Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ūdens uzlabošanai tērēs miljonus

Dzeramajā ūdenī Rīgā ir paaugstināts mangāna un dzelzs saturs, un pašlaik tas neatbilst Eiropas direktīvās noteiktajām prasībām. Kaut gan saskaņā ar speciālistu atzinumu cilvēku veselību tas neapdraud, ūdens kvalitāti tas pazemina - rada duļķainību un nogulsnes ūdensvados. Lai nodrošinātu prasībām atbilstošu dzelzs un mangāna saturu, Rīgā iecerēts līdz 2015. gada vidum uzbūvēt dzeramā ūdens sagatavošanas staciju Baltezerā, kas varētu izmaksāt 4,8-5,8 miljonus latu.

Saskaņā ar prasībām dzelzs saturam dzeramajā ūdenī nevajadzētu pārsniegt 0,2 mg/l, bet Rīgā tas vidēji ir 0,3 mg/l, Dienai pastāstīja Rīgas ūdens (RŪ) Apvienotās ūdens kvalitātes kontroles laboratorijas vadītāja Silvija Renita Pastare. Savukārt mangānam atļautā vērtība ir 0,05 mg/l, bet no pazemes ūdensgūtves Baltezers-Zaķumuiža ņemtajā ūdenī tā saturs ir 0,2 mg/l, kas četras reizes pārsniedz esošās normas. Šī problēma līdz šim nav risināta tāpēc, ka tam nepieciešami lieli finanšu resursi, pamatoja S. R. Pastare. Tāpat pagaidām uzņēmums ir saņēmis atļauju šādu ūdeni klientiem piegādāt vienīgi ar nosacījumu, ka līdz 2015. gada vidum RŪ jānodrošina prasībām atbilstoša dzeramā ūdens kvalitāte. Lai to sasniegtu, ir nepieciešama īpaša attīrīšanas un sagatavošanas stacijas izbūve. Rīgas iedzīvotāju vajadzībām ūdeni ņem no Daugavas, ar ko apgādā Pārdaugavā un Ķengaragā dzīvojošos, kā arī no Baltezera pazemes ūdens gūtvēm - to dzer Juglā, Teikā, Purvciemā, Sarkandaugavā, Vecmīlgrāvī. Centrā atkarībā no spiediena var būt jaukts ūdens - dažkārt no Daugavas, citreiz no pazemes. Tieši no zemes dzīlēm iegūtajā ūdenī ir dabiski paaugstināts dzelzs un mangāna saturs. Izņemot dzelzi un mangānu un ar tiem saistīto duļķainību, visi pārējie kvalitātes rādītāji atbilst prasībām, piebilda S. R. Pastare.

Veselību neapdraud

Mangāns un dzelzs ietekmē ūdens garšu un izskatu, un tajā var veidoties melnas vai rūsas krāsas nogulsnes, taču tādā līmenī, kāds tas ir Rīgas ūdenim, iedzīvotāju veselību tas nekādi neietekmē, arī ilgstoši lietojot, norādīja Veselības inspekcijas (VI) Sabiedrības veselības nodaļas vadītāja Solvita Muceniece. Citviet Latvijā arī ir problēmas ar paaugstinātu dzelzs, mangāna, amonija, sulfātu un hlorīdu saturu, un, lai gan «būtisku tiešu kaitējumu veselībai tas nerada», vēlreiz uzsver VI speciāliste, tas ietekmē ūdens krāsu, garšu, smaržu, var radīt duļķainību. Kopumā situācija Latvijā no 2004. līdz 2012. gadam ir strauji uzlabojusies, un neatbilstības samazinājušās no 70% uz 30%. Mikrobioloģiskā kvalitāte ir neatbilstoša līdz 5% gadījumu, galvenokārt šādas problēmas konstatē mazās ūdensapgādes sistēmās, lielajās pilsētās, tostarp Rīgā, šīs prasības tiek nodrošinātas, pastāstīja S. Muceniece. VI kontrolē ūdens kvalitāti, kā arī izskata ar to saistītās iedzīvotāju sūdzības. Ik gadu tiek saņemts ap 20 sūdzību, un apmēram pusi atzīst par pamatotām.

4,8-5,8 miljoni

Rīdzinieki ar prasībām pilnībā atbilstošu ūdeni tiks nodrošināti pēc atdzelžošanas stacijas izbūves. Uzņēmuma šogad izsludinātajā konkursā pieteikušies pieci pretendenti, un saskaņā ar to izteikto piedāvājumu tā varētu maksāt 4,8-5,8 miljonus latu, Dienai pastāstīja RŪ projektu direktors Aivars Zants. Šos darbus finansēs Rīgas dome un RŪ. Tieši kādās proporcijās, tas vēl nav zināms. Tuvākajās divās nedēļās uzņēmuma pārstāvji varētu lemt par to, kuram uzticēs izbūvēt šo dzeramā ūdens sagatavošanas staciju, un, ja pret konkursu nebūs iebildumu, novembrī varētu noslēgt līgumu. Līdz 2015. gada vidum vajadzētu būt izbūvētai dzeramā ūdens sagatavošanas stacijai ar ražību 28 000 m3 diennaktī, kas paredzēta dzelzs un mangāna atdalīšanai, izmantojot bioloģisko filtrācijas procesu, paskaidroja A. Zants. Tā rezultātā rīdziniekiem vajadzētu saņemt ūdeni, kas ir dzidrāks un mazāk veido sadzīves tehniku bojājošas un ūdensvadus korodējošas nogulsnes. Tiesa gan, iedzīvotājiem piegādātā ūdens kvalitāti dažkārt ietekmē ēku iekšienē esošo ūdensvadu sliktais stāvoklis, taču tie nepieder uzņēmumam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?