Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Svarīgākais ir tieši kopdarbs

Par augstākās izglītības un zinātnes kapacitāti, kvalitāti un pieejamību publiskajā telpā patlaban tiek runāts kā vēl nekad - gan daudz un atzinīgi, gan kritiski un rūpju pilni. No izcilības, kuru gribam atrast pasaules vadošos reitingos, līdz visatbilstošākā finansējuma modeļa meklējumiem. No pētniecības un inovācijas, kas tiktu sekmīgi komercializēta un dotu iespēju sniegt starptautisku konkurētspēju, līdz studējošo un absolventu sniegumam, pievienojoties vietējā vai integrējoties globālajā darba tirgū.

Tomēr viena no retāk skatītajām šķautnēm saistīta ar tā saukto augstākās izglītības trešo misiju, kas papildina divas galvenās un tradicionālās universitāšu darbības jomas: izglītību un pētniecību, un kuru visbiežāk formulē kā «ietekmi un iesaistīšanos». Proti, runa ir par augstskolu ietekmi uz sabiedrību kopumā un par sadarbībām, jo īpaši par tām, kas saistītas ar biznesa vidi, industriju un nevalstisko sektoru. Cik daudz mēs zinām par šo trešo augstākās izglītības šķautni? Cik efektīva tā ir? Kā tā veidojusies, un kā tā būtu attīstāma turpmāk? Ar kādiem izaicinājumiem tā sastopas pašreiz, un kādas pārmaiņas sagaidāmas turpmākajos desmit gados, kuros tiek solītas arī ievērojamas izmaiņas darba devēju un darba ņēmēju attiecību modeļos? Kādus labumus tā nes un kādus sola nākotnē? Tie ir tikai daži no jautājumiem, uz kuriem gribētos rast atbildes, domājot par mūsu izglītības sistēmas attīstību mijiedarbē ar sabiedrību kopumā un ar konkrētiem uzņēmējiem.

Šajā sakarā prieks piebilst, ka arī pie mums, Latvijā, ir vairāki spilgti piemēri un veiksmes stāsti, kas apliecina jēgpilnu universitāšu un uzņēmējdarbības savstarpējo mijiedarbi. Daži no plašākā sadarbībā atpazīstamākajiem piemēriem saistīti ar vairāku produktu izstrādi un risinājumu attīstību, pateicoties tieši Latvijas zinātnieku veikumam un pētnieciskajam kapitālam. Piemēram, Latvijas Universitāte lepojas ar darbu, kas sadarbībā ar inovatīviem uzņēmumiem tiek veikts rudzu pilngraudu produktu izstrādē pārtikas jomā, ādas cilmes šūnu izpētē medicīnā, dabīgas izcelsmes kosmētikas sastāvdaļu (piemēram, savvaļas augs madara, bērzu sulas, augi, ogas, sēnes un dūņas) izpētē kosmētikas un skaistumkopšanas jomā, kā arī energoefektīvu ēku būvniecībā, zaļās enerģijas un saules gaismas jomā un daudz kur citur. Augstākās izglītības un biznesa vides sadarbība tieši pētniecības un attīstības sektorā vērojama arī citās Latvijas augstskolās un zinātniskajos institūtos.

Tomēr šis ir tikai viens no virzieniem, kur meklēt un attīstīt veiksmīgas partnerības piemērus, kur sadarbojoties par ieguvējiem kļuvušas abas puses. Augstākās izglītības un uzņēmēju sadarbība ne mazāk svarīga arī tādās jomās kā studiju programmu veidošana un nodrošināšana - un runa nav tikai par vieslekcijām un vieslektoriem -, darbaspēka mobilitāte, mūžizglītība, pārvaldība un jaunu produktu komercializācija.

Nesenās pieredzes apmaiņas vizītes Stavangeres Universitātē Norvēģijā un Turku Universitātē Somijā deva iespēju klātienē novērot, kā top labākie un uzņēmējiem vispiemērotākie, turklāt arī peļņu nesoši mūžizglītības modeļi, kā tiek organizēts darbs ideju komercializācijas un tehnoloģiju pārneses jomā, kā lietišķie pētījumi sniedz vēl nebijušu vērtību ilgtspējīgai biznesa attīstībai, kā tiek veidoti virtuāli tematiskās interesēs balstīti pētniecības centri, kuros ilgtermiņa partnerībās apvienojas universitāšu pētnieki, industriju eksperti, pašvaldības resursi, valsts pētniecības centri un nacionālās prioritātes un kuri ir kā tilts starp fundamentāliem pētījumiem, lietišķiem pētījumiem un komercializāciju, kā arī redzēt citus praktiskus piemērus tieši universitāšu un biznesa sadarbībā. Arī šajās universitātēs ar limitētiem valsts un iekšējiem finansiālajiem resursiem sadarbība ar privātiem uzņēmumiem ir kritiski svarīga, lai spētu nodrošināt vadošu lomu izglītībā un pētniecībā prioritārajās jomās.

Lai arī izdošanās priekšnoteikumi ir dažādi, tomēr jāatceras, ka atbildība un iniciatīva jāuzņemas abām sadarbības pusēm - kā augstskolām, tā arī uzņēmējiem, nevalstisko organizāciju līderiem un pārējiem sadarbībā iesaistītajiem. Proti, produktīva sadarbība veidojas efektīvā dialogā un abpusējā cieņā, kā arī balstās kopējos mērķos un vienotās nākotnes vērtībās.

*SIA Dynamic University valdes locekle un direktore

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?