Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Straume mācoties būt cilvēciskāks

Ir jābūt diezgan stipram cilvēkam, lai nākamajā dienā pēc iznākšanas no īslaicīgās aizturēšanas izolatora, kurā pēc auto vadīšanas dzērumā pavadītas desmit dienu, ierastos uz pasākumu, kurā pulcējušās vairākas bijušās un arī tagadējās augstākās valsts amatpersonas. Bijušais tēvzemiešu līderis Jānis Straume uz 1. policijas bataljona 20 gadu jubilejas pasākumu piektdien bija uzaicināts kā 7. Saeimas priekšsēdētājs. Viņa runa bija īsa un pēc tās pieredzējušais politiķis Dienai atzina, ka ir ieradies, lai izrādītu cieņu un pateiktos cilvēkiem, ar kuriem kopā strādājis vairākus gadus.

Uz Jura Vectirāna vadītā 1. policijas bataljona bāzes vēlāk tika izveidots Valsts prezidenta un Saeimas Drošības dienests, kurš sargāja arī augstākās valsts amatpersonas. Tāpēc J. Straume ieradies uz šo pasākumu. Ceturtdienas vakarā Latvijas Televīzijas Panorāmā parādīja J. Straumes grēksūdzi pēc iznākšanas no Jūrmalas īslaicīgās aizturēšanas izolatora, kurā viņš izcieta sodu pēc tam, kad 8. aprīļa vakarā par automašīnas vadīšanu 1,9 promiļu reibumā viņu aizturēja Tukuma policisti. Bijušais parlamenta spīkers bija devies uz medībām Talsu rajonā, taču nepieciešamība palīdzēt kādam cilvēkam esot likusi riskēt. Viņš varējis izvēlēties arī citu laiku, ko pavadīt brīvības atņemšanas vietā, bet iekšējā sajūta likusi uz to doties uzreiz. Viņu neuztrauc liegums četrus gadus vadīt auto, jo savulaik kā ārsts braucis no Siguldas uz Rīgu ar vilcienu, un viņam neesot problēmu izmantot sabiedrisko transportu.

J. Straume pārdzīvo vienīgi to, ka licis ciest sev tuvajiem cilvēkiem. Viņš izpildījis visas Latvijas priekšā doto solījumu un vakarā pēc iznākšanas brīvībā uzdāvinājis sievai Baibai dzejoļu krājumu rokrakstā Cietumnieka intīmās piezīmes. Arī sarunā ar Dienu bijušais politiķis atkārto, ka daudz strādājot ar sevi, meklējot «pazudušās dvēseles daļas». Viņš esot mainījies un kļuvis cilvēciskāks, brīvāks un atradis metodes, «kā padarīt sevi stipru». Uz lūgumu nosaukt savus draugus, ekspolitiķis atbild, ka viņam esot tikai divi draugi, bet domubiedru kļūstot vairāk. Ja agrāk viņš bieži pavadīja savu piecpadsmitgadīgo meitu Madaru uz tenisa sacensībām, tagad viņa braucot kopā ar treneri, jo «konstatēju - ja neesmu klāt, rezultāti viņai ir labāki, jo man grūti kritiskos brīžos savaldīt emocijas». M. Straume vecuma grupā līdz 18 gadiem pasaulē ir 313. vietā.

J. Straume tagad esot valdes loceklis kādā tūrisma firmā. Pērn novembrī viņš atstāja Rīgas brīvostas valdes locekļa amatu, ko var saistīt ar Tēvzemei un brīvībai/LNNK palikšanu opozīcijā. Nebūtu šī notikuma uz šosejas, iespējams, sabiedrība vēl neuzzinātu, ka J. Straume, kurš ir bijis TB/LNNK priekšsēdētājs, marta sākumā ir no partijas aizgājis. Viņš apgalvo, ka šis lēmums nav saistīts ar šī politiskā spēka ietekmes mazināšanos, jo no partijas jau esot distancējies vairākus mēnešus. Tiesa, dažas nedēļas pirms izstāšanās vēl sazinājies ar priekšsēdi Robertu Zīli, kurš solījis piezvanīt, bet tā arī neesot piezvanījis. Taču tas nebūtu mainījis lēmumu no TB/LNNK aiziet. R. Zīle Dienai apstiprināja, ka saņēmis J. Straumes iesniegumu, kurš neesot vienīgais aizgājušais. Priekšsēdis pieļauj, ka vairāki cilvēki varbūt partiju atstājuši, solidarizējoties ar J. Straumi kā bijušo līderi. Šo pieņēmumu varbūt var attiecināt uz Kristīni Kurzemnieci un bijušo Saeimas priekšsēža palīdzi Vinetu Stoleri, taču bijušais ģenerālsekretārs Juris Saratovs atzina, ka viņa aiziešana no TB/LNNK nav saskaņota ar J. Straumi.

Citā partijā J. Straume stāties neplāno, taču interesi par politiku nav zaudējis. Dažas stundas pēc iznākšanas no izolatora viņš izlasījis Valsts prezidenta Valda Zatlera runu, kas esot interesanta. Taču nevarot arī nepamanīt, ka vairākas reizes prezidents lietojis vārdu «zaļš», minot gan zaļo Latviju, gan zaļo enerģiju. «Es jau šo cilvēku saprotu, jo nav viegli šajos apstākļos atrast pareizās vēlētāju balsis,» teica J. Straume. Viņaprāt, prezidentu jāvēlē tautai. Nevarot piekrist arī V. Zatlera redzējumam par izmaiņām vēlēšanu sistēmā, jo visai Latvijai jābūt vienam vēlēšanu apgabalam ar ārēji grozāmiem sarakstiem, kas ļautu izteikt attieksmi pret dažādu partiju līderiem. J. Straume noskaņots tagad daudz paust savus uzskatus, un viņu arī nebiedē norāde, ka medijiem par tiem varētu nebūt interese pēc viņa aiziešanas no politikas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?