Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Telpa, kur paplesties domai

Ja ar runāšanu tu vari pakustināt kādu lasīšanas virzienā, kāpēc to nedarīt,- par savu iesaistīšanos labdarības akcijā Sirsniņa prasa, lai bērniņš lasa saka žurnāliste Daina Jāņkalne. Viņa ir pārliecināta, ka visi nekad nebūs grāmatu tārpi - «tas ir talants, dāvana» - un ar varu nevienam nevajag pierādīt, cik lasīt ir aizraujoši.

Viņa ir arī pārliecinājusies, ka lasīšana priekšā bērnībā nenozīmē, ka bērns noteikti kļūs par lasītāju pats. Auglīgāk žurnālistei šķiet otrādi - ja bērns lasa priekšā vecākiem. «Pat ja tas sākumā nav nemaz tik viegli paciešams,» smejas Daina Jāņkalne.

Kādas privilēģijas dzīvē iegūst XXI gadsimta cilvēks, kurš lasa? Būtiskākā izredzētība, žurnālistesprāt, ir spēja atšķirt kvalitatīvu tekstu no sēnalām. Vispār tekstu no «pilnīga nekā, tukšuma okeāna», ar kuru mēs katru dienu aizpildām tviterus un feisbukus. «Interneta milzīgajā lavīnā ir grūti atrast tekstu. Var atrast ļoti daudz informācijas, un, ja cilvēks ir puslīdz izglītots, viņš, protams, atšķirs kaut kādas muļķības no kaut kā, ko ir vērts ņemt nopietni. Turot roku uz peles un saprotot, ka tev atkal ir priekšā krustojums ar tūkstoš ceļiem, ir ārkārtīgi grūti apstāties. Visa elektroniskā kultūra dod maz iespēju apstāties, maz iespēju telpai, kur domai paplesties,» saka D. Jāņkalne ar pārliecību - ja cilvēkam ir lasīšanas ieradumi, viņš gluži instinktīvi nojautīs, pa kuru ceļu šajā tūkstošceļu krustojumā nogriezties.

Viņai patīk vārds no krievu valodas - sozercaķ/vērot, apcerēt. «Tad, kad tu lasi grāmatu, tad gan, man liekas, tu pacel galvu un aizdomājies,» - D. Jāņkalne pati dzīvē ir arī piedzīvojusi posmus, kad negribas lasīt (iztukšotība, nogurums). Citreiz jutusies kā alkoholiķis, kurš atkal izdzēris pudeli līdz dibenam (lasi - gribējis paskatīties ziņas, bet iekritis uz vairākām stundām). «Internets iesūc, pazūd laiks, bet es domāju, lielā mērā pazūd arī personiskās domas spriešanai.» Viņasprāt, izglītots cilvēks pilnīgi mierīgi var būt arī nelasot, taču «literatūra domām dod plašumu».

Savus trīs bērnus viņa ir centusies apzināti ievest grāmatu pasaulē - līdzīgi kā simfoniskajā mūzikā. «Tev vismaz ir jāzina, kas tev nepatīk, ja nepatīk».

Lasīšanas paradumi mainās. «Verters priecājās, ka bija prom. Tad sākās lielās ciešanas un turpinājās līdz šāvienam,» - tā skan viens no uzvarētāju tvītiem portālā welttwitteratur.de. Klasikas konspekti skolēnu vidū jau ir populāri, varbūt pienācis laiks arī Mērnieku laikiem un Zaļajai zemei 140 zīmēs?

«Man nepatīk, ka viņiem nepatīk,» D. Jāņkalnei nešķiet pareiza skolēnu nepatika pret literatūras un latviešu valodas stundām, un kaut kas īsti kārtībā nav. «Kad pēdējo reizi ir pārskatīta skolu izglītības programma? Vai tīnim Brāļu Kaudzīšu Mērnieku laiku lasīšana var sagādāt kaifu? Varbūt tiešām lasīt tikai nodaļas un laikmeta atmosfēru mācīt vēstures stundās?» Žurnāliste aicina par šiem jautājumiem sākt sabiedrībā diskusiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?