Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Turpina arhaisku tradīciju

Bijušais finanšu ministrs Einars Repše (JL) kļuvis par jaunāko virknē izbijušu ministru un valsts ierēdņu, kuriem kā apbalvojums par īpašiem nopelniem valsts labā piešķirts šaujamierocis. Šīs un iepriekšējo divu premjeru valdību laikā ar ieročiem apbalvoti nu jau seši ministri, un daži politiķi un likumdošanas eksperti norāda, ka šī tradīcija šķiet arhaiska un arī dīvaina, ja ierocis netiek pasniegts iekšlietu vai aizsardzības ministram.

E. Repšem ieroci piešķīrušais premjers Valdis Dombrovskis (_Vienotība_) savā rīcībā gan neko dīvainu nesaskata, norādot, ka šī tradīcija pastāv jau kopš deviņdesmitajiem gadiem.

Par revolveri Smith&Wesson gan samaksāt nācies pašam E. Repšem. «Taupības apstākļos Ministru kabineta budžetā nav šādas naudas. Tāpēc izvēlēts situācijai atbilstošs risinājums - ieroča iegāde par personīgajiem līdzekļiem, kas tiek pasniegts kā Ministru prezidenta apbalvojums,» norāda V. Dombrovska preses sekretāre Līga Krapāne. Bijušais aizsardzības ministrs Vinets Veldre (TP), kurš arī savulaik apbalvots ar ieroci, Dienai skaidroja, ka atšķirībā no dāvanām parasti apbalvojumu saņēmējiem par tiem nav jāmaksā, līdz ar to E. Repšes rīcība būtu vērtējama kā labas gribas žests. Viņš arī norādīja, ka, piešķirot ieroci kā apbalvojumu, tiek atvieglota tā iegūšanas kārtība - saņēmējam nav jāliek eksāmeni. L. Krapāne tomēr arī uzsver, ka «apbalvojumam ir dziļi simboliska nozīme, un tas ir cieņas apliecinājums par paveikto valsts labā».

Viņa arī norāda, ka «Latvijas gadījumā ieroča kā apbalvojuma piešķiršana ir vēsturiska tradīcija jau kopš deviņdesmitajiem gadiem». To, ka šāda tradīcija pastāvētu arī kaut kur ārpus Latvijas, nav dzirdējuši Imants Viesturs Lieģis un Ojārs Ēriks Kalniņš (abi Vienotība), kuri bijuši vēstnieki Rietumeiropā un Ziemeļamerikā. O. Ē. Kalniņš arī teica, ka «varbūt aiz tā ir kāda sena tradīcija un negribu to kritizēt, bet es tādu praksi nepiekoptu. Varbūt ir laiks ieroča vietā izmeklēt kādu jaunu simbolu, jo neredzu to kā piemērotu šim laikmetam».

V. Veldre gan par ieroču dāvināšanu bija labāk informēts: «Tā ir sena tradīcija vairākās vietās, piemēram, Kanādā, ASV un dažās Austrumu valstīs. Armijā ir arī tradīcija, ka Aizsardzības akadēmijas labākajam kadetam dāvina zobenu. Savukārt arābu valstīs tradicionālais apbalvojums ir zirgs.» Viņš ieroča dāvināšanā neko dīvainu nesaredz, jo E. Repše savulaik vadījis arī Aizsardzības ministriju. Pats E. Repše savukārt Dienai norādīja, ka ar ieroci esot apbalvots pirmo reizi un uzskatot to par lielu pagodinājumu. Ierocis arī neesot vienīgā balva, ko saņēmis, aizejot no amata, - Valdis Zatlers viņam uzdāvinājis pulksteni ar prezidenta faksimilu.

Savukārt krimināltiesību eksperts Andrejs Judins skaidro, ka ieroča kā apbalvojuma pasniegšanas iespēja esot paredzēta Ieroču aprites likumā, un, iespējams, tieši tas arī novedis pie šādas tradīcijas izveidošanās. «Mums nav tāda likuma par grāmatām, gleznām vai šķīvīšiem, līdz ar to varbūt domāšana tiek novirzīta šajā virzienā,» prāto A. Judins. Viņš gan atzīst, ka dāvinātas tiekot daudzas un dažādas lietas, vienkārši lielākā daļa dāvanu nepiesaista sabiedrības uzmanību. «Juridiski viss ir skaisti, bet, manuprāt, abstrakti runājot, dažiem cilvēkiem labāk noderētu grāmata nekā ierocis. Man šķiet, ka šādi apbalvojumi nav nepieciešami, jo mūsdienu apstākļos ir arī citas iespējas, kā pateikt paldies. Bet tas ir gaumes jautājums - varbūt tāpēc tā domāju, ka neesmu ne mednieks, ne militārists.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?