Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Sūta no Poncija pie Pilāta

Latvijas Futbola federācijas (LFF) Disciplinārlietu komisija (DK) piektdien atzina gan to, ka Krišjānis Kļaviņš nav Disciplinārā reglamenta subjekts, gan arī to, ka «ir pietiekošs pierādījumu kopums, kas liek secināt, ka K. Kļaviņš varētu būt veicis darbības, kuras ir pretrunā ar godīgas spēles principiem, un ir veicis darbības, kas ir pretrunā ar Latvijas futbola Ētikas kodeksu, līdz ar to DK ieskatā K.

Kļaviņš nevar tikt apstiprināts par LFF prezidenta kandidātu». Trīs nedēļas ilgušās lietas izskatīšanas procesa rezultāts ir tāds, ka Kļaviņš, tautas valodā sakot, aizfutbolēts no DK uz LFF valdi, kurai tad arī jāpieņem galīgais lēmums, vai Kļaviņš drīkst kandidēt uz LFF prezidenta amatu 29. aprīlī.

Iemesls tam, ka valdes nosūtītā lieta DK tiek atspēlēta atpakaļ, būtībā ir vienkāršs - juridiskas nepilnības LFF statūtos. Kļaviņš nav uzskatāms par cilvēku, kas saistīts ar futbolu, tāpēc LFF DK nevar pieņemt jebkāda veida lēmumu par sieviešu basketbola kluba Cēsis prezidentu. Tiesa, reglamentā ir punkts, ka DK ir tiesīga pieņemt disciplinārus sodus arī par futbola maču skatītājiem, kāds Krišjānis Kļaviņš bija, piemēram, piektdien notikušajā virslīgas atklāšanas mačā Liepājā. Situācija, kad uz LFF prezidenta amatu kandidējoša persona nav uzskatāma par cilvēku, saistītu ar futbolu, gan ir visai absurda.

Šā gada 19. februārī DK saņēma LFF Godīgas spēles un ētikas komitejas lēmumu par iespēju piemērot Kļaviņam LFF Disciplinārajā reglamentā paredzētās sankcijas par iespējamo iesaistīšanos darbībās saistībā ar manipulāciju ar futbola spēļu rezultātiem. Tam par iemeslu bija LFF pagājušā gada 27. novembrī (tātad - pirms Kļaviņa pieteikšanās prezidenta amatam) saņemtā vēstule no UEFA, kas apstiprina, ka Kļaviņš, identificēts pēc adreses, telefona numura, iepriekš ieņemtā LFF preses sekretāra amata un saistības ar BK Cēsis, vairākkārt pieminēts Bochum lietas izmeklēšanas materiālos. DK paskaidro, ka «Bochum lieta ir Vācijas pilsētā Bohumā notikusī tiesvedība par plaša apmēra spēļu sarunāšanas lietu, kurā konstatēts, ka vairākiem spēlētājiem un tiesnešiem tika piedāvāts iesaistīties manipulācijās ar spēļu rezultātiem. Minētā lieta noslēdzās ar vairāku personu notiesāšanu un cietumsodu piespriešanu». UEFA vēstulē norādīts, ka šajā lietā viens no starpniekiem bija Manuels Pekoseks, kurš ir veicis 30 tūkstošu eiro pārskaitījumu Kļaviņam. Tāpat UEFA rīcībā esot ierakstīta saruna, kurā totalizatoru kompānijas SAMVO, kas spēļu sarunāšanā sadarbojās ar uz pieciem gadiem notiesāto Anti Šapinu, darbinieki apsprieda bankas konta atvēršanu uz tādas personas vārda, kura «mēdz uzvarēt likmes». Izmeklēšanas gaitā ticis konstatēts, ka šī persona ir Kļaviņš. UEFA norādīja, ka Kļaviņš pašlaik nav amatpersona UEFA Disciplinārā reglamenta izpratnē, bet tas mainītos, ja viņš tiktu ievēlēts par LFF prezidentu.

Interesanta ir Kļaviņa it kā atzīšanās tajā, ka viņa rīcībā nav informācijas par manipulācijām ar futbola spēļu rezultātiem, tajā skaitā arī ar Latvijas izlases un FC Skonto līdzdalību, lai gan iepriekš medijiem viņš apgalvojis tieši pretējo. Balstoties uz DK protokolu, Kļaviņš norādīja, ka «informācija, kuru viņš sniedz presē, ir viņa brīva izvēle un patieso informāciju viņš sniedz DK sēdes laikā». Paša Kļaviņa komentārs Dienai par šo - 17. - punktu ir tāds, ka DK neļāva veikt sēdes audioierakstu, «tāpēc sēdes lēmuma 17. punktā rakstītais ir LFF interpretācija, kas neataino Krišjāņa Kļaviņa teikto». Tāpat viņš norādīja, ka sīkākus komentārus par šo jautājumu sniegt neplāno.

Pēc DK lēmuma Kļaviņš sociālajos tīklos paudis viedokli, ka DK «pilda pasūtījumu ārpus savas kompetences». Gan viņš, gan viņa pārstāve Jeļena Kvjatkovska norādīja uz DK nevēlēšanos parādīt LFF sūtīto pieprasījumu UEFA, kas lika pēdējam nosūtīt savā rīcībā esošo informāciju par Kļaviņa iespējamo saistību ar spēļu sarunāšanu. Kļaviņš solījies noteikti izmantot normatīvajos aktos paredzētās iespējas pārsūdzēt šādu DK lēmumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?