Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Trieciens olimpiskajam garam

Krāpšanās valsts līmenī ar Krievijas sportistu piesegšanu dopingā - šādu apsūdzību pirmdien Krievijai izvirzīja Starptautiskās Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgā komisija, ko vadīja Kanādas tiesību zinātnieks Ričards Maklarens. Izmeklēšanā atklāts, ka gan Soču olimpiskajās spēlēs, gan 2013. gadā Maskavā notikušajā pasaules čempionātā vieglatlētikā tikušas mainītas Krievijas sportistu pozitīvās dopinga analīzes.

Šajā krāpšanās sistēmā bijušas iesaistītas Soču un Maskavas antidopinga laboratorijas, kuras saņēmušas rīkojumus no Krievijas Sporta ministrijas un tās vadītāja Vitālija Mutko. Savukārt analīžu falsificēšanas procesā bijis iesaistīts Krievijas Federālais drošības dienests (FSB).

WADA mājaslapā publicēja savas rekomendācijas, balstoties uz neatkarīgās izmeklēšanas komisijas slēdzienu. Galvenā prasība - Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai (SOK) esot pienākums ņemt vērā savas hartas un aizliegt Krievijas olimpiskās komitejas pārstāvju piedalīšanos Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs. Tas pats attiecas uz paralimpiskajām spēlēm. Arī citas sporta organizācijas tika aicinātas rīkoties aktīvāk. Tā, piemēram, FIFA Ētikas komitejai tika lūgts izskatīt apsūdzības dopinga piesegšanā arī saistībā ar futbolu un Vitālija Mutko lomu tajā.

Krievijas puse gan raugās kritiski uz neatkarīgās komisijas slēdzienu. «Esam nedaudz sarūgtināti par šo atskaiti. Pēc pilnībā pabeigtas izmeklēšanas varēsim veikt kaut kādus secinājumus, taču diemžēl vēlreiz izcelsim, kas mūs visvairāk pārsteidz - visi pierādījumi tiek balstīti uz viena vienīga cilvēka secinājumiem, turklāt tas cilvēks ir paziņots par šīs koruptīvās sistēmas galveno vaininieku,» aģentūrai R-Sport norādīja Mutko. Runa ir par Maskavas antidopinga laboratorijas bijušo vadītāju Grigoriju Rodčenkovu. Lai gan Krievijā Rodčenkovs tiek uzskatīts par meli un pret viņu ir sākta krimināllieta, Maklarens uzsver, ka ir pārliecināts par izmeklēšanā iegūtās informācijas patiesumu. «Bez Rodčenkova mums bija, teiksim tā, pietiekami liels skaits citu liecinieku, taču es nevaru jums nosaukt viņu vārdus un amatus, jo viņi piekrita sniegt liecības tikai uz konfidenciāliem nosacījumiem,» laikrakstam Sport-ekspress norādīja Maklarens.

Krievijā lielākās bažas par ziņojuma patiesumu rada apstāklis, ka visi viņu sportisti regulāri piedalās sacensībās ārzemēs, tur trenējas un tajā brīdī ir pieejami neplānotajai dopinga kontrolei, ar kuru Maskavas laboratorijai neesot absolūti nekāda sakara. «Kad sportists pieņem lēmumu par aizliegta preparāta lietošanu, viņš izrēķina laiku tā, lai ierašanās brīdī vienā vai otrā valstī tā pēdas organismā pazustu un pārbaudes būtu negatīvas. Atsevišķu vielu atrašanās organismā ir ļoti īsa, tikai dažas dienas ilga. Tāpēc ir iespējams pareizi izskaitļot laiku, zinot, ka vismaz savā valstī sportists ir drošībā.»

Rodčenkovs šobrīd dzīvo ASV. Maijā laikrakstam The New York Times viņš ziņoja, ka esot izstrādājis dzērienam piejaucamu kokteili, kura sastāvā bijušas trīs aizliegtās vielas. Pagatavoto kokteili lietojuši daudzi Krievijas sportisti, to skaitā 15 Soču olimpisko spēļu medaļu ieguvēji, kuru vidū ir arī olimpiskie čempioni Aleksandrs Zubkovs (bobslejs), Aleksandrs Tretjakovs (skeletons) un Aleksandrs Ļehkovs (distanču slēpošana). Rodčenkovs apgalvo, ka speciālas operācijas laikā antidopinga laboratorijas darbinieki kopā ar izlūkdienestiem samainījuši urīna analīzes ar aizliegtajām vielām pret tādām, kas ņemtas dažus mēnešus pirms spēlēm. Spēļu laikā samainīti apmēram simt urīna paraugu.

