Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Spēks un liecības

Nejauši sanāca, ka iepriekšējā vakarā pirms Andreja Lenkeviča izstādes skatīšanās dzirdēju mākslinieces un mākslas kritiķes Gintas Vilsones lekciju šauram interesentu lokam par totēmiem Āfrikas tradicionālajās kultūrās. Lekcijas ierosinātās sarunas par mākslas reliģiskajiem, mītiskajiem un rituālajiem pirmsākumiem pa dažādu nozaru aspektiem jeb ceļiem noveda pie aptuvenas atskārtas par mākslas sabiedriskajām potencēm, jo lielākajā daļā pagānisko tradīciju tas, ko pēc tam sauc par mākslu, ir tikai un vienlaikus būtisks līdzeklis dažādu identitātes jautājumu risināšanā.

Cilvēku kopa kaut kā kļūst par tautu, zēni par vīriešiem, meitenes par sievietēm - u. tml. psihofiziskas mistērijas visu laiku notiek ar mums un mūsu acu priekšā.

Baltkrievu fotogrāfa Andreja Lenkeviča izstāde un grāmata Pagānisms mūsdienu baltkrieviem rāda viņu pašu tradīcijas kā identitātes meklējumu iespēju. Pat ne kā iespēju, bet reālu praksi, kas saglabājusies retos lauku apvidos vēl līdz mūsdienām.

Andrejs Lenkevičs (1981) ir viens no pazīstamākajiem baltkrievu fotodokumentālistiem, darbus izstādījis Eiropā, Āzijā un ASV, fotogrāfijas publicējis The New York Times, Spiegel, GEO, Vanity Fair, Readers Digest u. c. Par sēriju Pagānu tradīcijas Baltkrievijā autors saņēmis vairākas balvas.

Izstādes anotācijā izstādes kurators Arnis Balčus raksta: «Pagānu kultūrai Baltkrievijā ir ļoti senas saknes, un tās tradīcijas tika pārņemtas no baltu un somugru ciltīm. Pagānisms ir spējis pārdzīvot sociālos un politiskos režīmus, arī 70 komunisma gadus, un saglabājis dzīvu pašu svarīgāko - īpašu uzmanību un cieņu pret dabu. Lielākā daļa pagānisma paražu saistās ar dabas atjaunošanos - pavasara sagaidīšanu, ražas novākšanas laiku, Jāņu nakti utt. Lietas, kas pirmajā mirklī var šķist banālas, piemēram, kā akmens, koks, augs, vainags vai ceļš, izrādās, ir apvītas ar simbolisku nozīmi un ir dzīvas.»

Atšķirībā no kuratora es nebrīnos, ka koki ir dzīvi, bet arī pati ikdienā esmu tālu no spējas pateikties kādam zvēram vai augam, ka viņš sevi upurē, lai es dzīvotu. Taču sajūtas, piemēram, apklājot galdu, reizēm ir jocīgas. Laikam tiešām nekas nav tāpat vien, arī svinīga upurēšana vienkārši ir, un nereti saprašana, kas īsti ir tas, ko tu dari, iziet cauri arī biezākajām ādām. Taču fotogrāfs nav meklējis neko nedefinētu, nekādus spokus un arī nekādu etnogrāfisko muzeju piedāvājumu, neko dekoratīvu, nekādas čaulas bez satura. Viņš atradis īstas baltkrievu tantiņas, un pat ne tik vecus cilvēkus, kas sataisa visādus objektus, veic visādas darbības, ko ticība pārvērš aizsardzībā un piederībā. Brīžiem A. Lenkeviča fotogrāfijas atgādina teiksmainā klasiķa Manuela Alvaresa Bravo Meksikas kolekcijas, kas arī tiecās pēc dzimtenes sakņu spēka un to mūsdienu (tolaik runa bija par 30. gadiem) liecībām.

Nefokuss, novērstas vai izplūdušas sejas uzņēmumos vērš tos noslēpumainos skatos, kam piemīt «kaut kas tāds, kas vērotājam nav pilnībā izprotams un tātad - nav arī pieejams», raksta kurators. Šī īpatnība un precīzais vērojums atbilst tam, par ko izstādē ir runa. Bez iniciācijas tas nav un nedrīkst būt pieejams, jo ir uz pašas literārā un mistiskā robežas, kā pagānismu raksturojusi baltkrievu fotogrāfijas pētniece Svetlana Poļeščuka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?