Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Spekulāciju novērst grūti

Pret to, ka masveidā tiek izpirktas Dziesmu un deju svētku biļetes, lai tās zibenīgi laistu tirgū par paaugstinātu cenu, ir sarežģīti cīnīties, atzīst atbildīgo institūciju pārstāvji. Valsts policija saka, ka iesniegumus, ja tādi būs, pārsūtīs Valsts ieņēmumu dienestam (VID), savukārt tur Dienai skaidro, ka vajadzētu vērsties tieši policijā.

Diena jau vēstīja, ka cilvēku sašutumu izraisīja veikli darboņi, šā gada Skolu jaunatnes Dziesmu un deju svētku biļešu tirdzniecības pirmajā dienā pērkot pa 40 biļetēm uz pilnīgi visiem koncertiem, tikmēr citi rindā stāvētāji palika tukšā. Jau tai pašā dienā piedāvājumi iegādāties biļetes par krietni paaugstinātām cenām parādījās interneta sludinājumu vietnēs.

No viena pie otra

Valsts policijas sabiedrisko attiecību speciālists Toms Sadovskis Dienai skaidro, ka biļešu pārdošana par augstāku cenu, nekā tās nopirktas, ar likumu nav aizliegta. Taču ir jāvērtē, kādā mērogā tas tiek darīts, un šis vērtējums jāveic VID. «Ja tas tiek darīts plašā mērogā, šīs darbības var vērtēt kā uzņēmējdarbību bez attiecīgas licences. Katrs gadījums ir vērtējams individuāli, bet policija to nevar izvērtēt, tāpēc iesniegumus, ja tādi ir, pārsūta VID,» komentē T. Sadovskis. Viņa rīcībā nebija ziņu, ka šogad policija būtu saņēmusi kādu iesniegumu par negodīgu rīcību ar biļešu tirdzniecību. Savukārt Diena uzzināja, ka par 2. jūnija laikrakstā atspoguļoto gadījumu, kad uz katru koncertu tika pirktas 40 biļetes, pārējie rindā stāvētāji ir vērsušies Valsts policijas Latgales priekšpilsētas iecirknī. Tāpat Dienai kļuvis zināms, ka minēto personu, kura it kā bijusi no Preiļiem, notikuma aculiecinieki atpazinuši TV3 raidījuma Bez tabu sižetā, kurā tika veikts eksperiments, pērkot biļetes par paaugstinātu maksu pēc sludinājuma.

Oficiālas sūdzības šogad neesot saņēmis arī VID, norāda tā sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Teice-Mamaja. Viņa atceras, ka daudz sūdzību bijis pirms iepriekšējiem Vispārējiem dziesmu un deju svētkiem. «Ja cilvēks netiek uz koncertu un savas biļetes pārdod, tā ir viena lieta. Vairumā biļetes tirgot drīkst tikai pasākuma organizatora konkursa kārtībā izraudzīts komersants, un, ja to dara kāds cits, tas nav legāli. Nodokļus mēs varam piedzīt tikai par legāli atļautām darbībām,» atzīst E. Teice-Mamaja, piebilstot, ka nelikumīgas biļešu tirdzniecības apkarošana ir Valsts policijas jautājums.

Sūdzības pārbaudīs

Jebkura sūdzība par pārkāpumiem biļešu tirdzniecībā tiks izskatīta, un arī Dienā aprakstītais gadījums ir pārbaudīts, prasot no tirgotāja - Biļešu paradīzes - precīzus datus par pirkuma laiku un kases čeku kopijas. «Svētku rīkotāji nevar juridiski vērsties pret šiem cilvēkiem, vienīgi var aicināt ievērot godaprātu. Ja pēc šādām biļetēm nebūtu pieprasījuma, nebūtu arī piedāvājuma,» izteicās svētku sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva. Viņa sola, ka pārbaudītas tiks ne tikai oficiāli iesniegtās sūdzības, bet arī fakti, kas minēti vēstulēs e-pastā, ja tādas tiks saņemtas.

Problēma ar biļešu spekulāciju pavada katrus Dziesmu un deju svētkus, par ko vairākkārt rakstījusi arī Diena, un secinājums vienmēr ir tas pats - šādus gadījumus apkarot ir ļoti sarežģīti, lai neteiktu, ka praktiski neiespējami.

Vēl viens risks, kam uzmanību pievērš Valsts policija, ir krāpšanās ar izdrukātām elektroniskajām biļetēm. Policijas darbu apgrūtina tas, ka šī krāpniecība atklājas galvenokārt pasākuma dienā, kad cilvēki ierodas uz koncertu un netiek ielaisti, jo uz vienu sēdvietu pārdotas vairākas izdrukātās biļetes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?