Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

TP aiziet, bet valdība nekrīt

Pēc Tautas partijas paziņojuma par piecu ministru atsaukšanu no Valda Dombrovska valdības viņa partija Jaunais laiks (JL) apņēmusies nodrošināt politisko stabilitāti arī mazākuma valdības apstākļos. Koalīcija, kurā paliek JL, Zaļo un Zemnieku savienība, Pilsoniskā savienība un TB/LNNK, kam kopā ir 46 deputātu balsis, plāno uzrunāt opozīcijā esošo LPP/LC.

Tās frakcijas vadītājs Andris Bērziņš sola atbalstu valstiski svarīgiem valdības lēmumiem tāpat kā līdz šim, taču LPP/LC neplāno deleģēt savus ministrus valdībā, kā arī neatsakās no sadarbības ar Tautas partiju abiem politiskajiem spēkiem svarīgu iniciatīvu virzīšanā Saeimā.

Ar opozīcijas vairākuma balsīm panākot Saeimā svarīgu likumu pieņemšanu, TP vadība cer saglabāt uzņēmēju atbalstu. Vents Armands Krauklis, piemēram, minēja grozījumus likumā par pievienotās vērtības nodokli, iedzīvotāju ienākuma nodokli, kā arī likumos, kas saistīti ar valsts pārvaldes reformu. Kā aiziešanas galveno iemeslu TP priekšsēdis Andris Šķēle minēja to, ka V. Dombrovskis uz TP piedāvājumu slēgt divpusējo vienošanos par četriem neatliekamajiem uzdevumiem nav atbildējis pēc būtības, taču TP bijis svarīgi saņemt skaidru solījumu, piemēram, ka nodokļi netiks paaugstināti. Savukārt JL vadība uzskata, ka šis līgums ir bijis tikai iegansts, lai valdību atstātu.

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) aģentūrai LETA atzinis, ka «Tautas partijas dezertēšana no valdības var apdraudēt Latvijas starptautiskos kredītreitingus un mazināt investoru uzticību». Spriedze abu partiju attiecībās jau bija pieaugusi tik tālu, ka to strādāšana kopā šķita neiespējama. TP jau vairākkārt publiskajā telpā līdzīgos konfliktos bija palikusi zaudētāja, tāpēc šoreiz tā nolēma no situācijas iziet ar pašcieņu. Par valdības atstāšanu balsoja visi klātesošie TP frakcijas deputāti un valdes locekļi, bet nebalsoja Aija Barča, kura ir Liepājas partijas biedre. Jānis Lagzdiņš Dienai atzina, ka TP ir spērusi riskantu soli gan no valsts, gan partijas interešu viedokļa, taču, ja tā būs konstruktīvā opozīcijā, tā var saglabāt sabiedrības atbalstu. Ja TP nebūšot konstruktīva, J. Lagzdiņš individuāli atbalstīšot valdību.

TP palika opozīcijā 1998.gadā pēc uzvaras 7. Saeimas vēlēšanās Viļa Krištopana (toreiz LC) valdības laikā. TP labi startēja arī 2002. gadā 8. Saeimas vēlēšanās, kad to opozīcijā atstāja Jaunais laiks. TP ir gāzusi vairākas valdības, bet pirmo reizi tā atstājusi varas pozīcijas, lai aizietu opozīcijā. Citkārt šādā situācijā TP aizkulisēs bija izveidojusi jaunu koalīciju. Atsaucoties uz nepieciešamību nodrošināt politisko stabilitāti, TP neprasīs V. Dombrovska demisiju un nestāsies ceļā jaunu ministru iecelšanai.

No pieciem TP ministriem divi - ārlietu ministrs Māris Riekstiņš un reģionālās attīstības un pašvaldību ministrs Edgars Zalāns - atrodas ārpus valsts, tādēļ iesniegumus par atkāpšanos ministri plāno iesniegt pirmdien. Atsaukto vidū ir arī veselības ministre Baiba Rozentāle un kultūras ministrs Ints Dālderis. Tikai vienam no pieciem TP pārstāvjiem tieslietu ministram Marekam Segliņam ir iespēja atgriezties Saeimā. Ne M. Riekstiņš, ne E. Zalāns Dienai vēl nevarēja pateikt, ko turpmāk darīs, taču TP lēmumu viņi atbalsta. M. Segliņam esot sajūta, ka TP tikusi izmantota «kā kājslauķis, uz kura noslaucīt kājas,» - premjers esot bijis kā valstsvīrs korekts, bet JL līdere Solvita Āboltiņa «apsaukājās tirgus sievas līmenī». Arī M. Riekstiņam bijis grūti pieņemt JL retoriku «apsaukāšanās stilā». S. Āboltiņa izteica nožēlu, ka TP ir nodevusi savus vēlētājus, skaidri neatbildot, vai JL izdarīja visu, lai valdību saglābtu. M. Riekstiņš vēl nekomentēja iespēju, ka ārlietu ministra amatā varētu atgriezties viņa priekštecis Artis Pabriks, kura kandidatūru piedāvā Sabiedrība citai politikai.

Vēl nav zināms, kam uzticēs vadīt TP pamestās ministrijas. Reģionālās attīstības un pašvaldību ministriju JL ierosinās reorganizēt, tās funkcijas sadalot starp citām ministrijām. E. Zalāns domā, ka tas nebūs tik viegli, jo tad ir jāgroza vairāki likumi, kam vajadzēs Saeimas vairākuma atbalstu. Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) atzina, ka ir ļoti daudz lietu, kas pašlaik ir procesā un ko gaida gan uzņēmēji, gan sabiedrība. Īpaši svarīga ir normatīvo aktu projektu pakete mikrouzņēmumu atbalstam, kas jāpieņem līdz 1. maijam. Parlamentā ir arī jaunais Maksātnespējas likumprojekts. Būtiska ir Kredītņēmēju atbalsta programma, kurai saņemts starptautisko aizdevēju akcepts un kura drīzumā tiks virzīta uz valdību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?