Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 17. novembris
Uga, Hugo, Uģis

Tiekamies pie vīna plaukta

Nu, atzīstieties - kad televizora pultij nosēžas baterijas un tā (pults) sāk niķoties, arī jūs sākat pogas spaidīt ar daudz lielāku spēku un enerģiju. Kaut gan apzināties, ka spēkam, kas pielikts podziņai, nav nekāda sakara ar kanālu pārslēgšanās ātrumu.

Iepriekš rakstītajam nav nekāda sakara ar tālāko. Tikai gribējās paust pārliecību par vēl vienu pazīmi mūsu līdzībai - neatkarīgi no tā, alinieki, vīnotāji vai šņabotāji mēs esam, mūsu vājības, dīvainības un trūkumi nepazīst nekādu robežu.

Chateau Gres des Oliviers 2007 Costiᅢᄄres de Nᅢᆴmes AOC. Visu to, kas varētu šķist peļams - jau 15 gadu zināms vīns, ne tā slavenākā izcelsmes vieta -, un tamlīdzīgus niekus likvidē pirmais malks un apziņa, ka šoreiz cena un par šo cenu iegūtās baudas attiecība ir nepieklājīgi labvēlīga dzērējam.

Tumsnēja sarkanā krāsa ar vieglu brūnu noti signalizē, ka vīns gaidīt gaida dzērēju - ir labā kondīcijā. Gatavu augļu un ogu aromāti atklājas cits pēc cita. Vienkārši un skaidri sajūtami - mellenes, skābie ķirši, žāvētas plūmes un dzērvenes. Vienbrīd uzsmaržoja slapjas rupjmaizes garozas - gandrīz kā maizes zupa. Interesanti. Garšā bez pārsteigumiem - mierīgs, labi sabalansēts, ar uzsvaru uz skābo pusi, viegli strukturēts, ar patīkamiem, varbūt nedaudz smilšpapīrainiem tanīniem. Brīnišķīgs vīns finansiāli prātīgam ikdienas patēriņam.

Domaine Bernard Defaix Chablis 2008. Vīns ir tieši tāds, kādu es to gaidīju. Klasisks Chablis, un nekā vairāk. Krāsa zaļgani dzeltena bez kādiem rotājumiem. Aromāti kā no degustatora iesācēja piezīmēm. Vīstošas zāles, ziedošu akāciju un jūras smarža ir pirmās, tad nāk citroni un greipfrūti. Es īsti nezinu, kā smaržo slapji akmeņi, bet spēcīgā minerālu smarža ir spilgta un uzmanību piesaistoša. Ļaujot vīnam saelpoties, buķetē parādās arī grauzdētas maizes un sviesta nianses. Garša ir pārsteidzoši precīza un nepārprotama. Perfekts balanss starp mineralitāti un skābumu. Ļoti gara un spēcīga pēcgarša. Vīns ir sauss kā tuksnesis, ja neņemam vērā alkohola saldmi. Ja runājam par asociācijām, vienīgais, kas nāk prātā, ir precīzs rapiera dūriens divkaujā - ass, tiešs un bez kompromisiem. Būs dzerams arī nākamgad. Ideāli saderēs ar ļoti vienkārši pagatavotiem ūdenszvēriem - kā gliemjiem, tā arī vēžveidīgajiem, sākot ar garnelēm un beidzot ar jūras ķemmītēm un baltajām zivīm. Ja nu kārojas arī aizdara, pamēģiniet uzdarināt treknu sviesta vai krējuma mērci. Zem tās tad nu varēsit paslēpt arī cāli, tītaru vai kādu citu mājputnu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?