Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Tā tapa zvaigzne

Nedaudz vairāk nekā pirms pusgada pasaules plašsaziņas līdzekļos galvenās ziņas vēstīja par traģisku nāvi - no medikamentu pārdozēšanas miris Maikls Džeksons. Kamēr satriektie fani nesa ziedu klēpjus pie Neverlendas rančo, miljoniem cilvēku vienojās atvadu pasākumos un policijas izmeklētāji centās noskaidrot mūziķa nāves iemeslus, kādam amerikāņu žurnālistam atlika vien uzrakstīt pēdējo nodaļu grāmatai, kuras pirmais izdevums iznācis pirms 10 gadiem, - pilnīgākajai un precīzākajai M.Džeksona biogrāfijai.

Dž.Rendijs Taraborelli jau kopš agras bērnības pazina Maiklu Džeksonu un pēc gadu desmitiem ilgas sekošanas mākslinieka dzīvei piedzīvoja arī tās dramatisko noslēgumu. Tagad viņa grāmata izdota latviešu valodā.

Taraborelli rada iespaidu, ka viņš atradies dižā mākslinieka tiešā tuvumā, varbūt ne gluži blakus, bet vismaz pāris soļu attālumā - kā ēna. Iespējams, tieši šī gadiem ilgā profesionālā sasaiste ar M.Džeksonu likusi autoram sajusties ļoti tuvam paša aprakstītajam varonim. Tieši tik tuvam, lai brīžiem zustu objektivitāte un viņš kopā ar neparasto, bieži vien nesaprasto mākslinieku nostātos pret pasauli, kas vienmēr gribējusi zināt pārāk daudz. Taču Taraborelli neslēpj detaļas. Skrupulozi tiek aprakstītas visas Džeksona gaitas: karjeras agrais, tēva bargās acs vērotais starts, slavas spozme jau bērnībā, pirmā plastiskā operācija, otrā… Autors nav mēģinājis izbēgt no kontroversiālo notikumu - apvainojumi bērnu seksuālajā izmantošanā, arvien dziļāka slīgšana narkotiku aizmirstībā, identitātes infantilās puses uzplaiksnījumi - aprakstīšanas. Tomēr jūtama pietāte, nevēlēšanās iet par tālu - Taraborelli pamatojas tikai uz publiski izskanējušu informāciju, Maikla un viņa tuvāko cilvēku stāstīto.

Grāmatas vērtīgākās daļas ir pirmās - stāsts, kā radās Maikls Džeksons, kuru pazina visa pasaule vai vismaz vēlējās tā domāt. To vērts izlasīt visiem, kuri grib saprast likumsakarības un nejaušības, kas padarīja Džeksonu par spožu un traģisku spīdekli pie mūzikas debesīm. Lai arī mūzikas industrija pēdējos gados piedzīvojusi fundamentālas pārmaiņas, ieskats tās 70.gadu tradīcijās - reizēm pelēkās un netīrās - var sniegt pilnīgu kopainu par to, kā ir tapušas zvaigznes. Vai vismaz šī - viena no lielākajām.

Taraborelli meistarīgi būvē mozaīku, minot sīkas detaļas, taču liekot lasītājam pašam saprast iemeslus, kāpēc pasaule iepazina tieši tādu Džeksonu - cilvēku, kurš visu dzīvi centās sevi pārveidot. Ritot notikumiem, stāsts uzņem apgriezienus - autors kāpina tempu, brīžiem kļūst gandrīz neiespējami izsekot, kā savā starpā saistīti visi personāži un kāpēc tieši konkrētais notikums bijis uzmanības vērts. Tomēr grāmatas pēcgarša paliek. Un, ja jūs pārāk samulsinājis pēdējo gadu notikumu kaleidoskops, vērts atšķirt fotogrāfiju atvērumu, kurā redzams tik ļoti laimīgs un smaidošs desmitgadīgs zēns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Grāmata

Dž.Rendijs Taraborelli Maikls Džeksons. Biogrāfija
Izdevējs Dienas grāmata
Cena grāmatnīcās ap Ls 15

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?