Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Tallina pārtop kultūras galvaspilsētā

Kamēr Rīga vēl tikai gatavojas savam uznācienam 2014. gadā, līdz ar jaunā gada iestāšanos gaitas Eiropas kultūras galvaspilsētas statusā sāka kaimiņpilsēta Tallina, kā arī Turku Somijā.

Eiropas kultūras galvaspilsētas (turpmāk - EKG) nosaukums tiek piešķirts kopš 1985. gada, kad Eiropas Savienības Kultūras lietu ministrija nolēma ik gadu dot iespēju kādai no Eiropas pilsētām prezentēt savu kultūru. Pirmoreiz šis statuss tika piešķirts Atēnām, bet kopš 2005. gada par EKG reizē kļūst divas vai vairākas pilsētas, piemēram, pērn tās bija Stambula Turcijā, Pēča Ungārijā un Esene Vācijā.

EKG iniciatīvas mērķis ir uzsvērt Eiropas kultūru bagātību un dažādību, vienlaikus parādot tās kultūras saiknes, kas vieno eiropiešus, vēsta informācija Eiropas Komisijas mājaslapā. Pilsētai, kas izraudzīta par EKG, tā ir iespēja aktivizēt savu kultūras dzīvi, veidot sadarbību ar citu valstu kultūras operatoriem un piesaistīt ārvalstu publikas interesi.

Jūras krasta stāsti

Tallina 2011. gada kultūras programmu veidojusi, akcentējot savu atrašanos pie jūras. Vairāk nekā 250 projektos ar mūziķu, mākslinieku, aktieru un rakstnieku palīdzību Tallina šogad stāstīs Jūras krasta stāstus. Kā vēsta projekta rīkotājs fonds Tallinn 2011, šie stāsti būs gari un īsi, moderni un seni, aizraujoši un traģiski, taču pats galvenais - neviltoti igauniski.

«Mēs vēlamies atgādināt, cik Tallina ir brīnišķīga dzīvošanas, iemīlēšanās un jaunu lietu radīšanas vieta, kas būtībā ir viens un tas pats,» teic fonda Tallinn 2011 programmu departamenta vadītājs Jānuss Rohumā.

17. novembrī Rīgā notikušā starptautiskā foruma Baltijas vējš: kultūra, radošums, pārmaiņas ietvaros Tallinas pārstāvji savā prezentācijā atzina, ka «EKG gads ir platforma, ko katra pilsēta piepilda ar savām prioritātēm». Viena no Tallinas prioritātēm ir veicināt kultūru, kas nebūtu tikai institucionāla. «Tallinai ir spēcīga institucionālā kultūra - vairāki valstij vai pilsētai piederoši teātri, koncertzāles, muzeji, bibliotēkas utt., taču mūsu kultūras galvaspilsētas mērķis ir attīstīt alternatīvas mākslas kopienas, veicināt starptautisku sadarbību ar mākslas rezidenču palīdzību, kā arī dodot iespēju jaunpienācējiem,» skaidro fonda Tallinn 2011 pārstāve Mari Hellranda.

Kopumā fonds Tallinn 2011 saņēma aptuveni 1000 projektu pieteikumu, no kuriem lielu daļu veido muzikāli projekti, tādējādi apliecinot, ka mūzika ir viens no spēcīgākajiem segmentiem Igaunijas kultūrā. Gada kultūras programmai izvēlētajos projektos atspoguļojas arī Tallinas multikulturālais raksturs.

Tallinas EKG budžets, ko nodrošina gan valsts, gan pašvaldība, ir 16 miljoni eiro, ziņo M. Hellranda. Starptautiskajā forumā Rīgā J. Rohumā norādīja, ka šis ir viens no mazākajiem budžetiem, kāds piešķirts kādai no Eiropas kultūras galvaspilsētām, taču atgādināja, ka pirmajai Eiropas kultūras galvaspilsētai Atēnām izdevies sarīkot vienreizēju kultūras gadu arī ar krietni mazāku budžetu.

