Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Trīskāršs demisijas pieprasījums Ķīlim

Trešdienas rītā sasauktajā preses konferencē izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis runāja par cieņu pret augstskolu autonomiju un stāstīja, ka viņa pakļautībā esošo augstskolu pārstāvji tiks aicināti uz individuālām sarunām, lai uzklausītu viņu viedokli par budžeta vietu sadali. Pēcpusdien vairākas augstskolas netieši norādīja, ka vilciens jau ir aizbraucis, un ministram atbildēja ar trim demisijas pieprasījumiem un vienu neuzticības izteikšanu.

Iemesls šādiem lēmumiem ir bargais, bet, pēc augstskolu domām, neprofesionālais Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) studiju kvalitātes pārvērtējums, ko R. Ķīlis aicina izmantot budžeta vietu sadalē.

Rīta pusē, kad augstskolās vēl nebija notikuši balsojumi par šiem lēmumiem, ministrs rezultātu jau paredzēja: «Tas ir veids, kā piespiest valsti turpināt finansēt nekvalitatīvas programmas, piespiežot aiziet ministru, kas ir gatavs pastāvēt uz principu.»

Pirmās ar demisijas pieprasījumu trešdien pēcpusdienā nāca klajā mākslas augstskolas - Latvijas Kultūras akadēmija (LKA), Latvijas Mākslas akadēmija, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija un Latvijas Kultūras koledža. Augstskolas par šo lēmumu teju vienbalsīgi (viens atturējās un viens balsoja pret) vienojās ārkārtas Senāta sēdē, kurā sākotnēji gan bija plānots balsot par neuzticības izteikšanu, nevis demisijas pieprasījumu. «Mēs vienkārši vairāk neredzam citu iespēju, ka akadēmiskā vide varētu kaut ko ietekmēt,» Dienai saka LKA rektors Jānis Siliņš.

Balsojums notika arī Daugavpils Universitātē (DU), taču tur Senāts vienojās par neuzticības izteikšanu, nevis demisijas pieprasījumu. «Lēmums ir pieņemts, atbalstot studējošo viedokli,» Dienai saka DU studiju prorektore Irēna Kaminska. Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Studentu pašpārvalde (SP) visas dienas garumā vāca studējošo parakstus par R. Ķīļa demisiju. Lai gan SP jau pēcpusdien izplatīja paziņojumu, ka LLU studenti pieprasa ministra demisiju, savākto parakstu skaitu pašpārvaldes vadītāja Signija Dziļuma Dienai trešdienas vakarā nosaukt nevarēja. Viņa skaidroja, ka šis demisijas pieprasījums balstīts uz SP domnieku lēmumu, kuriem ir tiesības pārstāvēt visus studējošos. Pēc pulksten sešiem vakarā ārkārtas domes sēdē sapulcējās arī Latvijas Studentu apvienības (LSA) domnieki, kuri tāpat kā LLU pārstāvji vienojās prasīt ministru atkāpties.

Visi demisijas pieprasījumi, kā arī DU izteiktā neuzticība tiks apkopoti vienā vēstulē, ko nosūtīs Valsts prezidentam, Saeimai un premjeram. Iespējams, visu pausto viedokļu apkopošana vienā vēstulē notiks šodien plānotajā Rektoru padomes ārkārtas sēdē.

Šī ir jau otrā sacelšanās pret R. Ķīli, jo septembrī par neuzticības izteikšanu ministram vienojās Rektoru padome. Toreiz vairumu rektoru nokaitināja ministra izteikums, ka divas trešdaļas Latvijas augstskolu būtu jāslēdz vai jāapvieno. Šoreiz pēdējais piliens bija Izglītības un zinātnes ministrijas «alternatīvais» studiju kvalitātes izvērtējums. Tas tika izveidots tāpēc, ka Augstākās izglītības padomes (AIP) izvērtējums R. Ķīlim šķita pārāk maigs, jo no visām 854 programmām par nekvalitatīvām tajā atzina tikai 55. IZM vērtējumā kvalitāte tika apšaubīta trīsreiz lielākam skaitam - 183 programmām.

Pēc rezultātu publiskošanas pagājušajā nedēļā R. Ķīlis augstskolas aicināja ņemt vērā šo izvērtējumu budžeta vietu sadalē, jo nekvalitatīvās programmas no valsts līdzekļiem finansēt nedrīkstot. Vakar R. Ķīlis šos rezultātus aicināja ņemt vērā arī citu nozaru ministriem, kuri atbild par budžeta vietu sadali savā pakļautībā esošajās augstskolās. Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (Vienotība) Dienai pauda, ka viņa paspārnē esošajā Nacionālajā aizsardzības akadēmijā izvērtēšanas rezultāti tiks ņemti vērā, turklāt tikšot pasūtīts arī audits. Zemkopības ministre Laimdota Straujuma atbildēja, ka LLU drīzāk tiks domāts par nekvalitatīvo programmu uzlabošanu, nevis budžeta vietu atņemšanu. Kultūras ministrei Žanetai Jaunzemei-Grendei (VL-TB/LNNK) pirms lēmuma pieņemšanas par budžeta vietu sadali mākslas augstskolās nepieciešami papildu paskaidrojumi no R. Ķīļa, jo IZM izvērtējums viņu mulsinot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?