Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Somijas jaunā Nokia

Mest pa cūkām ar dažāda kalibra putniem, lai atgūtu olas? Lielbritānijas premjeram Deividam Kameronam, slavenajam rakstniekam Salmanam Rušdi un vēl miljoniem cilvēku visā pasaulē tā šķiet pieņemama izklaide. Sākotnēji Apple telefoniem radītā spēle Angry Birds (Piktie putni) ir materializējusies visdažādākajās izpausmēs, liekot pat pavisam nopietniem cilvēkiem uz brīdi atgriezties bērnības rotaļīgumā, lai kārtējo reizi sagrautu zaļu rukšu pārvaldītu stikla un koka pili.

Resnie putneļi bez spārniem un kājiņām pērn pat uzsēdināti uz Somijas nacionālās aviokompānijas Finnair lidmašīnas, savukārt Somijas Eiropas lietu un ārvalstu tirdzniecības ministrs Aleksandrs Stubs ir kļuvis par Angry Birds aizbildni, jauno «Somijas Nokia» demonstrējot sadarbības partneriem Eiropā un Āzijā. Lielākais somu saldumu ražotājs Fazer jau strādā pie Angry Birds saldumu līnijas izveidošanas. Piktie putni un ļaunās cūkas arī Latvijā guvušas gana lielu atzinību un interesi, kiosku ķēde Narvesen sākusi kārtējo klientu kampaņu, kuras laikā, sakrājot vajadzīgo skaitu uzlīmju, var tikt pie plīša putna - nu varen dusmīga!

Nepieciešams ienaidnieks

Lai izveidotu šobrīd pasaulē vienu no veiksmīgākajām mobilajām spēlēm, kompānijai Rovio Mobile bija nepieciešami gandrīz septiņi gadi - nevienam tā īsti nebija interesantas pirmās piecdesmit spēles, tāpēc bija tikai divas iespējas - vai nu radīt ļoti veiksmīgu piecdesmit pirmo, vai arī slēgt bodīti ciet. Kompānijas vecākais dizainers Jāko Īsalo kādu vakaru aiz garlaicības sācis datorā zīmēt resnus, apaļus putnus ar dzelteniem knābjiem un dusmīgi sarauktām uzacīm. Nedēļu vēlāk kompānijas bosi devuši zaļo gaismu jancīgajām radībām. Lai būtu spēles elements, bija nepieciešams atrast ienaidnieku, un, tā kā tolaik apkārt plosījās «cūku gripa», par sliktajiem kļuva zaļās cūkas.

«Šī bija mūsu pati visvairāk izkalkulētā spēle,» atzinis viens no Rovio dibinātājiem Niklass Heds. Tādējādi izklaidi alkstošais saņēma spēlīti, kas pilnībā apmierina viņa prasības - tā ir vienkārša, nedaudz bērnišķīga, ātri saprotama, turklāt ļaunie cūku smiekliņi, kad nav izdevies noslēgt kārtējo līmeni, tā vien dzen uz priekšu sasparoties vēl vienam izaicinājumam. Aprēķināts, ka ik dienu visā pasaulē kopā vismaz 200 miljoni minūšu tiek veltīts dusmīgajiem putniem, kas ir līdzvērtīgs laikam, ko Amerikas Savienoto Valstu iedzīvotāji patērē televīzijas pārraidēm. Spēles Angry Birds kopējās izmaksas bija ap 100 000 eiro, patlaban kompānija tiek novērtēta uz 210 miljoniem ASV dolāru. Tās kontrolpakete 69,7% pieder Kajam Hedam, kompānijas Rovio izpilddirektora Mīkaela Heda tēvam, galvenajiem partneriem Accel Partners un Atomico Invest pieder pa 10% katram, pārējās akcijas ir Rovio valdes locekļu un darbinieku īpašums. Lai arī sākotnēji spēle bija paredzēta tikai Apple iProduktu operētājsistēmām, pēc palaišanas 2009. gada nogalē tā ātri vien kļuva gana populāra un drīz vien dzīvoja arī citur - Android telefonos, Google Chrome pārlūkā, lielākais izaicinājums Rovio komandai bijis to pielāgot sociālajam portālam Facebook.

Jāmet pa cūkām

Latvijas sociālā tīkla Draugiem.lv pārstāvis Jānis Palkavnieks atzīst, ka, ja Rovio būtu interese, viņi labprāt piedāvātu aplikāciju arī Draugiem.lv lietotājiem, pagaidām tāda nav izrādīta. «Mēs paši neražojam nevienu spēli un nevienu aplikāciju, to rada trešās personas vai no visām Eiropas valstīm, lielākoties pārstāvēti somi, lietuvieši un krievi,» stāsta J. Palkavnieks.

Angry Birds kopš dzimšanas brīža virtuālā formātā dzīvo ap 500 miljonos telefonu, datoru un planšetdatoru, kā arī redzami reālajā vidē. Laptopu somas, mugursomas, dažāda izmēra rotaļlietas, kā arī aksesuārus - zeķes, cepures un pat pludmales čības! Latvijas patērētāji var justies lepni - Narvesen pārstāvis Andris Aleksandrovs stāsta, ka pikto putnu lojalitātes programma Narvesen kioskos ir pati pirmā visā Eiropā, pat ātrāk nekā to dzimtenē Somijā, darījuma detaļas publiskotas netiek, taču darbs pie tā sākts jau pērnajā vasarā.

Somijā, Helsinkos, darbojas oficiālais Angry Birds veikals, kuru katru brīdi tāds tiks atvērts arī Ķīnā, kas tiek uzskatīta par spēles ātrāk augošo tirgu. Un kā nu ne, ja Ķīnā pat atklāta dusmīgo putnu aplikācija, kur mētāties ar milzīga izmēra resnajiem putniem pa ne mazāka izmēra cūkām var, pats savām rokām atvelkot katapultas gumiju, nevis imitējot darbības virtualitātē! 22. martā pikto putnu faniem tiks nodota jau ceturtā spēle - Angry Birds Space.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?