Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Suņu modes spožums un posts

Iespaidojoties no populārām filmām, savulaik suņumīļi iegādājās kollijus, pēc tam sākās dalmāciešu bums. Cilvēki krīt no viena grāvja otrā - tikko modē bija klēpja sunīši, un vai katra nekronētā balles karaliene nēsāja padusē iespiestu mazu čivavu, jorkšīrieti vai pundurpinčeru. Tagad Latvijā modē ir nenogurdināmie ziemeļu kamanu vilcēji ar hipnotizējošām zilām acīm Sibīrijas haskiji. Kāds ir šīs ziemeļu šķirnes suņu liktenis Latvijā?

Mīļa nedarbniece

No pagājušās vasaras, ik rītu dodoties uz darbu, Akmeņu ielā satieku Hildu. Viņa pastaigājas ar Sibīrijas haskiju Flēru, kura pie Hildas dzīvo septīto mēnesi. Flēru atrada pagājušās vasaras beigās, sēņojot Pierīgas mežā. Internetā, radio un laikrakstos tika izsludināta kucītes saimnieku meklēšana, bet neviens neatsaucās. Pēc pusotra mēneša Hildas ģimene jau bija Flērai pieķērusies un atstāja atradeni ģimenē. Hilda ir atklāta: «Esmu pensionāre, tāpēc varu atļauties katru dienu ar Flēru vismaz trīs stundas pastaigāties pa krastmalu. Arī manai veselībai tas nāk tikai par labu. No saites vaļā gan viņu nelaižu, jo Flēra nereaģē uz mašīnām, sadomājusies viņa acumirklī var aizskriet, kur acis rāda. Kārtīgi izskrieties Flēra var tikai ar savām četrkājainajām draudzenēm suņu pastaigu laukumā Eksporta ielā, kurp dodamies katru pēcpusdienu.» Hilda bilst, ka tagad esot piesieta mājai, jo Flēru nevar atstāt vienu. Gadījies, ka, vienatnē saskumusi, viņa pastrādā īstus posta darbus: ir sapluinījusi matraci un aizkarus, sagrauzusi kurpes un durvju ailas, «izlasījusi» grāmatas.

Ievazāti kā latvāņi

Latvijas Kinoloģiskās federācijas Dzīvnieku aizsardzības grupas vadītāja un patversmes Līči direktore Astrīda Kārkliņa stāsta: «Sibīrijas haskiji - tāpat kā latvāņi - Latvijā ir nevajadzīgi ievazāti. Haskiji ir ziemeļu suņi, viena no populārākajām braucamo suņu šķirnēm, kas vislabprātāk uzturas ārā. Haskijam nepieciešama ļoti liela fiziskā slodze.»

Viņa stāsta, ka gada sākumā patversmē nokļuva savainots haskijs. Suns tika izoperēts un atveseļojās. Pēc ilgas meklēšanas atradās arī viņa saimnieks. Kad viņam lūgts samaksāt par suņa ārstēšanu un paņemt haskiju uz mājām, suņa saimnieks vairs nezvanīja. Vēlāk pēc paziņojuma patversmes mājaslapā par haskiju pieteicās deviņi pretendenti, taču neviens no viņiem neko nebija lasījis par haskijiem, vienkārši bija iepaticies skaistais suns. Galu galā Līču haskiju uz savām lauku mājām aizveda patversmes darbiniece. Viņa uzcēla jaunajam ģimenes loceklim plašu voljēru ar augstu sētu un tagad cenšas suni integrēt jaunajos apstākļos.

Kā roka ar cimdu

Pirms divarpus gadiem mākslas projekta Noass vadītājam Dzintaram Zilgalvim bērni apaļā jubilejā uzdāvināja Jetti, teikdami - šie suņi ir spītīgi, nevaldāmi un skološanai nepakļāvīgi, nu gluži kā visi Zilgalvji! Pirms kucēna iegādes viņi sīki bija izzinājuši visu par Sibīrijas haskijiem.

Jau divus gadus Jette dzīvo Noasa birojā uz AB dambja. Zilgalvji ir Jettes bars, un viņa nemitīgi cenšas ieņemt augstāko hierarhijas pakāpi. Dzintars labprāt stāsta: «Jette ir mājas gars. Rīgā no saites vaļā viņu nelaižam, jo enerģijas sunenei ir pārpārēm, dienas laikā viņu neviens nevar nokausēt. No sirds izskraidīties Jettei ļaujam tikai mežā vai jūras malā. Kad Jette ir nogurusi, viņa pati nāk klāt.» Dzintars, ar Jetti dziļajā sniegā rotaļājoties, smej: «Esam saraduši kā cimds ar roku. Uz AB dambja un Noasā ir pietiekami daudz vietas. Dzīvoklī viņa nevar izturēt, tāpēc pilsētā gan nevienam neiesaku turēt haskiju, jo nav viegli nodrošināt, lai suns katru dienu patērētu enerģiju, cik tam nepieciešams. Mani draugi, kas iegādājušies haskijus, arī netur tos dzīvoklī. Cilvēki Sibīrijas haskiju galvenokārt izvēlas neparasto acu un skaistā auguma dēļ, taču šī šķirne prasa ļoti daudz uzmanības, turklāt saimniekam vienmēr jābūt labā fiziskā formā. Ziemeļos haskija bars ir citi suņi, pie mums - ģimene, kurā haskijs dzīvo. Laimīgs haskijs ir pārguris un atpūšas sava bara vidū,» stāsta mākslinieks un ironizē, ka Latvijā šie kamaniņu vilcēji varot noderēt kā valsts pensiju problēmu risinātāji. «Arī es vairs neesmu nekāds jaunais. Latvijā varēs sakrāmēt pensionārus kamanās un ļaut haskijiem večus aizvest uz mežu.»

Amerikā patversmes pilnas

Latvijas Kinoloģiskās federācijas prezidente Vija Klučniece par Sibīrijas haskijiem: «Šīs šķirnes suņi derēs ne katram, jo ir neatkarīgi, introverti, viņiem nepieciešama liela slodze. Turklāt visu, kas kustas, haskijs noķers un nožmiegs, kaut arī nemaz nav agresīvs. Vienkārši izpaudīsies viņa mednieka instinkts. Ja būs jāizvēlas starp brīvības alkām un saimnieku, haskijs ne mirkli nedomās par cilvēku. Pirms gadiem septiņiem kāds haskijs bija atmucis uz Latviju pat no Baltkrievijas!»

Pašlaik Latvijā Sibīrijas haskiji ir modē. Tos pavairo un pērk. Vija Klučniece ir informēta, ka pirms gadiem pieciem tā bijis arī Amerikā. Tagad tur visas patversmes pilnas ar haskijiem. Pamēģinājuši sadzīvot ar skaistajiem suņiem, cilvēki padevās un atteicās no ģimenes drauga. Vai tā notiks arī pie mums, un kas būs nākamais suņu modes upuris?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?