Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Starp Rietumiem un...

Šaubīties ir gluži dabiski. Vērtēt un pārvērtēt, lūkoties pēc jaunām mērauklām, kad apjausts, ka, ar vecajām mērot, kaut kas ir nomērīts aplam.

Pēdējos mēnešos publiskajā retorikā jau atkal parādās jautājums - kādu ceļu ies Latvija? Jeb varbūt - pa kādu ceļu mūs vedīs tie, kam 10. Saeimas vēlēšanās tiks dots mandāts turpmākos četrus gadus turēt varas grožus savās rokās. To ceļu, pa kuru valsti ved, nezīmē kartēs. Valsts kursa pareizības noteikšanai nelīdz ne kompass, ne sekstants, ne zinības par sūnām uz koku stumbriem, pat ne mūsdienīgās globālās pozicionēšanas sistēmas.

Kamēr daži politiķi, piemēram, Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete (Pilsoniskā savienība) runā par Rietumu izvēli, citi - tādi kā Ainārs Šlesers (LPP/LC) un biznesmenis Ivars Strautiņš (Par labu Latviju) - saka: kādi vēl Rietumi, mēs tur jau esam! «Mums jābūt par tiltu starp rietumiem un austrumiem, starp ziemeļiem un dienvidiem, jāizmanto unikālais ģeogrāfiskais stāvoklis.» Stāsts par Latviju kā tiltu nav nekas jauns. Gadu gadiem tas ticis piesaukts un nu jau ir krietni novazāts.

Vai Latvija, atrodoties Austrumeiropā, jau ir neatgriezeniski nostiprinājusies Rietumos? Pat tad, ja šo «atrašanos» nonivelē līdz platuma un garuma grādiem, tādi īsti rietumi laikam gan nesanāks.

Taču šajā diskusijā par Rietumu vai Austrumu ceļu vai mūžīgu atrašanos krustcelēs stāsts nav par ģeogrāfiju. Stāsts ir par Rietumu vērtībām un vērtīborientāciju, par ceļazvaigzni, kurai sekos gan likumdevēji un izpildvara, gan arī pārējie varas atzari un ikviens pilsonis. Iespējams, tie daži, kas apgalvo, ka Latvija jau neatgriezeniski ir Rietumos, tā īsti to nesaprot. Varbūt viņi nudien tic tam, ka dalība Eiropas Savienībā, NATO un Pasaules Tirdzniecības organizācijā pati par sevi garantē sekošanu Rietumu vērtībām? Bet varbūt izpratne par to, ko īsti nozīmē būt Rietumos, ir izplūdusi vai - gluži pretēji - pārlieku sašaurināta?

XXI gadsimta pirmā lielā depresija likumsakarīgi likusi sarosīties liberālās ekonomiskās politikas kritiķiem un apšaubītājiem. Un viņu argumenti atrod dzirdīgas ausis. Taču ir aplami reducēt diskusiju par Rietumu vērtībām tikai līdz ekonomiskajiem jautājumiem.

Ir akūti nepieciešams diskutēt un vienoties par sekošanu Rietumu vērtībām visplašākajā izpratnē. Runāt par mūsdienīgu demokrātiju, par atbildību, par arvien plašāku pilsonisko līdzdalību, par cilvēktiesībām, par vārda brīvību. Arī par to, vai varu vēlamies uzticēt politiķiem vai valstsvīriem, atceroties, ka starp pirmajiem un otrajiem ir būtiska atšķirība, kuru savulaik visai precīzi raksturojis kādreizējais Francijas prezidents Žoržs Pompidū: «Valstsvīrs ir politiķis, kurš sevi iegulda nācijas labā. Savukārt politiķis ir valstsvīrs, kurš nāciju iegulda savā labā.» Latvijai taču šie ir ļoti sāpīgi jautājumi, vai ne?

Daļa iedzīvotāju dažnedažādos veidos apliecina savu orientāciju uz Rietumu vērtībām. Kā piemēru var minēt kaut vai Latvijai ne īpaši glaimojošo vērtējumu Transparency International Korupcijas uztveres indeksā. Tas, ka Latvijā tik daudzi uzskata korupciju par nopietnu problēmu, patiesībā ir labi. Tas vismaz liecina, ka lielu daļu ļaužu satrauc valsts nozagšana, ka viņi nav gatavi uzskatīt bakšišus un «tējas naudas» amatpersonām par normālu praksi. Par līdzīgu tendenci liecina arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras veiktā biedru aptauja.

Tomēr ar vārdisku un morālu atbalstu Rietumu vērtībām ir par maz, ja uzticība tām tiek apliecināta vien anonīmās aptaujās vai virtuves revolūcijās, draugu un paziņu lokā pukstot par korupciju, par politiķu bezatbildību, par pārlieko birokrātiju. Praktiskai Rietumu vērtību iedzīvināšanai ir nepieciešami gan trauksmes cēlāji, gan aktīva pilsoniskā sabiedrība, gan radikāla politisko partiju finansēšanas sistēmas reforma.

Kādēļ skaidra orientēšanās uz Rietumu vērtībām ir svarīga? Tādēļ, ka Latvija nav nedz pirmā, nedz pēdējā valsts, kurai nākas iet cauri augšanas grūtībām. Ieskatoties kaut vai klasiķa Maksa Vēbera 1919. gada priekšlasījumā Politika kā profesija, neizbēgami nāk atskārsme: «Nav nekā jauna šai pasaulē.» Līdz mielēm atpazīstamas situācijas, profesionālo politiķu tipi, ieražas un metodes.

Tie, kuri apgalvo, ka Latvija jau neatgriezeniski ir Rietumos un nekādas izvēles vairs nav jāizdara, vai nu maldās, vai apzināti melo. Pēdējo mēnešu notikumi Ukrainā mums uzskatāmi demonstrē, kas notiek, ja pie valsts kuģa stūres nokļūst kapteinis, kuram labpatīk mainīt kuģa kursu par 180 grādiem.

To nudien vajadzētu paturēt prātā ne tikai dodoties pie vēlēšanu urnām, bet arī diendienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?