WADA komisijas 96 lappušu lielajā ziņojumā norādīts, ka visvairāk pozitīvās dopinga analīzes mainītas vieglatlētikā, jo šajā sporta veidā samainītas un pazudušas 139 pozitīvas dopinga analīzes. Svarcelšanā - 117, neolimpiskajos sporta veidos 37, paralimpiskajā sportā 35, cīņā 28, kanoe airēšanā un smaiļošanā 27, riteņbraukšanā 26, ātrslidošanā 24, peldēšanā 18, hokejā 14, distanču slēpošanā 13, futbolā un akadēmiskajā airēšanā pa 11 pozitīvām provēm, biatlonā 10, bobslejā, džudo, volejbolā pa 8, boksā un handbolā pa 7, taeikvondo 6, paukošanā un triatlonā pa 4, modernajā pieccīņā un šaušanā pa 3, pludmales volejbolā un kērlingā pa 2, basketbolā, burāšanā, snovbordā, galda tenisā un ūdenspolo - pa vienai.

Pirmdien ar oficiālu paziņojumu uz notikušo atbildēja arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins. «Amatpersonas, kas komisijas ziņojumā minētas kā tiešas [pārkāpumu] pastrādātājas, uz laiku tiks atstādinātas no savu pienākumu pildīšanas, līdz tiks pabeigta pilna izmeklēšana,» norādīts viņa ziņojumā. Putins gan sāka ar analoģiju uz pagājušā gadsimta 80. gadu notikumiem, kad vairākas Rietumu valstis boikotēja Maskavas olimpiādi, pamatojot to ar PSRS karaspēka ievešanu Afganistānā, bet vēlāk PSRS sportisti atbildējuši ar Losandželosas olimpisko spēļu boikotu. «Toreiz virkne izcilu sportistu zaudēja iespēju ierakstīt savu vārdu sporta vēsturē. Vēlāk abu pušu politiķi atzina, ka tā bijusi kļūda.»

Sport-express veiktajā aptaujā, vai lasītāji tic WADA ziņojumam, otrdien 55,1% no 25 217 nobalsojušo atbildēja ar «jā».Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis nevēlējās komentēt notikušo pirms Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) Izpildkomitejas lēmuma par Krievijas sportisu dalību Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs. SOK Izpildkomiteja otrdien šajā jautājumā lēmumu nepieņēma, pārceļot to uz nedēļas beigām, kad būs skaidrs arī Sporta Arbitrāžas tiesas (CAS) lēmums (tiks pieņemts 21. jūlijā). «No mūsu pozīcijām nav nekādas nepieciešamības nekur vērsties. Ja Soču olimpiskajās spēlēs uzvarējušie sportisti saņem diskvalifikācijas, visu pārējo sportistu rezultāti automātiski paaugstinās par vienu vietu. Līdz šim esam pieredzējuši dažādus piemērus. Merionai Džonsai atņēma titulus astoņus gadus pēc sacensībām. Viss ir iespējams mūsu sportistu sakarā,» Dienai teica Vrubļevskis.

«Izmeklēšanas atklājumi norāda uz šokējošu un vēl nepieredzētu uzbrukumu sportam un olimpiskajām spēlēm. Tāpēc SOK nevilcināsies pieņemt visbargākās sankcijas pret attiecīgajām personām un organizācijām,» paziņoja SOK prezidents Tomass Bahs. SOK vēl pauzē ar lēmumu par krievu dalību Brazīlijā, bet ir jau pieņēmusi citus mērus. To vidū lēmums neorganizēt un neatbalstīt nekādu sporta pasākumu norisi Krievijā, nepiešķirt akreditācijas Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm Krievijas Sporta ministrijas pārstāvjiem un tiem, kas minēti neatkarīgās izmeklēšanas atskaitē. Tāpat SOK organizēs visu Soču spēlēs piedalījušos krievu sportistu atkārtotu pārbaudi un analīzi. Tas var ietekmēt arī Latvijas sportistu iegūtās vietas Soču olimpiskajās spēlēs. Tāpat SOK pieprasīja visu ziemas sporta veidu federāciju vadītājiem apturēt gatavošanos jebkādām sporta sacensībām Krievijā, pasaules čempionātus un Pasaules kausa posmus ieskaitot. Visi šie pagaidu pasākumi ir spēkā līdz 2016. gada 31. decembrim, un tie tiks atkārtoti izskatīti SOK Izpildkomitejas sēdē šī gada decembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?