Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Tāpat, tikai otrādi

Tuvojoties ASV parlamenta vēlēšanām, aizvien skaidrāk vērojamas līdzības starp šo kā pārvaldes, tā problēmu risinājumu ziņā atšķirīgo valsti un Latviju. Līdzīgais ir politikas - gan konstruktīvas, gan demagoģiskas - veidošanas mehānismi, kas liek domāt, ka gan pozitīvā, gan vājību nozīmē nekas cilvēcisks nav svešs ne viņiem, ne mums.

Šāda līdzība arī izbrīna, jo atšķirības starp to, «kā lietas tiek darītas», ir ievērojamas. Tas bieži vien netiek ņemts vērā, kad ievērojami amerikāņu eksperti mēģina komentēt šeit notiekošo, bet pašmāju vērotāji pēc tam vēl ilgi atsaucas uz šo smagsvara erudītu un respektablu prēmiju laureātu pieļautajiem pārpratumiem.

Latvija izejai no krīzes izvēlējusies samazināt un netērēt. Par spīti visbiežāk piesaukto un ar Nobela lauriem vainagoto ekonomistu Pola Kūgmena un Džozefa Štiglica skepsei, Baltijas valstu puslīdz spiestā kārtā (tā īsti spiesta bija tikai Latvija) izvēlētā iekšējā devalvācija ir darbojusies. Ekonomikas kritums apstādināts, atsākusies izaugsme, bet Igaunija pat sākusi eiro ieviešanu. Jostu savilkšana ir depresīva, tomēr Baltijā tā izrādījusies efektīva.

Tradicionāli lepnās lielvalstis no šāda scenārija vairās, un to valdības metas aizdot un pat vienkārši dot naudu saviem ražotājiem un patērētājiem, ka tikai tie neieslīgtu depresijā un turpinātu lai vai cik iluzoru, bet rosību. Sekas, protams, ir vienkārša cilvēka prātam neaptveramos skaitļos lēšams budžeta deficīts. Ja Latvijai savs deficīts ir jāsabalansē jau aiznākamgad, tad ASV kaut ko līdzsvaram tuvu savā budžetā neplāno agrāk par 2020. gadu. Šī tad reizē ir gan lielākā atšķirība, gan pozitīvā nozīmē līdzīgā sākuma punkts. Jo amerikāņu līdzšinējā politika paredz budžeta deficītu pamazām dzēst ar augošu ekonomiku, kamēr mēs - pieaugt ekonomiski uz stingros rāmjos turēta budžeta bāzes. Mūs pozitīvi vienojošais ir apzināti izvēlēta un īstenota politika, pat ja pilnīgi pretēja, kā arī fakts, ka tā ir jāturpina, lai nestu paredzētos atlabšanas augļus. Mainīt taktiku būtu ekonomiska un arī politiska pašnāvība. Amerikāņi nevar griezt savus izdevumus, bet mēs - atlaist vaļīgāk budžeta deficīta jostu.

Sliktā nozīmē vienojošais abpus Atlantijai ir pirātveidīgās opozīcijas loģika. ASV republikāņi šķiet no mūsu reklāmistiem tieši patapinājuši formulējumu, ka viņu nule pasludinātā stratēģija nākotnei «pamatota pilsoņu uzklausīšanā». Amerika, mēs tevi dzirdam! Un tieši ko viņi sadzird? Savdabīgi, bet sadzirdētais vārds vārdā sakrīt ar republikāņu tradicionālo sponsoru interesēm un tad vēl dažu populistisku, bet tāpēc jo spēcīgu aizspriedumu, kas, ačgārno kārību apmierinājis, visdrīzāk gan radītu ja arī ne ekonomisku kataklizmu, tad stagnāciju noteikti. Un šeit gan P. Krūgmena nedēļas nogalē izteiktais secinājums par Ameriku pilnībā ir piemērojams Latvijā: ja opozīcija panāks savu, šeit būs banānu republika. Vai Potjomkina sādža.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?