Iepriekš rakstītajam nav nekāda sakara ar tālāko. Tikai gribējās paust pārliecību par vēl vienu pazīmi mūsu līdzībai - neatkarīgi no tā, alinieki, vīnotāji vai šņabotāji mēs esam, mūsu vājības, dīvainības un trūkumi nepazīst nekādu robežu.
Chateau Gres des Oliviers 2007 Costiᅢᄄres de Nᅢᆴmes AOC. Visu to, kas varētu šķist peļams - jau 15 gadu zināms vīns, ne tā slavenākā izcelsmes vieta -, un tamlīdzīgus niekus likvidē pirmais malks un apziņa, ka šoreiz cena un par šo cenu iegūtās baudas attiecība ir nepieklājīgi labvēlīga dzērējam.
Tumsnēja sarkanā krāsa ar vieglu brūnu noti signalizē, ka vīns gaidīt gaida dzērēju - ir labā kondīcijā. Gatavu augļu un ogu aromāti atklājas cits pēc cita. Vienkārši un skaidri sajūtami - mellenes, skābie ķirši, žāvētas plūmes un dzērvenes. Vienbrīd uzsmaržoja slapjas rupjmaizes garozas - gandrīz kā maizes zupa. Interesanti. Garšā bez pārsteigumiem - mierīgs, labi sabalansēts, ar uzsvaru uz skābo pusi, viegli strukturēts, ar patīkamiem, varbūt nedaudz smilšpapīrainiem tanīniem. Brīnišķīgs vīns finansiāli prātīgam ikdienas patēriņam.
Domaine Bernard Defaix Chablis 2008. Vīns ir tieši tāds, kādu es to gaidīju. Klasisks Chablis, un nekā vairāk. Krāsa zaļgani dzeltena bez kādiem rotājumiem. Aromāti kā no degustatora iesācēja piezīmēm. Vīstošas zāles, ziedošu akāciju un jūras smarža ir pirmās, tad nāk citroni un greipfrūti. Es īsti nezinu, kā smaržo slapji akmeņi, bet spēcīgā minerālu smarža ir spilgta un uzmanību piesaistoša. Ļaujot vīnam saelpoties, buķetē parādās arī grauzdētas maizes un sviesta nianses. Garša ir pārsteidzoši precīza un nepārprotama. Perfekts balanss starp mineralitāti un skābumu. Ļoti gara un spēcīga pēcgarša. Vīns ir sauss kā tuksnesis, ja neņemam vērā alkohola saldmi. Ja runājam par asociācijām, vienīgais, kas nāk prātā, ir precīzs rapiera dūriens divkaujā - ass, tiešs un bez kompromisiem. Būs dzerams arī nākamgad. Ideāli saderēs ar ļoti vienkārši pagatavotiem ūdenszvēriem - kā gliemjiem, tā arī vēžveidīgajiem, sākot ar garnelēm un beidzot ar jūras ķemmītēm un baltajām zivīm. Ja nu kārojas arī aizdara, pamēģiniet uzdarināt treknu sviesta vai krējuma mērci. Zem tās tad nu varēsit paslēpt arī cāli, tītaru vai kādu citu mājputnu.