Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Sola palielināt ASV līdzdalību

«Mēs atbalstām ASV centienus, konsolidējot striktu starptautisko nostāju pret Krievijas iebrukumu Ukrainā. Mums ir jāsaprot, ka turpmākas agresijas apturēšanai visbūtiskākā ir solidaritāte un vienbalsība,» pēc triju Baltijas valstu prezidentu tikšanās Tallinā ar Amerikas Savienoto Valstu prezidentu Baraku Obamu paziņoja Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Raksturojot gaidāmo NATO samitu Velsā, A. Bērziņš norādīja, ka tas «dos skaidru vēstījumu par kolektīvās drošības stiprināšanu. Mēs veiksim konkrētus pasākumus, lai nodrošinātu karaspēka klātbūtni, infrastruktūru un vadības struktūru Baltijas reģionā». Uzrunājot B. Obamu, Latvijas prezidents izteicās, ka ASV prezidenta atbalsts - Eiropas valstu drošības iniciatīva - ir ļoti nozīmīgs mūsu reģiona drošībai. «Es esmu pārliecināts, ka ASV Kongress pieņems šo likumprojektu bez kavēšanās. Pateicos ASV par militāru klātbūtni Baltijas reģionā. Mēs uzņemsim ASV karaspēku un bruņojumu Latvijā tik ilgi, cik tas būs nepieciešams,» A. Bērziņa teikto atreferē Valsts prezidenta Preses dienests.

B. Obama, piedaloties kopīgā preses konferencē ar Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu, apstiprināja, ka Baltijas valstīs un Polijā tiks pastiprināta ASV gaisa spēku un izpletņlēcēju vienību klātbūtne. ASV prezidents atgādināja, ka tiek izstrādāti Baltijas valstu reģiona aizsardzības plāni un Vašingtona vēlas dot nepārprotamu signālu Krievijai, ziņo LETA.

«Mēs runājam arī par jaunu iniciatīvu, kas paredzēs palielināt ASV līdzdalību reģionā,» norādīja Obama, piebilzdams, ka Igaunijā varētu tikt izvietota papildu rotējoša gaisa spēku vienība. Tomēr Baltā nama saimnieks neko neteica par pastāvīgu jaunu NATO militāro bāzu izvietošanu reģionā, par ko pirms vizītes runāja amatpersonas.

B. Obama minēja Igauniju kā piemēru pašas ieguldījumam kolektīvajā drošībā, kuram vajadzētu sekot arī citām NATO dalībvalstīm. Igaunija līdz ar ASV ir starp tām četrām alianses dalībvalstīm, kas atbilstoši saistībām aizsardzībai atvēl vismaz 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Uzrunājot igauņu studentus, ASV prezidents paziņoja, ka aliansei jādod «nepārprotama atbalsta vēsts» Ukrainai. Viņš arī vienlaikus aicināja visas NATO dalībvalstis nopietnāk izturēties pret saviem pienākumiem, kas izriet no to dalības aliansē.

Latvijas Aizsardzības ministrija ir bijusi informēta, ka ASV varētu Igaunijā izvietot papildu rotējošo gaisa spēku vienību. Pēc šādas vienības nosūtīšanas uz Igauniju Latvijas Nacionālie bruņotie spēki ar to sadarbosies, aģentūrai LETA pastāstīja Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?