Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

TP un JL attiecību kultūra ar indes zobu

Tautas partijai svarīgāk par valsts tēlu, kuram varētu kaitēt politiskā nestabilitāte, šķiet, ir nezaudēt savas partijas pašcieņu un «nenorīt to krupi», bet turpināt uzstāt uz divpusējo vienošanos ar premjeru Valdi Dombrovski (JL). Par to liecināja arī TP līdera Andra Šķēles sacītais otrdien intervijā Latvijas Radio. Šodien TP gaida valdības vadītāja atbildi uz piedāvājumu slēgt līgumu par neatliekamajiem uzdevumiem. Jaunā laika (JL) frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis otrdien Dienai atzina, ka JL nepiekrīt divu partiju līgumam, kas nozīmētu pārējo koalīcijas partneru pazemošanu.

JL piedāvās visiem kopīgi izvērtēt, ko uzlabot koalīcijas līgumā, un paredzēt iespējamajā valdības deklarācijas pielikumā, kurā būtu iekļauti darbi, ko varētu paveikt līdz vēlēšanām. «Tad mēs redzēsim, ko Tautas partija patiesībā vēlas - sašķelt koalīciju vai sakārtot ekonomiku,» teica Dz. Zaķis. Taču pēdējo nedēļu notikumi liecina, ka nebūtu taisnīgi vainīgo meklēt tikai vienā nometnē.

JL līdere Solvita Āboltiņa nesen Vienotības kongresā solīja atjaunot uzticību politiķiem un valsts varai un piedāvāt jaunu politisko kultūru. Sabiedrība neuzticas politiķiem un partijām arī to strīdu un neiecietīgo izteikumu dēļ. Vēlētāji nešķiro, kurš ko un kāpēc ir sacījis, bet tikai redz, ka viņi visi tur savā starpā karo un nedomā par cilvēkiem. Tāpēc vēlmi atjaunot uzticību vispirms gribētos saistīt ar gatavību novērst politiķu savstarpējo karošanu. Taču premjers Valdis Dombrovskis (JL) turpināja izlikties neredzam, kā TP, bloķējoties ar opozīciju, pieņem nu jau otrreizējai caurlūkošanai nodoto Imigrācijas likumu, kas paredz termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu ārzemju investoriem. Viņš nepieprasīja tikšanos ar TP, lai izrunātos. JL līdere S. Āboltiņa tā vietā pasniedza «grūtākajam koalīcijas partnerim» gleznu Brālīši ar mazo cālēnu krokodilēnu vidū un tajā pašā 8. marta koalīcijas sēdē turpināja veltīt partneriem indīgas piezīmes, liecina aculiecinieku stāstītais.

Zaļo un Zemnieku savienība, redzot situācijas draudīgumu, pieprasīja tikšanos ar premjeru, un nākamajā dienā V. Dombrovskis to uzņēma. Tad ar premjeru iedomājās satikties arī TP, bet tai lika pagaidīt. Pagājušajā piektdienā V. Dombrovskis tomēr ieradās TP birojā, brīdinot, ka viņam būs tikai stunda laika - arī tas neliecina par vēlmi uzlabot attiecības. To gan neizrādīja arī TP, kuras līderi nesagaidīja viesus pie durvīm, bet pietrausās kājās tikai tad, kad JL pārstāvji jau ienāca telpā. Premjeram atradās vieta līdzās A. Šķēlem, bet ekonomikas ministram Artim Kamparam, S. Āboltiņai un Dz. Zaķim tās bija jāsameklē pašiem. Pēc A. Šķēles paziņojuma, ka viņš vēlas parakstīt divpusēju vienošanos ar V. Dombrovski, tikšanās dalībnieki vēl nebija lāga izklīduši, kad TP cilvēki sāka stāstīt, cik bezpalīdzīgs premjers izskatījies, jo S. Āboltiņa viņam ik pa laikam kaut ko čukstējusi ausī. JL pārstāvjiem savukārt šķita, ka TP viņus pazemo ar ultimatīvām prasībām. Vakarpusē žurnālisti saņēma S. Āboltiņas paziņojumu: «TP piedāvājums ir tukši vārdi un blefs, kur ignorēti sociālie jautājumi un lielākoties piedāvāti jau šīs valdības virzīti projekti.» JL vadītāja arī atgādināja, ka TP pie varas ir bijusi gados, kad Latvijas valsts ir dzīta strupceļā un kad ir pieļautas lielākās kļūdas Latvijas tautsaimniecībā.

Drīz sekoja atbildes reakcija, un ar paziņojumu pie medijiem vērsās A. Šķēles pārstāvis Romāns Meļņiks, kuram šķita, ka JL tikai nodarbojas ar laika vilkšanu šai partijai esot raksturīgi - runāt nevis par rezultātu, bet procesu. TP necerot, ka V. Dombrovskis kā savulaik Aigars Kalvītis sarīkos valdības partiju līderiem un ministriem ballīti ar visām ģimenēm, lai saliedētu koalīciju, bet gaidot, lai premjers demonstrētu līdera cienīgu stāju, jo tieši no viņa ir atkarīgs tas, kādas būs attiecības koalīcijā. Savukārt JL netic, ka tās jelkad būs labas, ja TP ir apņēmusies darīt visu, lai pazemotu premjera partiju, jo nekā citādi tā nespēj parādīt sevi vēlēšanu kampaņas kontekstā. «TP izjūt uzmanības trūkumu un rada notikumus. Solvita bija skarba, bet atbilstoši situācijai - taisnīga,» uzskata Dz. Zaķis, kurš pārstāv partiju, kas sola jaunu politisko kultūru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?