Kultūra pludmalē

Viens no lielākajiem ieguldījumiem Tallinas infrastruktūras attīstībā EKG gadā saistās ar padomju laikos apmeklētājiem slēgtās pludmales zonas atjaunošanu. Šovasar tajā tiks atklāti jauni tūrisma objekti - Kultūras kilometrs, Jūras muzejs uz vecā katamarāna Hangars, alternatīvās kultūras centrs Kultūras katls un citi. Fonda Tallinn 2011 pārstāvji cer, ka Tallina, gluži kā Londona vai Berlīne, ar laiku kļūs par mākslas cienītāju galamērķi.

Janvārī Tallinā notiks KUMU Dokumentaal filmu festivāls Urbānās simfonijas, leģendārā vijolnieka Dāvida Oistraha vārdā nosauktais mūzikas festivāls, kā arī Pirmais pasaules uguns skulptūru festivāls un citi pasākumi. Aprīlī paredzēts džeza festivāls Jazzkaar, jūnijā notiks gadskārtējās Tallinas vecpilsētas dienas, jūlijā - 11. Jauniešu dziesmu un deju svētki un Tallinas jūras dienas, augustā - festivāls Birgitta, bet novembrī - Tumšo nakšu filmu festivāls. Pilna kultūras programma atrodama mājaslapā www.tallinn2011.ee.

Somijas pilsētas Turku gada motīvs ir Turku deg, kas saistīts ar entuziasmu, ko izrādīja tūkstošiem cilvēku, piedaloties kultūras galvaspilsētas pieteikuma sagatavošanā 2004. gadā. Galvenie projekta realizētāju - fonda Turku 2011 - mērķi ir internacionālisms, radoša ekonomika un labklājība. Kultūras galvaspilsētas notikumi būs redzami visās pilsētas ielās kā mākslas darbi, pastaigu celiņi un ielu festivāli, informē LETA. Šāgada kultūras programma - mājaslapā www.turku2001.fi.

«Turku un Tallinas ģeogrāfiskais tuvums turpina stāstu par somu un igauņu kultūras kopsakarībām - abām pilsētām ir arī kopīgi projekti,» stāsta Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta paspārnē esošās Eiropas kultūras galvaspilsētas direkcijas un Rīga 2014 programmas mākslinieciskā vadītāja Diāna Čivle.

D. Čivle norāda, ka finanšu krīze ir iespaidojusi arī mūsu kaimiņus igauņus un ne visas sākotnējās ieceres tiks realizētas, taču, viņasprāt, Tallinas komanda ir daudz strādājusi, lai tuvinātu pilsētas attīstības plānus un mākslinieciskās ieceres «labākajiem Eiropas stāstiem».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Tallinā

2.I līdz 17.IV Kumu mākslas muzejā - 15. Tallinas grafikas triennāle Mīlestības, ne naudas dēļ
4. līdz 8.I Igaunijas koncertzālē un Sv. Jāņa baznīcā - Dāvida Oistraha festivāls
13.I līdz 21.II Tallinā un citviet Igaunijā - uguns skulptūru pasaules čempionāts
29.I līdz 4.II Viru konferenču centrā - Tūrisma gidu pasaules kongress
10. līdz 13.II Kumu auditorijā Perfekta klusuma festivāls. Piedalās Tallinas kamerorķestris
23. līdz 27.II Igaunijas tirdzniecības centra Zilajā paviljonā - folkkultūras festivāls Multikulturālais karuselis
29.IV Nokia koncertzālē - džeza festivālā Jazzkaar uzstājas vokālās mūzikas virtuozs Bobijs Makferins
1. līdz 3.VII 11. Jauniešu dziesmu un deju svētki Zeme un pasaule
15. līdz 17.VII pilsētas pludmales zonā - Tallinas Jūras dienas
20. līdz 24.VII pilsētas centrā un ostā - tango festivāls Tangoport Tallinn 2011
8. līdz 18.IX modernā kultūra, mūzika, māksla un izglītība festivālā Plektrum
1. līdz 30.XI Ebreju kultūras festivāls

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?