Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Tas, kas radīts, jāpala iž vaļā

«Es nezinu cilvēkus, kas ir aizgājuši no apdrošināšanas, tā ir lieta, kas ievelk. Un es esmu ievilkta,» smejas risku jeb nedzīvības apdrošināšanas kompānijas Compensa TU SA Vienna Insurance Group Latvijas filiāles vadītāja Evija Dundure (37). Aiz muguras viņai jau ir prāva pieredze šajā jomā, bet aprīlī aprit gads Compensa sienās.

Pirmos pakalpojumus Latvijas risku apdrošināšanas tirgū uzņēmums gan sāka piedāvāt tikai pērn novembrī, bet Evija teic, ka līdz tam ilgusī plānošana palīdzējusi strauji panākt labus rezultātus. «Mans lielākais sasniegums ir komanda, uz kā viss balstās, - man ir sajūta, ka esmu pareizi piegājusi šim jautājumam,» Evija vērtē, bet par savu profesionālo izaugsmi saka - uzdrošināties nozīmē dot sev iespējas.

Ekonomiste saiņo dāvanas

Ja skolā viss padodas vienlīdz labi, ir liela varbūtība, ka aiziesi studēt to, ko meinstrīms. Tas bija arī Evijas gadījums, pēc Balvu vidusskolas iestājoties LU vadības zinātņu programmā. Studiju izvēli gan iespaidoja arī ģimene - Evijas mamma savulaik vadīja Balvu patērētāju biedrību, tētis bija baņķieris. Pabeigusi bakalaurus ar ražošanas vadītāja specialitāti kabatā, Evija turpināja mācīties maģistrantūrā, lai gan tagad saka, ka veselīgāk ir pa vidu paņemt pauzi, pastrādāt, paelpot realitātes gaisu un saprast, ko pašam gribas.

Mācoties Evija sāka piestrādāt Centrālajā savienībā Turība, kur bija lieciniece datoru ienākšanai uzņēmumu ikdienā. «Klabināju iekšā ekselī visus ar roku rakstītos finanšu dokumentus, ko uz Rīgu veda grāmatveži no apmēram 50 uzņēmumiem visā Latvijā,» Evija atceras.

Par pirmo nopietno darbu viņa tomēr uzskata galvenās ekonomistes amatu Finanšu ministrijas Budžeta departamentā. «Nostrādāju tur gadu, kas man likās mūžība. Valsts iestāde ir valsts iestāde. Tas bija labs veids, kā jaunam cilvēka apbružāties, taču sapratu, ka tur nevar ātri augt un nopelnīt. Man gribējās darīt ko dinamisku, kaut ko iniciēt pašai, nevis tikai reaģēt uz pieprasījumiem.»

Evija pieteicās uz mārketinga speciālista vakanci apdrošināšanas sabiedrībā Latgarants, un pirmais ministrijas bijušās galvenās ekonomistes darbs bija… saiņot Ziemassvētku dāvanas. «Pēc toreizējās izpratnes, mārketings nodarbojās ar visu, ko nedarīja tiešā apdrošinātāju darba darītāji. Pirmajā brīdī domāju - vai man to vajag?!» Vēlāk gan nāca dalība izstādēs, arī uzņēmuma mājaslapas veidošana, ko Evija koordinēja no A līdz Z un kas pat izpelnījās kādu balvu. Pēc gada Evijai piedāvāja kļūt par pārdošanas vadītāju un vadīt Latgaranta filiāles ārpus Rīgas - daudzus mazus uzņēmumus ar savu saimniecisko darbību un pašnoteikšanos, bet bez kopīgas sejas. «Man tie bija jāsavāc vienkopus, un gan jau pasāku daudz ko tādu, kas pieredzējušākiem kolēģiem likās dīvaini. Bet šķiet, ka esmu pratusi respektēt to, kas izdarīts pirms manis, un pret cilvēkiem, ar ko kopā jāstrādā. Galvenais - nestādīt sevi par to, kas neesi, bet izdarīt labi to, ko tajā brīdī spēj,» Evija saka.

Spēj tikai skriet pakaļ

Kad vēl pēc pāris gadiem Latgarantu līdz ar sabiedrībām Alterna un Rīgas Fēnikss nopirka Ergo, Evija, izturot konkursu, sāka vadīt un uzmanīgi veidot visu šo plašo pārdošanas saimniecību. «Saņēmu trīs kompānijas, katra bija ar atšķirīgu mentalitāti, vērtību sistēmu, darbinieku motivēšanu, juridisko bāzi. Pirmie gadi man pagāja, lai to visu kaut kā saturētu un aptvertu. Vienlaikus notika gan vienotu produktu, IT programmu un visādu standartu ieviešana, gan centralizācija,» Evija stāsta un atzīst, ka tā viņai bija milzīga skola. Tempu uzturēja arī tirgus situācija, jo ekonomika attīstījās tā, «ka spējām tikai pakaļ skriet». Ar laiku Evija paralēli sāka vadīt pārdošanas procesus arī sabiedrībā Ergo Latvija Dzīvība, kur pārliecinājās, ka pārdevēji, kas pārdod dzīvības apdrošināšanas produktus, un tie, kas tirgo risku apdrošināšanu, ir divu dažādu kalumu speciālisti.

