Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Te nesoda, bet Amerikā var nonākt cietumā

No fotogrāfijas man pretī raugās jauna, simpātiska sieviete pavedinošā tērpā ar vieglu smaidu sejā. Tumšām acīm, sārtiem vaigiem, gariem melniem matiem. Viņā ir kaut kas mazliet čigānisks, kaut kas mazliet spānisks. Skolas laikā gan viņu par klases skaistuli nesauca, un arī tagad viņa neatbilst priekšstatam par modeles tipa meitenēm - 90-60-90.

Pēc notikumiem Maiami Floridas štatā rīdziniece Agnese Rudaka, kura nu jau pāris gadu uzturas Amerikas Savienotajās Valstīs, tikusi pie apzīmējuma - konsumācijas meitene. Tā nav profesija, tā nav arī nodarbošanās, kuru nešaubīgi varētu noliegt vai akceptēt. Tā ir pasaulē pietiekami plaši izplatīta dažādi vērtēta parādība. Latvijā tas nav nodarījums, kas būtu sodāms, taču Amerikā tieši šī iemesla dēļ 23 gadus vecā Agnese nonākusi uz apsūdzēto sola.

Dārgi dzērieni un darījumi

Viņa ir viena no piecām Latvijas meitenēm, kas šī gada aprīlī aizturētas par iesaistīšanos organizētā krāpnieciskā shēmā Maiami. Meiteņu uzdevums bijis iepazīties ar turīgiem vīriešiem un uzaicināt viņus doties uz bāru, kas piederējis krāpnieciskam grupējumam. Kopā pavadot laiku, konsumācijas meitenēm bija jāmudina vīrieši pasūtīt dzērienus, lai skurbulī viņi bārā atstātu pēc iespējas vairāk naudas, par to saņemot atlīdzību. Ziņu aģentūra LETA vēsta, ka Maiami gadījumā meitenes pasūtījušas dzērienus, arī klientiem nezinot, maldinājušas viņus par cenām. Dažs reibumā par šampanieša pudeli samaksājis pat 5000 dolāru. Apkrāptie klienti esot ziņojuši arī par nelikumīgām darbībām ar viņu kredītkartēm vai parakstu viltošanu uz čekiem, kā arī mistiskiem darījumiem. Kāds vīrs no Filadelfijas nākamajā rītā pēc jautri pavadītas nakts atklājis, ka iegādājies gleznu par 43 000 dolāru.

Maiami tiesībsargājošo institūciju informācija liecina, ka vīriešu turīgumu meitenes noteikušas pēc dārgiem rokaspulksteņiem un apaviem. Izvēlējušās tūristus un caurbraucējus, paļaujoties, ka viņi, visticamāk, tur neatgriezīsies, lai celtu pretenzijas. Lietā esot identificēti 88 upuri, liecina ASV Maiami apgabaltiesā iesniegtie dokumenti. Kopumā Maiami aizturēti 16 grupējuma dalībnieki - krāpnieciskās shēmas organizatori un īstenotāji.

Saskaņā ar tiesas materiāliem kopā aizturētas piecas meitenes no Latvijas: Viktorija Artemjeva, Jūlija Vinogradova, Anna Kilimatova, Agnese Rudaka un Marina Turcina. Visas vecumā no 21 līdz 25 gadiem. Rudaka ir pirmā no Maiamibīčā Floridā aizturētajām Latvijas meitenēm, kas nonākusi tiesas priekšā. Viņa savu vainu atzinusi un arī piekritusi izmeklētāju piedāvājumam apmaiņā pret vieglākām apsūdzībām sniegt liecības pret citiem Austrumeiropas krāpnieku grupējuma locekļiem - interneta portālā Latvians Online raksta redaktors Andris Straumanis.

Pietrūka atbalsta

Agnese ir meitene no Rīgas, Maskavas priekšpilsētas, augusi nepilnā ģimenē un skolas laikā klasesbiedrenēm stāstījusi, ka savu tēvu nekad nav redzējusi. «Viņa bija sirsnīga meitene un meklēja sirdsmīļumu arī citos. Ikdienā bija klusa, sevī ierāvusies, lai gan, sajūtot pretimnākšanu, atvērās. Skolasbiedru vidū viņa bija sevī noslēgusies, taču mākslā viņa dažkārt spēja atklāties. Bija lietas, ko viņa veica radoši un krāsaini,» atceras Agneses vizuālās mākslas skolotāja Viva Dzene no Oskara Kalpaka Tautas daiļamatu pamatskolas, kurā Agnese kādu laiku mācījās. Viņā noteikti bija radošā dzirksts, taču meitenei «nebija stingra mugurkaula» un blakus, iespējams, īsto cilvēku īstajā vietā. «Ja būtu kāds, kas meiteni būtu pagriezis īstajā virzienā, iespējams, viņas dzīves ceļš būtu veidojies pavisam citādi,» uzzinājusi, kas ar Agnesi noticis, saka skolotāja. Viņa atzīst - ļoti žēl, ka tā atgadījies, un pieļauj, ka meitene uz ASV devusies, lai atklātu sev citu pasauli.

