Ar veselību saistīto profesiju pārstāvji mums vietā atgādina par mērenības ievērošanu attiecībā uz patērētā ēdiena apjomu svētkos, taču Ziemassvētkos (kad tad vēl, ja ne tagad) ir vismazākā vēlēšanās sevi ierobežot. Ar svētku sātīgajiem gardumiem vismaz nedaudz var līdzēt tikt galā saprātīgs, neliels daudzums vīna, kam garšā dominē spirdzinošs skābums. Kvalitatīvi un sausi dzirkstošie varētu būt viens no risinājumiem.
Freixenet Reserva Real Brut.
Reserva Real - karaliskā rezerve vai rezerve karaļiem (real - «karaliska» spāņu val.) ir vīndarītavas Freixenet flagmanis. Darināts tāpat kā slavenais kaimiņš - franču champagne, tas nogatavojies vismaz 30 mēnešus vīndarītavas pagrabos, tā laikā dzēriena garša un aromāts kļuvis daudzveidīgāks un izsmalcinātāks. Līdzīgi kā gadījumā ar vairumu šampaniešu, beigu sajaukumā (blendā) tiek izmantota neliela daļa no iepriekšējo gadu vīna. Tas nodrošina vienmērīgāku kvalitāti un īpašo katras vīndarītavas stilu gadu no gada. Šim eksemplāram ir zeltaini dzeltena nokrāsa un nogatavināšanas rezultātā iegūts grauzdētas maizes un vītinātu augļu delikāts aromāts.
Champagne Delamotte Brut NV.
Brut (līdz 12 gramiem cukura uz litru) ir visbiežāk redzamais sausuma -salduma apzīmējums uz šampaniešu etiķetēm un citiem dzirkstošajiem vīniem. Tas ir gluži saprotams, jo tieši šī stila champagne tiek izgatavoti visvairāk - vairāk nekā puse no ikgadējā aptuveni 300 miljonu pudeļu apjoma. Šāda lietu kārtība gan nav bijusi vienmēr, jo līdz pat 19. gadsimta otrajai pusei visi šampanieši bija saldi, dažreiz pārsniedzot pat 300 gramu cukura uz litru. Laikam ritot, cilvēku gaume mainās, un tas ir attiecināms arī uz garšu. Briti, kas vēl arvien ir galvenais šī dzēriena patērētājs, pirms aptuveni 140 gadiem sāka pieprasīt mazāk saldu šo izsmalcināto dzērienu. Frančus tas izbrīnīja, viņi nosauca britus par brutal, bet, lai nezaudētu svarīgus klientus, sāka gatavot mazāk saldu šampanieti. Tā izveidojās šī nesaldā stila apzīmējums brut.
Šampaniešu nams Delamotte ir starp pieciem pirmajiem, kas ir reģistrēti Šampaņas reģionā un savu prasmi gatavot «vīnu ar zvaigznēm» izkopj kopš 1760. gada. Delamotte Brut ir raksturīga augsta chardonnay vīnogu proporcija (vismaz 50), kas sniedz delikātu, izsmalcinātu garšu ar maigu skābumu, bumbieru, ingvera aromātu un krēmīgām putām.