Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Šogad jāiztiek tikai ar sintezatoru

Hokeja līdzjutēji, ierodoties Arēnā Rīga uz pārbaudes spēlēm pirms pasaules čempionāta, secināja, ka pirms spēles un tās starplaikos neskan ierastā mūzika. Arēnas apmeklētāji negaidīto klusumu pat salīdzināja ar situāciju 2011. gadā, kad pēc Jaroslavļas aviokatastrofas netika spēlēta mūzika, sērojot par bojāgājušajiem hokejistiem. Tiesa gan, šoreiz spēles nenotika gluži klusumā, jo, uzmundrinot skatītājus, tika spēlēts sintezators.

Iemeslu Dienai atklāja Latvijas Hokeja federācijā (LHF) - pēdējā brīdī tā saņēmusi vēstules no abām organizācijām, kas Latvijā veic autortiesību uzraudzību, un aprēķinātie izdevumi bijuši pārāk lieli, lai LHF tos varētu atļauties.

Nepaspēja nokārtot

Latvijā autortiesību aizsardzību attiecībā uz mūzikas atskaņošanu veic divas nevalstiskās organizācijas - Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība (AKKA/LAA), kas aizstāv autorus, kā arī Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA), kas nodrošina autoratlīdzību izpildītājiem un producentiem. Vēstules no abām organizācijām par to, ka par mūzikas atskaņošanu jāmaksā, LHF saņēmusi pirmās spēles dienā, 9. aprīlī, pāris stundu pirms spēles sākuma, Dienai stāsta LHF sporta direktors Mārtiņš Pagodkins. Tā kā tik ātri jautājumu par licences pirkšanu nokārtot nevarēja, pieņemts lēmums, ka šajā spēlē mūzika neskanēs. Saņemot informāciju par iespējamām summām, ko nāktos maksāt, vēlāk arī nolemts, ka licence šā gada spēlēm netiks pirkta vispār, jo AKKA/LAA piedāvātajā līgumā ir runa par 0,5% no spēles biļešu ieņēmumiem, savukārt LaIPa aprēķinātā summa bijusi 239 eiro par katru spēli. Tik lielus izdevumus šogad vairs nemaz nevar paspēt iekļaut spēļu tāmēs.

«Sapratām, ka tādas naudas mums nav, jo jāmaksā arēnas īre un arī skatītāju nav ļoti daudz,» izteicās M. Pagodkins. Nākamgad gan attiecīgās izmaksas tikšot ieplānotas savlaicīgi. LHF pārstāvis vēl piebilda - pie mūzikas pierasts, visi pamana, ja tās nav, taču Starptautiskā hokeja federācija nenosaka, vai pirms spēlēm jāskan mūzikai, ir tikai prasība, ka diktoram 15 minūšu pirms spēles jāiepazīstina ar spēlētājiem un tajā laikā nekas cits neskan.

Sintezatoru spēlēt, uzmundrinot publiku, var tāpat kā līdz šim, un to turpinās darīt Armands Leja, ar kura uzņēmumu Mūzikas centrs AL noslēgts līgums par apskaņošanu kopumā, ieskaitot himnas atskaņošanu. Būdams līguma izpildītājs, kurš pats autortiesību jautājumus nerisina, A. Leja Dienai nezināja teikt, vai LHF spēles līdz šim nav bijušas autortiesību organizāciju redzeslokā, ja licenci tās prasa tikai tagad. Viņš ir pārliecināts, ka, sēžoties pie sarunu galda, jautājumu var atrisināt, kā to jau ilgstoši nokārtojusi Rīgas Dinamo komanda.

Izlases kārtībā

AKKA/LAA sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Kolmane Dienai paskaidroja, ka licencei - atļaujai publiski atskaņot mūziku - jābūt pie pasākuma rīkotāja jau desmit dienu pirms tā norises. Viņa arī norādīja, ka «ar a/s Dinamo Rīga līdzšinējā sadarbība ļoti laba, lietišķa - ja gribi atskaņot mūziku spēles starplaikos, iegādājies licenci». Tuvojoties 9. aprīļa spēlei, AKKA/LAA piezvanījusi LHF un painteresējusies, vai nebūtu vajadzīga licence. Atbilde bijusi - nē, mums pašiem savs autors, ar ko [noslēgts] līgums. I. Kolmane atzinīgi vērtē to, ka LHF izrādījusies godprātīga - ierakstītā mūzika tovakar tiešām atskaņota. Viņa arī norāda, ka kontroli būtu jāveic Valsts policijai, taču tajā ir ļoti maz cilvēku, kuri nodarbojas tieši ar intelektuālā īpašuma aizsardzības pasākumiem.

Savukārt LaIPA izpilddirektore Liena Grīna atzina, ka organizācija neveic visu publisko pasākumu uzraudzību, bet paļaujas uz pasākuma rīkotāju profesionalitāti un godaprātu attiecībā uz Autortiesību likuma ievērošanu. «Mūsu darbinieki tikai izlases kārtā pārbauda, vai publisko pasākumu rīkotāji ir nokārtojuši saistības ar biedrību, un gadījumos, kad konstatēts, ka šādas licences nav izņemtas, vēršas pie pasākuma rīkotājiem ar lūgumu šīs saistības nokārtot, lai izpildītāji un producenti varētu saņemt viņiem pienākošos atlīdzību par savu darbu izmantošanu. Tā tas bijis arī LHF gadījumā,» norāda L. Grīna. Viņa arī atgādina, ka šā gada februārī LaIPA ir uzlabojusi licences pieteikšanas procesu - pasākumu rīkotājiem tagad nav jādodas uz LaIPA biroju, bet var izmantot organizācijas mājaslapā pieejamo tiešsaistes pieteikuma formu un visas saistības nokārtot elektroniski. Sporta pasākumos, kuros mūzika tiek atskaņota starplaikos, tarifs tiek piemērots pēc apmeklētāju skaita - līdz 2000 apmeklētājiem summa ir 14,37 eiro par pasākuma dienu, bet, ja apmeklētāju skaits ir virs 2000, par katru nākamo apmeklētāju papildus tiek aprēķināts viens cents. Šie nosauktie tarifi gan ir krietni mazāki par LHF minētajām summām, ko tai esot prasījusi LaIPA.

Par fona mūzikas atskaņošanu publiskos pasākumos pērn LaIPA pasākumu rīkotājiem izsniegusi aptuveni 2900 atļauju, kas ir par 6% vairāk nekā 2013. gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?