Arī Agneses klasesbiedri atceras, ka viņa bijusi vientuļniece. Meitene gan ļoti centusies iedraudzēties ar pārējiem, gribējusi būt laba un jauka, tomēr viņai nav izdevies iekļauties kolektīvā. Pārējie viņu nav pieņēmuši. «Viņa gribēja būt čomiska, taču klasē viņai nebija daudz draugu,» stāsta kāda klasesbiedrene, kas vēlas palikt anonīma. Viņa piebilst, ka pamatskolu reizē ar klasesbiedriem Agnese nav pabeigusi, viņa no šīs skolas aizgājusi pirms 9. klases.

Gaida meitu mājās

Agneses mamma ar presi sazināties nevēlējās, vien piebilda, ka ļoti gaida meitu atgriežamies mājās. Taču, šķiet, tik drīz tuvinieki Agnesi mājās nesagaidīs. LETA raksta, ka Rudakai draud līdz piecu gadu cietumsods, bet, tā kā viņa izteikusi vēlmi sadarboties ar izmeklētājiem, visticamāk, tiks piespriests sods līdz gadam nebrīvē. Spriedumu paredzēts pasludināt 31. augustā. Notikumiem ASV seko līdzi arī Latvijas Ārlietu ministrija un ir gatava sniegt atbalstu savas kompetences robežās. Preses sekretārs Jānis Sīlis ziņo, ka Latvijas valstspiederīgās apcietinājumā apmeklējis Latvijas konsuls ASV, lai uzklausītu un noskaidrotu, kāda palīdzība nepieciešama.

Iepriekš publicētajās ziņās par konsumācijas meiteņu no Latvijas aizturēšanu Maiami izskanēja informācija, ka, iespējams, agrāk viņas bijušas iesaistītas līdzīgās krāpšanas shēmās arī dzimtenē. Oficiālu apstiprinājumu Diena neieguva, jo policija norādīja, ka nedrīkst sniegt informāciju, kas satur jebkādus personu datus, vai tas būtu cietušais, liecinieks vai apsūdzētais. Taču Dienas uzrunātie Vecrīgas krogu saimnieki pieļauj, ka tas tā varētu būt.

Skolasbiedri, kas ar Agnesi kopā mācījušies, pārrunājot notikumus Maiami, neesot bijuši pārsteigti par notikušo, jo viena no klasesbiedrenēm, kas savulaik strādājusi kādā uzņēmumā Vecrīgā, nereti manījusi Agnesi pie bāra Saxon: «Reiz pļāpāju ar tā bāra menedžeri, un viņš teica, ka Agnese tur piestrādājot.» Saxon, kas tagad gan ir pārdēvēts, bija striptīzbārs, kurš pirms pāris gadiem bija iekļauts ASV vēstniecības Latvijā sastādītajā «melno bāru» sarakstā. Tajā tika iekļauti iestādījumi, par kuriem saņemts visvairāk sūdzību no apkrāptiem tūristiem.

Maiami dzīvojošie tautieši Dienai vēsta, ka aizturētās meitenes no Latvijas uz brīdi bija kļuvušas arī par vietējo plašsaziņas līdzekļu galvenajām varonēm, taču nu jau par notikušo aizmirsts. Kā raksta Krists Kanaviņš: «Te nav Latvija, kur par to baigi runā. Protams, labu iespaidu par Latviju tas nerada, bet amerikāņiem tas ir vienalga.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kas ir konsumācija

Diena.lv raksta - ar vārdu «konsumācija» sākotnēji apzīmēja pirmās dzimumattiecības laulāto starpā, ar kurām saistītas senas tradīcijas - rituāli ap jaunlaulāto guļvietu un līgavas šķīstuma pierādījumi.

Mūsdienās konsumācija ir nesen radies, taču jau visā pasaulē plaši izplatīts pakalpojums, kad meitene naktsklubā vai bārā ar neformālām sarunām vedina klientu izmaksāt viņai dzērienu, kura cena lielākoties ir ievērojami augstāka nekā parasti. Meitenes peļņa ir daļa no nopirktā dzēriena summas.

Augstāka līmeņa iestādēs šis pakalpojums paredzēts, lai savdabīgā veidā celtu klienta imidžu.

Konsumācijas pirmsākumi meklējami Japānā. Darbā tiek pieņemtas meitenes, kuru pienākumos ietilpst piešķilt cigaretes, liet glāzē dzērienus, flirtēt un dziedāt karaoki, lai izklaidētu klientus. Japānā ir arī klubi, kuros par konsumantiem strādā vīrieši, kas neļauj garlaikoties uz bāru atnākušajām sievietēm.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?