Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Ulli savu iecerēto atrada Austrijā

Šveices ganu suns, Bernes ganu suns, Entlebūhas ganu suns, Lielais Šveices ganu suns. Ja šos labsirdīgos skaistuļus nostādītu rindā citu citam līdzās, suņu lietās neiesvētīts cilvēks no sirds sajūsmināsies par visiem, bet nez vai varēs precīzi pateikt, kurš ir kurš. Ja nu vienīgi pēc lieluma - pārējo vidū ar raženo augumu izcelsies Lielais Šveices ganu suns, bet mazākie noteikti būs entlebūhieši.

Pirms trim gadiem no audzētavas Krievijā uz Latviju atceļoja Entlebūhas ganu suņu šķirnes kucīte Ulli. Pagājušais gads viņas dzīvē bija laimīgs. Latvijas Šveices kalnu suņu kluba TOPā Ulli ieņēma pirmo vietu, bet gada otrajā pusē viņa mēroja ceļu pie izcilā entlebūhieša Frenkija Austrijā. Šā gada 12. janvārī Ulli laida pasaulē trīs skaistus kucēnus. Divi no viņiem tagad dzīvo Maskavā, bet piecus mēnešus vecā Marmelāde (Marmalad Swiss Pearl) dzīvo kopā ar savu mammu Ulli un jau plūc uzvaras laurus kucēnu izstādēs.

Mīl un iedveš respektu

Ulli un Marmelāde dzīvo Durbē, bet pagājušajā svelmainajā svētdienā, kad saulē temperatūras stabiņš tuvojās 31 grādam, viņas mēroja ceļu uz kārtējo suņu izstādi, kas notika Ogrē. Turp entlebūhietes atveda Sandra un Harijs Kalēji. Sandra smej, ka attālums no Liepājas tāds sīkums vien ir, sunes pieradušas braukt uz izstādēm Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un arī daudz tālāk.

Durbē četrus hektārus plašajās pļavās skraida ne tikai abas entlebūhietes, bet arī trīs Lielie Šveices ganu suņi, divi Polijas Podhales aitu suņi, komondors un zeltainais retrīvers. Sandra skaidro, ka viņiem patīk neparasti suņi. Kad nopirkts pirmais, tas vairāk tiecies pie Harija, otrs tāpat, un pamazām ganāmpulks audzis. Citu ganāmo - ne aitu, ne govju saimniecībā nav, tad nu suņi ganot cits citu. Visaktīvākās esot tieši entlebūhietes. Ar ko saistīja tieši šī šķirne, vai Kalēji vēlas popularizēt šos suņus Latvijā? Mūszemē taču nav lielu lopu ganāmpulku, bet par istabas mājdzīvnieku entlebūhieti īsti nevar uzskatīt, jo sunim vajadzīgs plašums un brīvība.

Sandra apstiprina, ka dzīvoklis nez vai būtu tā piemērotākā vieta entlebūhietim, ja nu vienīgi saimnieks ir aktīvā dzīvesveida un garu pastaigu cienītājs.

Entlebūhas ganu suns ir pats mazākais suns no visām četrām Šveices kalnu ganu suņu šķirnēm. Cēlies no Entlebūhas - ielejas Lucernas un Bernes kantonu rajonā. Kā visi Šveices kalnu ganu suņi, entlebūhieši ir universāli darba suņi. Mūsdienās oriģinālais, kompaktais un augumā nelielais trīskrāsu suns pasaulē iegūst arvien jaunus pielūdzējus. Daudzi cilvēki viņus izvēlas par ģimenes kompanjoniem.

Harijs stāsta, ka Ulli un Marmelāde ir vienmēr apmierināti, dzīvespriecīgi un laimīgi suņi, arī gudri jau no kucēna vecuma. Entlebūhas ganu suns nav piemērots nīkšanai ķēdē pie būdas vai dzīvoklī ar saimniekiem, kuriem vairāk patīk miers. Galvenais, lai suņi būtu nodarbināti. Ja tā nebūs, entlebūhi sāks nevēlami uzvesties - viņi paši sev atradīs nodarbošanos - sāks visu grauzt. Entlebūhiešiem ļoti patīk dzīvot ģimenē kopā ar saviem mīļajiem cilvēkiem. Priekšroku suņi dos dzīvei mājā, kur vienmēr labprātīgi uzņemas uzticīga apsarga lomu. Savā teritorijā, pamanot nepazīstamu būtni - cilvēku vai dzīvnieku suņi sargā ar balsi. Entlebūhietis neuzbruks, taču viņa zemā un dobjā balss iedveš respektu.

Izdara, tad domā

Marmelāde ātri vien sapratusi, kas jādara un ko nedrīkst atļauties. Entlebūhiešiem nav baiļu sajūtas, «viņi vispirms izdara, tad domā». Tā, vēl pavisam maziņa, Marmelāde reiz joņojusi pa pļavu. Nonākusi pie dīķa, viņa otrā pusē ieraudzīja citus suņus. Neskries taču apkārt! Marmelāde ielēca ūdenī, apmulsa tikai pavisam mazu brītiņu, tad novērtēja situāciju un pārpeldēja pāri.

Sandra un Harijs Kalēji nebūt netaisās strauji vairot šo suņu šķirni. Sandra pamato: «Entlebūhieši audzētājiem nav viegla šķirne. Suņiem, kas paredzēti vaislai, jāveic acu ģenētiskā pārbaude, nieru, displāzijas pārbaudes, un tas nav lēts prieks. Lielākoties pārbaudes var veikt tikai ārzemēs. Tāpēc pasaulē nav daudz entlebūhiešu audzētavu un šo suņu vispār. Tā ir reta šķirne ne tikai Latvijā, bet visur pasaulē. Galvenokārt tās dzīvo Austrijā, Šveicē, Vācijā, Francijā.» Sandra lepojas: «Austrijā ir nopietna vaislas atlase un cilvēki daudz atbildīgāk izturas pret suņu pavairošanu, bet, kad aizvedām Ulli pie Frankija, audzētāji teica, ka ne bieži nākas redzēt tik labu savas šķirnes pārstāvi.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Entlebūhas ganu suns

Neliela auguma trīskrāsu suns, skaustā 40-50 cm, svars 25-30 kg
Dzīvespriecīgs, labsirdīgs, pašpārliecināts, drosmīgs, neuzpērkams sargsuns, viegli padodas apmācībai
Sargsuņi un ganu suņi, bet mūsdienās arvien populārāki kļūst kā ģimenes kompanjoni
Reizi nedēļā jāizsukā ar gumijas suku
Obligāta gūžu displāzijas pārbaude, PRA acu ģenētiskā pārbaude, kuru veic Vācijā, Austrijā, Anglijā vai ASV, parastā acu pārbaude

Sīkāk par entlebūhiešiem: www.zennenhund.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?