Krīzes laiks sakrita ar Evijas došanos dekrēta atvaļinājumā. Savukārt pēc tā daudz kas jau bija mainījies - gan uzņēmumā, gan pašā Evijā. «Ir lēmumi, ko tu nepieņem, ja nav ārējo kairinājumu,» viņa saka un stāsta, kā kopā ar bijušo kolēģi nodibināja pati savu apdrošināšanas brokeru kompāniju Amber Broker. «Dzīvojot mājās, no malas paskatījos uz nozari ar svaigu skatu. Izvērtēju, ko varu un gribu, kādu dzīvesveidu vēlos, kas ir tās vērtības un cilvēki, ar ko gribu strādāt. Man bija vīzija par brīvību un kvalitatīvu darbu pēc saviem spēles noteikumiem.» Evijas uzņēmums strauji auga un trīs gadu laikā no 100 brokeru sabiedrībām jau bija desmitais pēc apgrozījuma. Evija pirmo gadu pati bija aktīva polišu tirgotāja un labi iepazina apdrošināšanas jomas virtuvi, arī skatu no klienta puses. «Es tolaik n-tās reizes pārdomāju - ja es to vai to būtu zinājusi, kamēr vēl biju otrā pusē, Ergo…»

Ar taisnu muguru

Otrā pusē Evija atkal nonāca - saņemot piedāvājumu no nulles veidot un vadīt Compensa TU SA Vienna Insurance Group filiāli Latvijā. Izšķiršanās aiziet no sava biznesa, atstājot to kompanjones rokās, un atgriezties algotā darbā pa daļai izrietēja no atziņas, ka «mums jau dzīvē nekas tā īsti nepieder. Tas, kas ir radīts, ir jāatlaiž». Lielākās pārdomas gan raisīja iespējamā brīvības zaudēšana, taču Evija sev atzinās, ka arī savā biznesā darba stundas bija garas un faktiskā dzīvesveidu un brīvību atšķirība ir mazāka, nekā liekas. «Nospriedu - ja man atkal ir iespēja sākt veidot komandu, kāpēc to nedarīt. Tā ir arī iespēja radīt ko jaunu, piepildīt sapņus par to, kā jābūt.»

Compensa ir starptautisks milzis ar saknēm Austrijā. Tas, no vienas puses, ir pluss, no otras - izaicinājums. Evija stāsta, ka, vadot Latvijas filiāli, cenšas iekļauties koncernā, tomēr turēt taisnu muguru - saglabāt savu identitāti un atbilstību vietējiem klientiem. «Latvija ir mazs, bet ļoti prasīgs tirgus. Te nevar izveidot vienu piedāvājumu un ar to dzīvot piecus gadus, te visu laiku jādomā par individuāliem risinājumiem, produktu uzlabojumiem, nedrīkst apstāties. To vecā Eiropa varbūt nemaz nesaprot. Te nekas nav standarta,» Evija stāsta. Latvijā apdrošināšanas nozares attīstības, tāpat kā tās IT sistēmu līmenis ir ļoti augsts. Tirgus gan ir ļoti konkurējošs, taču šeit jau sen apdrošinātāji konkurē nevis ar cenu, bet ar pievienoto vērtību, dzenot viens otru uz priekšu, Evija teic.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Hierarhija

Vienna Insurance Group vadība Austrijā

Compensa T.U.SA Vienna Insurance Group vadība Polijā

Compensa T.U.SA Vienna Insurance Group Latvijas filiāles vadītāja Evija Dundure

18 darbinieku (t. sk. astoņu departamentu vadītāji)

Karjeras kāpnes

Kopš 2012
Compensa T.U.SA Vienna Insurance Group Latvijas filiāles vadītāja
2008-2012
valdes locekle un līdzīpašniece apdrošināšanas brokeru sabiedrībā Amber Broker
2004-2008
Pārdošanas daļas vadītāja aa/s Ergo Latvija Dzīvība
2001-2008
Pārdošanas daļas vadītāja aa/s Ergo Latvija
1998-2001
mārketinga speciāliste, vēlāk pārdošanas vadītāja aa/s Latgarants
1998
galvenā ekonomiste Finanšu ministrijas Budžeta departamentā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?