Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Sola drīz uzvarēt separātistus

Krievija pirmdien paziņojusi par apjomīgu militāro mācību sākšanos netālu no robežas ar Ukrainu, kuras militārā vadība paziņojusi par ievērojamiem panākumiem cīņā pret Maskavas atbalstītajiem bruņotajiem separātistiem valsts austrumu apgabalos Doņeckā un Luhanskā un sola «drīzu» uzvaru. Tikmēr Luhanskas un Doņeckas pilsētu iedzīvotāji, gatavojoties Ukrainas valdības spēku aplenkumam, veido pirmās nepieciešamības lietu uzkrājumus un nakšņo pagrabos.

Lidos līdz polārajam lokam

Krievijas Gaisa spēku virspavēlniecība vakar informēja, ka līdz piektdienai Ašulukas poligonā Astrahaņas apgabalā, kas atrodas mazāk nekā 1000 kilometru no valsts robežas ar Ukrainu, norisināsies manevri, kuros piedalīšoties vairāk nekā simts militāro lidmašīnu un helikopteru, tostarp iznīcinātāji Su-27 un MiG-31, kā arī jaunākās paaudzes reaktīvie bumbvedēji Su-34.

Mācību laikā vairāki uzdevumi norisināšoties tālu no Ašulukas poligona, piemēram, aiz polārā loka. Gaisa spēki paziņojuši, ka lidaparāti izmēģinās modernākos aviācijas ieročus, izmantojot tos pret mērķiem gaisā un uz zemes. Manevru laikā arī tikšot izmēģināti pretgaisa aizsardzības ieroči, vēsta Reuters.

Kopš bruņotā konflikta sākuma Austrumukrainā Krievija kaimiņvalsts tuvumā regulāri ir rīkojusi militāros manevrus, ko eksperti viennozīmīgi vērtēja kā agresīvu spēka demonstrēšanu pret Kijevas valdību, kas nāca pie varas gada sākumā, padzenot Maskavai paklausīgo prezidentu Viktoru Janukoviču. Ukrainas valdība vairākkārt ir paudusi bažas par Krievijas bruņoto spēku koncentrēšanu robežas tuvumā, bet pēdējā laikā ziņo par bruņojuma un kaujinieku ieplūdināšanu valstī no Krievijas robežas puses.

Ukrainas aizsardzības ministrs Valērijs Heļetejs paziņojis, ka, neskatoties uz ievērojamiem dzīvā spēka zaudējumiem promaskavisko separātistu rindās, viņu skaits Austrumukrainā joprojām esot aptuveni 15 tūkstoši, jo no Krievijas regulāri ierodoties labi apmācīti un bruņoti papildspēki.

Luhanska izolēta

V. Heļetejs intervijā britu raidsabiedrībai BBC sacīja, ka «ļoti drīz» viņš varēšot vēstīt par Ukrainas drošības spēku uzvaru pār separātistiem, jo Kijeva esot atguvusi kontroli pār lielāko daļu teritoriju, kuras bija sagrābuši promaskaviskie kaujinieki.

«Separātistu kontrolētā teritorija ir divarpus reizes mazāka, nekā tā bija bija četras nedēļas iepriekš,» stāstīja Ukrainas aizsardzības ministrs. «Ukrainas bruņotie spēki ir atbrīvojuši vairāk nekā 65 pilsētas un ciematus Doņeckas un Luhanskas apgabalos.

Viņš arī sola, ka Ukrainas valdības spēki neiesaistīsies kaujās ar separātistiem rajonos ap vietu, kur 17. jūlijā nogāzās notriektā aviokompānijas Malaysia Airline pasažieru lidmašīna, kamēr no turienes nebūs aizvestas visas bojāgājušo mirstīgās atliekas.

Tikmēr Ukrainas spēki aizvien ciešāk savelkas ap Doņecku un Luhansku, no kurām otra faktiski atrodoties aplenkumā un esot izolēta no ārpasaules.

Karadarbības rezultātā lielākajai daļai Luhanskas iedzīvotāju nav elektrības, aptuveni 4000 pilsētnieku palikuši bez gāzes padeves, bet 8000 mājsaimniecību ir atslēgts dzeramais ūdens. Lielā daļā pilsētas traucēti arī fiksēto un mobilo telefonu sakari.

«Luhanska atrodas pilnīgā izolācijā. Praktiski nav iespējams iegādāties dzeramo ūdeni pudelēs. Pilsētas iedzīvotājiem neizmaksā pensijas un algas, šeit praktiski nav pieejama skaidra nauda,» Luhanskas pilsētas mērs Sergejs Kravčenko pastāstīja BBC krievu redakcijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?