Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Terminālim jāstrādā, rūpējoties par iedzīvotāju drošību

Pirms sprādzienbīstamo amonija nitrāta minerālmēslu pārkraušanas uzsākšanas uzņēmumam Riga fertilizer terminal vēl būs jāizvērtē virkne drošības aspektu un jāpārbauda tie praktiskās mācībās, nodrošinot maksimālu iedzīvotāju drošību. To pēc drošības pārskata pārbaudes pieprasījis Vides pārraudzības valsts birojs (VPVB). 24. jūlijā notiks arī topošā minerālmēslu īslaicīgas uzglabāšanas un pārkraušanas kompleksa ārpusobjekta civilās aizsardzības plāna sabiedriskā apspriešana.

Šis plāns paredz, kā avārijas situācijās jārīkojas iesaistītajām institūcijām, novēršot drošības draudus, Dienai pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Civilās aizsardzības pārvaldes priekšnieks Mārtiņš Baltmanis. Plāns nosaka, kādā veidā iedzīvotājiem jāsniedz informācija par draudiem un rīcību avārijas gadījumos. Diena jau rakstīja, ka rudenī Kundziņsalā plānots sākt amonija nitrāta minerālmēslu pārkraušanu un īslaicīgu uzglabāšanu. Pret to iebilst Mežaparka attīstības biedrība, norādot, ka riskanta ir šo sprādzienbīstamo minerālmēslu pārvadāšana pa dzelzceļu, kā arī šis terminālis atrodas pārāk tuvu dzīvojamām mājām. Biedrība nesekmīgi mēģināja apstrīdēt tiesā uzņēmumam izsniegto būvatļauju, bet tagad tā sola sekot līdzi ārpusobjekta civilās aizsardzības plāna izstrādei, lai tiktu nodrošināta maksimāla cilvēku drošība termināļa darbības laikā un ievērotas sabiedrības tiesības savlaicīgi uzzināt par avārijas situācijām, kas saistītas ar apdraudējumu iedzīvotājiem, Dienai pastāstīja Mežaparka attīstības biedrības pārstāvis Andis Zīlāns.

Diskusijas par amonija nitrāta minerālmēslu pārvadāšanu saasinājās pēc sprādziena amonija nitrāta ražotnē ASV. Reaģējot uz sabiedrības satraukumu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs pieprasīja veikt pārbaudes saistībā ar šī termināļa būvniecību. Pēc pārbaudes ir precizēta uzņēmumam izsniegtā piesārņojošās darbības atļauja un tam uzdots pilnveidot drošības sistēmas. Ir jāuzlabo drošības pārskats, kas nosaka veicamās darbības, lai novērstu avāriju iespējamību, kā arī jāveic precizējumi atļaujā, kas saistīta ar termināļa nodošanu ekspluatācijā.

No biroja puses ir uzdots veikt virkni papildu uzdevumu un praktiskajās mācībās pārliecināties par uzņēmuma gatavību nepieļaut avārijas situācijas, Dienai norādīja Vides pārraudzības valsts biroja direktors Arnolds Lukšēvics. «SIA Riga fertilizer terminal ir iepazinusies ar Vides pārraudzības valsts biroja pārbaudes rezultātiem un plāno projekta realizācijas procesā izvirzītās prasības ņemt vērā,» atzina uzņēmuma pārstāve Kristīne Vizule. Atgādinām, ka jau pašlaik Alpha osta terminālī pārkrauj šīs bīstamās vielas - līdz 600 000 tonnu gadā, bet turpmāk tās plānots novirzīt uz Riga fertilizer terminal. Būvējot jaunu prasībām atbilstošu minerālmēslu uzglabāšanas vietu, uzlabosies kravu pārkraušanas drošības līmenis, uzskata E. Sprūdžs.

A. Lukšēvics vēl piebilda, ka uzņēmums drīkstēs pārvadāt tikai tādas amonija nitrāta kravas, kuras ir izgājušas detonācijas izturības testu, lai pirms katras partijas nosūtīšanas pārliecinātos, ka tā atbilst ES direktīvas prasībām un ir sprādziendroša. Tāpat ir virkne nosacījumu, kurus nepieciešams izpildīt pārkraušanas procesā, lai minerālmēsli nesamaisītos ar citām vielām, kā arī nenokļūtu tuvu ugunij.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?