Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Turpina tiesāties par muzeja projekta apmaksu

Līdz Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palātai nonākusi SIA Jaunrīgas attīstības uzņēmums (JAU) prasība pret Kultūras ministriju (KM) par 749 727 eiro (526 911 latu) piedziņu saistībā ar Laikmetīgās mākslas muzeja projektu. Tiesa prasību skatīs 24. maijā.

Diena nedēļu pirms tiesas sēdes vērsās pie abām strīdus pusēm ar lūgumu formulēt savu pozīciju. JAU valdes priekšsēdētājs Valters Māziņš norādīja, ka uzņēmums tiesvedības gaitu nekomentēs, bet apstiprināja, ka runa ir par projekta metam iztērētajiem līdzekļiem. Savukārt Kultūras ministrijas pārstāve Iveta Bērziņa-Bebriša atbildēja rakstveidā, atzīstot, ka tiesvedība ir par bijušās valsts aģentūras Jaunie Trīs brāļi noslēgtajiem līgumiem par Laikmetīgās mākslas muzeja Andrejsalā meta izstrādi. «Uzskatot, ka līgumi nav izpildīti, Jaunrīgas attīstības uzņēmums vērsās pie aģentūras, bet pēc tās reorganizācijas 2009. gadā - pie Kultūras ministrijas ar prasību atlīdzināt ar meta izstrādi saistītos izdevumus. Kultūras ministrija šo prasību neatzīst. Jaunrīgas attīstības uzņēmums 2010. gadā vērsās tiesā,» teikts atbildē.

Pirmajā tiesvedības instancē 2014. gadā saskaņā ar Latgales apgabaltiesas spriedumu JAU prasība noraidīta pilnībā, bet šo spriedumu uzņēmums pārsūdzēja. «Detalizētus komentārus par tiesvedības gaitu un izvēlēto taktiku Kultūras ministrija patlaban atturēsies paust, lai neietekmētu valsts pozīcijas tiesvedībā. Šobrīd Kultūras ministrija nav plānojusi budžeta līdzekļus gadījumam, ja tiesas ceļā tiek piedzīta prasības summa. Kultūras ministrija izmantos visas normatīvajos aktos paredzētās iespējas valsts interešu aizstāvībai,» norāda I. Bērziņa-Bebriša.

Summa, ko uzņēmums vēlas piedzīt, savulaik iztērēta par Laikmetīgās mākslas muzeja metu projekta un teritorijas detaļplānojuma izstrādi. Vienošanās, ko 2006. gadā parakstīja toreizējā valsts aģentūra Jaunie Trīs brāļi un JAU, paredzēja Andrejostas teritorijas detaļplānojumā izstrādāt Laikmetīgās mākslas muzeja ēkas novietojuma plānu un teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumus, kā arī valsts īpašumā iegūt arhitektu biroja OMA Rotterdam izstrādāto Laikmetīgās mākslas muzeja meta projektu. Līguma summa par metu izstrādi bija 496 500 eiro, liecina aģentūras LETA veiktais faktu apkopojums.

2006. gada 25. septembrī tika parakstīts pieņemšanas-nodošanas akts starp JAU un Jaunajiem Trīs brāļiem par izstrādātā meta un tā mantisko autora tiesību nodošanu valsts aģentūrai. Aģentūras un JAU noslēgtā vienošanās sākotnēji paredzēja, ka ne vēlāk kā līdz 2006. gada 30. decembrim jānoslēdz sadarbības līgums par Laikmetīgās mākslas muzeja būvniecības projekta īstenošanu. Taču tas netika izdarīts, bet, sākoties krīzei, Jaunos Trīs brāļus likvidēja un neizmantoto muzejam domāto finansējumu ieskaitīja atpakaļ valsts budžetā. 2011. gada pavasarī Valsts kontrole revīzijā konstatēja, ka Jaunajiem Trīs brāļiem nav bijis tiesiska pamata slēgt vienošanos ar JAU par muzeja meta un teritorijas detaļplānojuma izstrādi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?