Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Topa augšgalā neglaimojošā gaismā

Pērn visa gada laikā grūtniecības, dzemdību vai pēcdzemdību laikā mirušas trīs sievietes, turpretim šogad šis skaits sasniegts jau tagad. Lai gan mātes mirstības rādītāji katru gadu svārstās, nemainīgs paliek galvenais mātes mirstības cēlonis - sociālekonomiskie apstākļi. Savukārt perinatālās mirstības rādītāji joprojām saglabājas augsti, negatīvā nozīmē Latvijai apsteidzot arī Lietuvu un Igauniju.

Nenonāk pie ārstiem

Trīs mātes mirstības gadījumi šogad, un visi notikuši sociālekonomisku iemeslu dēļ, pie šādiem secinājumiem ļāvusi nonākt 2013. gadā ieviestā mātes mirstības konfidenciālās analīzes sistēma. Tas nozīmē, ka šīs sievietes faktiski nav nonākušas mediķu rokās, Dienai skaidroja Rīgas Dzemdību nama galvenā ginekoloģe Dace Rezeberga. Tas ļāvis secināt, ka darbs ir ne vien mediķiem, bet arī pašvaldībām un sociālajiem dienestiem, kas spētu identificēt riska grupas sievietes. Tāpat jārunā būtu ar ģimenes ārstiem, jo tieši viņu uzdevums ir rūpēties par ģimenes veselību, un šīm sievietēm ārstu redzeslokā vajadzētu būt vēl pirms grūtniecības iestāšanās.

Kamēr mātes mirstības cēloņi Latvijā tiek analizēti, tikmēr perinatālās mirstības gadījumus vien plānots rūpīgi izpētīt. Tas gan nenozīmē, ka šajās situācijās nenotiek nekāds audits, - notiek, taču ne pēc vieniem un tiem pašiem kritērijiem visā valstī. Lai gan perinatālās mirstības rādītāji katru gadu nedaudz uzlabojas, gadā nomirst apmēram 150 bērnu - lielākā daļa no viņiem piedzimst nedzīvi vai jau aiziet bojā pirms dzemdību sākšanās, paskaidroja D. Rezeberga. Lai gan kā risinājums perinatālās mirstības konfidenciālās analīzes sistēmas ieviešana valsts mērogā plānota vien šogad, jau tagad zināms, ka Latvijā situācija īpaši neatšķiras no citām Eiropas Savienības valstīm, - biežākie iemesli ir augļa augšanas aizture, kas nozīmē, ka auglis augot nesasniedz savu paredzēto potenciālu. Savukārt to ietekmē sievietes veselības stāvoklis, uzturs, kaitīgie ieradumi un grūtniecības komplikācijas. Tāpat nozīmīgs faktors ir priekšlaicīgas dzemdības.

Kaimiņos labāk

Skatoties uz perinatālās mirstības rādītājiem, Latvijā situācija nav apmierinoša, turklāt Eiropas kontekstā Latvijā ir piektie sliktākie rādītāji. Taču tas nenozīmē, ka, piemēram, Rietumeiropas valstīs situācija ir labāka. Kā Dienai paskaidroja Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas reģiona Seksuālās un reproduktīvās veselības programmu vadītāja Gunta Lazdāne, labi rādītāji nav arī Francijā un Lielbritānijā. Savukārt Norvēģijā un Dānijā perinatālā mirstība ir pat līdz četrām reizēm zemāka nekā pie mums. Cēloņi gan katrā vietā var būt citādi. Perinatālo mirstību var ietekmēt gan nopietnas saslimšanas sievietēm, gan sievietes vecums, svars, gan, piemēram, augļa attīstības atpalicība.

Šajā jautājumā Latvija negatīvā nozīmē ir apsteigusi arī Lietuvu un Igauniju. Kaimiņvalstīs perinatālās aprūpes sistēmas uzlabošana kā prioritāte izvirzīta jau krietnu laiku iepriekš. G. Lazdāne atzīmēja, ka Lietuvā tas noticis piecus līdz desmit gadus agrāk nekā Latvijā. Papildus tam Lietuvā likvidētas tās dzemdību nodaļas, kurās gadā dzemdību skaits nesasniedz 500. Šāds priekšlikums pirms kāda laika tika aktualizēts arī Latvijā, taču lielu pretestību izrādīja tieši mazās dzemdību nodaļas reģionos. Tomēr G. Lazdāne piebilst, ka PVO savu nostāju nav mainījusi - ja konkrētajā nodaļā gadā tiek pieņemts mazāk nekā 500 dzemdību, kvalitāti noturēt ir ļoti grūti. Rezultātā grūti ir izstrādāt jau automātisku shēmu, kā rīkoties kritiskos brīžos. Taču lēmums par mazo dzemdību nodaļu slēgšanu ir katras valsts ziņā.

Lietuvai gan priekšā pozitīvā nozīmē esam ar jau 2013. gadā ieviesto mātes mirstības konfidenciālās analīzes sistēmu. Kaimiņvalstī tā ieviesta nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Perinatālā mirstība

Perinatālo mirstību aprēķina kā visu no 22 grūtniecības nedēļām nedzīvi dzimušo bērnu un pirmajās septiņās dzīves dienās nomirušo bērnu skaitu, attiecinātu uz visiem dzīvi un nedzīvi dzimušiem bērniem, izteiktu promilēs
Latvijā perinatālās mirstības rādītāji pēdējos gados ir uzlabojušies, bet ne pietiekami - attiecīgi no 19,2 promilēm 1992. gadā līdz 7,3 promilēm 2014. gadā
Avots: Rīgas Dzemdību nams

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?