Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Sviestmaizes uzvaras gājiens

Sviestmaizes tagad ir topā! Lielākā daļa dietologu un maizes ražotāji mūs māca ēst maizi kā nozīmīgu uzturvielu piegādātāju organismam. Līdztekus tradicionālajām maizēm daudzu ražotāju klāstā ir arī maize ar jaunām un modernām piedevām, piemēram, auzu pārslām, kinoju vai griķiem. Facebook atradīsit daudzveidīgas maizīšu receptes un kārdinošas fotogrāfijas, siekalas saskries mutē.

Tomēr viedokļi par sviestmaižu veselīgumu dalās. Ne tikai veselīga uztura kontekstā, bet arī par mūsdienu skaistuma izpratnei atbilstošu formu veidošanu un saglabāšanu. Jāatzīst, arī es cenšos uzturā nelietot baltos miltus (gan ar mainīgām sekmēm), tāpēc, piemēram, baltmaizi ēdu ļoti reti. Tomēr nejauši atklāju kefīrmaizi, kas atsauca atmiņā bērnības zaptsmaizes garšu.

Trīs galvenie diskusiju objekti saistībā ar maizi ir - milti, raugs un piedevas. Visvienkāršākā maize sastāv no miltiem, rauga, ūdens un sāls. Milti - rudzu, kviešu vai citi - ir vissvarīgākā maizes izejviela. To malums un kvalitāte visvairāk noteiks gatavās maizes īpašības. Lai maizes mīklu samīcītu viendabīgā masā, vajag ūdeni vai citu šķidrumu, tāpēc svarīga arī ūdens kvalitāte. Ja sāli pievieno par daudz, tas kavē mīklas rūgšanu, padara to mitru, grūti mīcāmu un nepatīkami sāļu garšā. Tāpēc ar sāli uzmanīgi, jo īpaši, ja maizei pievieno vēl citas sastāvdaļas. Lai izceptu raudzētu maizi, kviešu maizei noteikti jāpievieno raugs, bet rudzu maizei - ieraugs. Raudzēšana padara maizi apjomīgāku, poraināku un mīkstāku. Sāls un raugs ir arī tās sastāvdaļas, ko daļa «zinātāju» min kā sliktās. Raugs tiek uzskatīts par baktēriju un skābuma rosinātāju organismā. Viss cits, ko pievieno maizei, jau ir garšas un uzturvērtības aspekti - piens, taukvielas, olas, garšaugi.

Mūsdienās ir plaša maizes izvēle veikalos un zemnieku tirgos. Un, ja nav uzticības citu ražotam produktam, vienmēr var mēģināt cept pats. Arī maizes (ne)lietošana ir pašu ziņā. Ja neēdat maizi, tad jāēd vairāk putras un (vēlams pilngraudu) makaroni.

Tomēr tradicionāli sviestmaize brokastīs pie labas kafijas vai tējas arī man šķiet īsti vietā un laikā. Es ņemu šķēli bioloģiskas rudzu maizes bez papildu piedevām. Man garšo mazliet skābena un smaga rudzu maize. Tai virsū lieku biezās šķēlēs sagrieztu avokado, ko pārkaisu ar zaļumiem (siltumnīcā tagad ir tik daudz leknu bazilika lapu!), ziemā - sēklām, dažkārt kādu lāsi labas eļļas vai balzametiķa. Var uzlikt mocarellu vai uzrīvēt cieto sieru. Nu tiešām neko vairāk nevajag! Enerģijas pietiks vismaz līdz pusdienlaikam. Otra ir saldā sviestmaizes versija - uz rudzu maizes rikas plānā kārtā smērē krēmsieru, tam virsū liek sezonas ogas, piemēram, šorīt zemenes vai ziemā - banānus, un pārlej ar plānu kārtiņu bioloģiskā medus. Vienkārši un garšīgi!

Lai kā attiektos pret maizes ēšanu, uzturvielas ir jāuzņem. Kāpēc to nedarīt ar tradicionālu latviešu maizi? Tiekamies brokastīs!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?