Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Strīdi par abortiem var klupināt Romniju

ASV priekšvēlēšanu kampaņā negaidīti asi ielauzušies strīdi par abortu aizliegumu, kas aizēnojuši diskusijas par ekonomiskām, sociālām un citām problēmām. ASV Senāta republikāņu kandidāta Toda Eikina medicīniski apšaubāmie izteikumi, ka izvarošanas gadījumā sieviete nevar palikt stāvoklī, jo tās ķermenis pats spēj novērst apaugļošanos, satricinājuši amerikāņu sabiedrību un aktualizējuši senās domstarpības par nedzimuša bērna tiesībām uz dzīvību.

Abortu aizliegums ASV ir jūtīgs temats, iespējams, pats jūtīgākais kopš Vjetnamas kara, tāpēc tas var būt nozīmīgs ierocis cīņā par vēlētāju balsīm ne vien pirms Senāta, bet arī ASV prezidenta vēlēšanām, uzsvēris The Daily Telegraph.

Cīņa par balsīm

T. Eikins paziņoja, ka sieviete tikai «ārkārtīgi retā gadījumā» var palikt stāvoklī, ja tikusi izvarota. «Ja tā ir īsta izvarošana, sievietes ķermenim ir iespējas to visu [apaugļošanos] izslēgt,» paziņoja politiķis, skaidrojot, kāpēc atbalsta pilnīgu abortu aizliegumu. «Sods būtu jāsaņem izvarotājam, nevis bērnam.»

Republikāņi baidās, ka sašutuma vētru izsaukušais apgalvojums apdraud izredzes triumfēt Misūri štatā un var kaitēt arī prezidenta kandidāta Mita Romnija tēlam, tāpēc centušies pierunāt T. Eikinu nekandidēt ASV Senāta vēlēšanās, taču veltīgi.

Tomēr T. Eikins atzinis, ka kļūdījies savos izteikumos. «Tā nebija patiesība. Es nebiju pareizi informēts,» viņš sacīja telekanālam NBC. Taču demokrāti nekavējās misēkli izmantot savā labā, un prezidents Baraks Obama pat aizrādīja, ka T. Eikins «kaut kā palaidis garām dabaszinātnes stundas».

Daļa analītiķu prognozē, ka T. Eikins šādā veidā iegūs sev papildu popularitāti. Viņa atbalstītājus saniknojuši partijas mēģinājumi atbrīvoties no mulsinošo izteikumu autora. «Es tagad laikam viņu atbalstu vēl vairāk nekā pirms tam,» ziņu aģentūrai Reuters atklāja Mollija Nešama, kas strādā par skolotāju kristiešu skolā un iestājas pret abortiem. «Viņš pieļāva kļūdu, un Republikāņu partija viņu pameta.»

«Problēma ir tā, ka Eikina paziņojums tikai akcentē republikāņu problēmas ar sievietēm,» aģentūrai AFP sacīja republikāņu eksperts Marks Makinons. «Šķiet, republikāņi to apzinās un vienbalsīgi mēģina Eikinu izstumt no sacīkstēm.»

Partija jau atteikusi finansiālu atbalstu T. Eikina vēlēšanu kampaņai aptuveni piecu miljonu dolāru (2,81 miljons latu) apmērā.

Savukārt demokrāti cer, ka T. Eikins turpinās savu priekšvēlēšanu cīņu. Debates par abortiem un sieviešu tiesībām, pēc demokrātu domām, kaitēs B. Obamas sāncensim M. Romnijam, kuram jau tagad ir mazāks atbalsts sieviešu vidū. Kā vēsta jaunākās AP-GfK sabiedriskās domas aptaujas rezultāti, B. Obamu atbalsta 50% daiļā dzimuma balsstiesīgo, M. Romniju - 44%.

Republikāņu Platformas komiteja pagājušajā nedēļā apstiprināja programmu, kas paredz pilnīgu abortu aizliegumu. Tas formulēts kā nepieļaujams pat tad, ja grūtniecība iestājusies pēc izvarošanas vai incesta vai arī apdraud topošās mātes dzīvību. To plānots iekļaut arī partijas programmā, ar kuru republikāņi startēs rudenī gaidāmajās vēlēšanās.

Pēdējos mēnešos M. Romnijs centies visu uzmanību veltīt ekonomikas jautājumiem, taču viņa partijas biedra T. Eikina izteikumi mainījuši priekšvēlēšanu kursu. Vēlētāji satraukti raugās M. Romnija virzienā. Ja politiķis atzīs abortu par pieņemamu izņēmuma gadījumos, viņš riskē zaudēt konservatīvo vēlētāju atbalstu. Ja M. Romnijs atbalstīs pilnīgu aizliegumu, no kandidāta draud novērsties mērenie republikāņu vēlētāji.

Negrib aizliegumu

Pew Research Center sabiedriskās domas aptaujas rezultāti vēsta, ka tikai neliela daļa jeb 18% amerikāņu uzskata, ka aborts būtu aizliedzams bez jebkādiem izņēmumiem. «Lielākā daļa amerikāņu ir satraukti,» LiveScience stāstīja politologs Moriss Fiorina no Stenforda universitātes. «Viņi domā, ka abortu skaits ir pārāk liels, taču viņi nevēlas tos aizliegt.»

Pēc ASV Slimību kontroles centra (CDC) datiem, ik gadu vairāk nekā 32 tūkstošiem sieviešu pēc izvarošanas iestājas grūtniecība. Vidēji 10-15 tūkstošu no šīm sievietēm izvēlas izdarīt abortu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Abortu statuss ASV

ASV abortus legalizēja 1973. gadā, taču tos var regulēt štatu likumdošana. Štati var aizliegt izdarīt abortu pēc kādas konkrētas grūtniecības nedēļas vai konkrētos gadījumos, piemēram, izvarošana, draudi mātes dzīvībai vai augļa attīstības traucējumi. Pēc CDC datiem, kopš 1973. gada ASV legāli veikti aptuveni 50 miljoni abortu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?