Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Sliedēm priekšā būvēs žogu

Liels uzraksts vēsta, ka sliežu ceļu šķērsot ir aizliegts, taču garām braucošajām lokomotīvēm nākas skaļi signalizēt. Tieši šeit, zem Slāvu pārvada, kur joprojām notiek būvdarbi, 13. jūnijā, kā Diena jau rakstīja, vilciens notrieca divpadsmitgadīgu zēnu, bet gada sākumā zem vilciena pakļuva kāds sirmgalvis. Joprojām pāri sliedēm, ignorējot uzrakstus, dodas desmitiem gājēju, bet pa kāpnītēm, lai šķērsotu bīstamo vietu pa pārvadu, dodas retais. Latvijas dzelzceļš jau uzsācis žoga būvi, lai aizkavētu bīstamo sliežu šķērsošanu.

Tā ir visērtāk

«Es pāri sliedēm eju jau vismaz 35 gadus. Kad bija vecais Slāvu tilts, kāpnes bija pavisam tālu tilta galos, sanāca iet ar lielu līkumu. Tagad kāpnes ir labākās vietās, bet grūti uzkāpt,» stāsta pie sliedēm sastaptā kundze pensijas gados. Viņa atzīst, ka lifts būtu ērtākais veids, kā nokļūt uz pārvada, bet to uzstādīt esot risks - salauzīšot viens un divi. Tāpat, ja uzliks sētu, arī tajā ātri vien būšot caurums. Kāda sirmgalve ar groziņu pieiet tuvu sliedēm un gaida, kad viņai pretī atnāks, iespējams, radinieks, kurš pavada kundzi pāri bīstamajam posmam. Redzot, cik lēni notiek abu cilvēku gājiens pāri sešiem sliežu ceļiem, ir skaidrs, ka pa augstajām kāpnēm uz pārvadu kundze uzkāpt diez vai spētu. Pāri sliedēm cilpo arī māmiņa ar pavisam mazu meitenīti, daudziem ir divriteņi. Kāds pusaudzis saka - ja uzliks sētu, gan jau nelauzīs, bet ērtāk ir šādi - pa taisno. Toties divi citi gājēji dusmojas - ko tad te var saprast, vienā pārvada malā uzlikts aizliegums, ka gājēji iet nedrīkst, otrā, izrādās, drīkst. Viņuprāt, vislabāk būtu ierīkot oficiālu pāreju. Taču, vērojot, cik bieži šeit šurp un turp pārvietojas lokomotīves, ir skaidrs, ka Latvijas dzelzceļa interesēs ir novērst cilvēku staigāšanu pa sliedēm, nevis uzlabot to šķērsošanas apstākļus.

Žogs līdz Šķirotavai

Zem Slāvu pārvada ir viena no bīstamākajām vietām, norāda VAS Latvijas dzelzceļš mediju attiecību vadītājs Māris Ozols. Visu dienu notiek kravas vilcienu manevri, garām lielā ātrumā traucas ekspreši un iekšzemes pasažieru vilcieni. «Aizliegumu uzraksti tiek vai nu noplēsti, vai aizkrāsoti. Vienīgais pasākums, kā aizkavēt nemitīgo cilvēku plūsmu, ir žoga būvēšana. Līdzīgi mēs rīkojāmies pie Ģertrūdes ielas, kur cilvēki neizmantoja tuneli, bet gāja pāri sliedēm. Tur uzbūvēja žogu abpus dzelzceļam, un tagad situācija ir daudz labāka,» stāsta M. Ozols. Jaunajam žogam jau daļēji salikti stabi, un tas stiepsies no Slāvu pārvada līdz pat Šķirotavas stacijai abās dzelzceļa pusēs. Cik šāds žogs izmaksās, M. Ozols neizpauda. Dienvidu tilta otrās kārtas projektā paredzētos liftus plānots uzbūvēt nākamgad būvdarbu noslēguma posmā, jo šobrīd pirms būvobjekta nodošanas ekspluatācijā nav piešķirts finansējums, par ko varētu segt iespējamos izdevumus, ja liftus demolēs, norāda Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāvis Mareks Ivans.

Administratīvo pārkāpumu kodekss pieļauj brīdināt tos, kas staigā pa sliedēm neatļautās vietās, vai arī sodīt ar piecu latu naudas sodu. Rīgas pašvaldības policijas preses sekretāre Inese Tīmane atzīst, ka policisti soda tikai tos pārkāpējus, ko pamana, taču speciālus reidus nerīko: «Tas ir kā ar peldēšanu neatļautās vietās - nevaram mēs visas Daugavas garunā nolikt policijas darbiniekus. Ja tur ir uzraksts, tā ir pašu cilvēku vai bērnu vecāku atbildība.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?