.. Par ko es te? Nu, tā - dažreiz ir skumji apzināties sevi kā piederīgu ofisu planktonam, kas, vēlēdamies savu vienmuļo dzīvi padarīt interesantāku, pēc darba klīst gar lielveikalu vīna plauktiem. Bet vienu gan varu darīt pats - izvēlēties vīnu, ko dzert.
Abus šīsdienas varoņus vieno tas, ka to parādīšanās veikalos ir tikko noticis fakts. Nedēļa, ne vairāk.
Conca y Toro TRIO Chardonnay 2009. Ja divos vārdos, tad - labs vīns. Ja trijos, tad - ļoti labs vīns. Gaiši zaļgandzeltenais dzēriens glāzē izskatās skaists. Arī aromāti neliek vilties, jo bez liekas tielēšanās demonstrē visu, kas iekrājies, - citrusu, melones un citu dienvidu augļu smaržu priekšnesums ir spilgts un efektīgs. Kad ar degunu iegūstamās baudas ir izbaudītas, lejam vīnu mutē. Vīns ir visai prognozējams, un tas nav slikti. Smaržās apsolītie citrusi uz mēles saspēlējas ar aprikožu un zaļas paprikas garšām. Visvairāk priecē Čīles vīnos retāk sastopamā mineralitāte, kas, vienkāršākā valodā runājot, palīdz vīnam turēties kopā. Vīns ir spirdzinošs ar zaļu āboliem un rabarberiem raksturīgu skābumu, tātad bez ledus spainīša laikam neiztikt. Elegants, neticami viegli dzerams, ar mierīgu un gari nesteidzīgu skābu pēcgaršu. Teicams vasaras vīns, kad ēdienreizē iekļauti vien salāti, jūras mūdži vai kādi citi karstam laikam un kaloriju skaitītājiem piemēroti ēdieni.
GNARLY HEAD Old Vine Zin 2009 Lodi Zinfandel. Re, te nu atkal ir tas zinfandel, par kuru sajūsminās tik daudzi - tumši sarkans, biezs, «zaptinieks». Pilnmiesīgs, ar pārvārīta ķiršu ievārījuma, grauzdētu riekstu un šokolādes smaržu. Beidzot aplaimoti jutīsies tie, kas mīl skaitīt vīna lāses uz glāzes sienām. «Pipars tev uz mēles,» teica mana padzīvojusī radiniece brīžos, kad samuldējos ko nepieklājīgu. Tik tikko jaušama čili nianse un jau spēcīgāks melno piparu triepiens ir arī šeit. Vīns bez asiem stūriem, ar labi sabalansētiem tanīniem un salīdzinoši īsu, bet spilgtu un pieminēšanas vērtu vaniļas pilnu pēcgaršu. Ja pirms Gnarly Head dzeršanas pārlasīsiet kādu vīnmīļa rokasgrāmatu, sagaršosiet arī kanēli un lakricu. Mēs esam tik viegli iespaidojami.
Vīns, kas lieliski papildinās mūsu vājības - kāri pēc labi pagatavotas liellopa gaļas, kaisli uz teicami pagatavotām ribiņām vai azū tatāru gaumē. Arī tad, ja jūsu kaislība ir Tex Mex ēdieni, tad Gnarly Head cinfandels ir teicama izvēle, kā atkarību no garšīgas maltītes padarīt vēl akūtāku. Iespējams, ka tieši Gnarly Head būs tas vīns, ar kuru sāksies kāda iesācēja ceļš pa vīna labirintiem. Un tas ir forši.