Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Stimulēs izmantot sauli, vēju, šķeldu un zemes siltumu

Vairāk nekā 11 miljonu latu - šāda iespaidīga summa šogad tiks sadalīta starp mājsaimniecībām, kas būs izvēlējušās iegādāties un uzstādīt mikroģenerācijas siltumenerģijas vai elektroenerģijas ražošanas tehnoloģiskās iekārtas. Līdz 24. martam Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) pieņem pieteikumus atklātajā konkursā Atjaunojamo energoresursu izmantošana mājsaimniecību sektorā, ko finansē Klimata pārmaiņu finanšu instruments.

Līdzekļus Latvija ieguvusi par pārdotajām emisijas kvotām un tagad var izmantot, lai atbalstītu siltumenerģijas vai elektroenerģijas ražošanu no atjaunojamiem energoresursiem un siltuma vai elektroenerģijas piegādi tikai mājsaimniecības vajadzībām.

Iespēja tieši privātajiem

VARAM pārstāve Ilze Krūkle stāsta, ka interese par šo konkursu ir ļoti liela, tāpēc ministrija rīko seminārus - šodien jau otrais notiek Rīgā, vēlāk tādi būs Saldū, Ventspilī, Jelgavā, Smiltenē un Daugavpilī un 2. martā vēlreiz Rīgā. Semināru dalībniekus ne vien informē par konkursa noteikumiem, bet arī apmāca pareizi uzrakstīt pieteikumu. Katrs projekts var saņemt 7000 latu, bet summa nedrīkst pārsniegt pusi no projekta kopējām attiecināmajām izmaksām. Par šo naudu varēs iegādāties un uzstādīt šķeldas vai salmu biomasas katlus, granulu vai malkas katlus un biomasas kamīnus ar jaudu līdz 50 kilovatstundām (kW), saules kolektoru sistēmas ar kopējo uzstādīto jaudu līdz 25 kW, siltumsūkņus ar kopējo uzstādīto jaudu līdz 50 kW, vēja ģeneratorus ar kopējo uzstādīto jaudu līdz 10 kW un saules baterijas ar kopējo uzstādīto jaudu līdz 10 kW. Pieteikties var gan privātmāju īpašnieki, gan vairāku dzīvokļu māju īpašnieku biedrības, kas neveic saimniecisko darbību. VARAM apkopojusi komersantu sarakstu, kas piegādā un montē attiecīgās iekārtas.

Trūkst datu

Līdz šim Latvijā tik vērienīga atbalsta tieši privātmāju īpašniekiem nav bijis, bet netrūkst entuziastu, kas ir uzstādījuši gan saules baterijas, gan vēja ģeneratorus, nekāda eksotika vairs nav arī siltumsūkņi, taču daudzi nevēlas publiski atklāt, ka viņiem ir šādas iekārtas. Saules enerģijas asociācija ir apkopojusi kopējās Latvijā uzstādītās jaudas, taču nav zināms, cik mājsaimniecībās kopumā ir uzstādītas šīs iekārtas. «Mēs šo situāciju gribam mainīt,» saka Rīgas Enerģētikas aģentūras direktore Maija Rubīna. Kad Saeima pieņems Atjaunojamās enerģijas likumu, Rīgas dome plāno pieņemt saistošos noteikumus, kas paredzēs 50% atlaidi īpašuma nodoklim, ja mājsaimniecība 100% savu energopatēriņu nosedz ar atjaunojamiem resursiem. Lai šo atlaidi dabūtu, īpašniekam būs jāreģistrējas, un tādā veidā vismaz Rīga varētu tikt pie savas datubāzes.

RTU profesore Dagnija Blumberga pieļauj, ka lielākā interese varētu būt par granulu un malkas katliem, jo tiem ir visvieglāk aprēķināt ieguvumus. Ar siltumsūkņiem ir sarežģītāk, jo reizēm tirgotāji iesaka šķietami lētas ierīces, kas patērē daudz elektroenerģijas. Liela interese varētu būt arī par saules baterijām, ko līdz šim esot varējuši atļauties tikai tie, kas brauc ar mersedesiem. «Ir jāliek mazi saules kolektori, un vajag speciālista konsultāciju. Diemžēl ir tirgotāji, kuriem pašiem ir visai maza sajēga par šīm sistēmām,» norāda D. Blumberga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?