālas reklāmas rādīšana stundas sākumā, lai aicinātu skolēnus uz darbu un iepazīstinātu ar apgūstamo tēmu

Žestu valoda - viens skolēns stāsta stundas vielu, otrs stāv aizmugurē un ar žestiem ataino priekšā stāvošā stāstīto

Avīzes veidošana - galvenais noteikums ir izmantot priekšmetam atbilstošu terminoloģiju

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?