Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ungārija uz atkopšanās ceļa. Papildu aizdevēju līdzekļus pagaidām nevajadzēšot

Viena no pirmajām starptautisko aizdevumu lūgušajām vecās pasaules valstīm Ungārija apņēmusies neizlietot visu kreditoru garantēto summu, tomēr tas nenozīmē, ka šī ES dalībvalsts būtu izkļuvusi no recesijas. Ungārijā joprojām draud liels budžeta deficīts un bezdarbs sasniedzis augstāko līmeni pēdējā desmitgadē, taču aizdevums palīdzējis stabilāk nostāties uz kājām un tagad pietikšot ar atbalstīšanos pret SVF spēcīgo plecu.

Slavē arī Brisele

Lai arī novembra vidū Ungārija atteicās no kārtējās SVF aizdevuma daļas, trešdien premjerministrs Gordons Bajnajs apstiprināja, ka viņa valsts nepārtrauc aizņemšanos pavisam. 2010.gada budžetā Ungārijai ieplānots deficīts 3,8% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IK), kas pašreizējos apstākļos Eiropā uzskatāms par visnotaļ pieklājīgu, tādēļ pagaidām ungāriem neesot vajadzības pēc papildu līdzekļiem.

«Ungārija ir atgriezusies pie veselā saprāta politikas,» pēc tikšanās ar SVF vadītāju Dominiku Štrausu-Kānu, komentējot Ungārijas pakāpenisko atveseļošanos, G.Bajnajs norādīja uz apņēmīgo izdevumu samazināšanu. «Ungārija sasniegusi labu progresu valsts tēriņu ierobežošanā,» dalībvalsti slavēja arī ES finanšu komisārs Žoakins Almunija.

Uz iedzīvotāju rēķina

Jaunais budžets veidots, centīgi sekojot aizdevēju prasībām, tādēļ valdībai nemitīgi nākas sastapties ar opozīcijas pārmetumiem, ka tas neatvieglos dzīvi iedzīvotājiem un neveicinās ekonomikas atkopšanos. Taču Ungārijai plašas rīcības brīvības nebija. Jau pērnā gada nogalē tā bija finansiāla sabrukuma priekšā, tādēļ lūdza palīdzību starptautiskajai sabiedrībai. SVF un ES garantēja ungāriem kredītu 20 miljardu eiro apmērā. Līdz šim viņi izlietojuši 8,34 miljardus eiro no SVF un 5,5 miljardus no ES.

«Vienalga, kurš veidos nākamo valdību, viņš mantojumā saņems atbildīgi pārvaldītu un ilgtspējīgai attīstībai sagatavotu valsti,» nododot parlamentam izskatīšanai budžeta projektu, teica G.Bajnajs, «taču mēs nedrīkstam novirzīties no šī kursa, jo tas būtu bezatbildīgi attiecībā pret visiem Ungārijas pilsoņiem».

Kopš kreiso spēku premjera nākšanas pie varas aprīlī cilvēkiem bijis daudz iemeslu kurnēt. G.Bajnaja valdība apcirpa pensijas, valsts pārvaldes izdevumus, samazināja subsīdijas komunālo pakalpojumu sniedzējiem un tamlīdzīgā veidā pārlika lielāko nastu uz iedzīvotāju pleciem, ziņo aģentūra Reuters. Ne velti lielākā opozīcijas partija Fidesz socioloģiskajās aptaujās ir krietni priekšā valdošās koalīcijas dalībniekiem, un ļoti iespējams, ka tā nākamā gada vēlēšanās pārņems varu.

Neticams deficīts

Paraugoties uz cipariem, šķiet, ka ungāru ciešanas sāk atmaksāties. Budžeta izdevumu apcirpšana ļāvusi valstij sevi uzturēt no pašu saražotā, lai arī reāls ekonomikas pieaugums gaidāms ne ātrāk kā aiznākamgad. «Šis budžets liek dzelzs pamatus zem gaidāmās Ungārijas izaugsmes 2011.gadā,» laikrakstam Nepszabadsag apgalvoja premjers.

Takerekbank bankas analītiķis Gergelijs Supans piekrīt, ka svarīgākais darbs jau ir padarīts un nu jāgaida rezultāti: «Valdībai atliek tikai stingri kontrolēt izdevumus un nodarboties ar citām tehniskām lietām, nekas būtisks nav darāms.»

Taču valdības politikai netrūkst kritiķu, un arī daži statistikas dati nerunā par labu. Pat valsts centrālā banka brīdinājusi, ka budžeta deficīta aplēses ir pārāk rožainas un realitātē iztrūkums būšot par pāris procentiem lielāks. Arī nodarbinātības rādītāji nav iepriecinoši. Bez darba ir 10,4% no visiem strādātspējīgajiem valsts iedzīvotājiem, kas ir par 3% vairāk nekā pirms gada. Tas ir sliktākais rādītājs kopš 1998.gada, kad Ungārijā sāka centralizēti mērīt bezdarbu, ziņo aģentūra Bloomberg. «Mēs rēķināmies, ka bezdarbs turpinās augt vismaz līdz nākamajai vasarai,» Concorde Securities ekonomists Jānošs Samu tuvākajā nākotnē nesaskata būtisku uzlabojumu.

Sola cirpt nodokļus

Centriski labējā Fidesz jau tagad apsolījusi grozīt budžetu un 2011.gadā samazināt nodokļus, ja tiks pie varas. Partijas galvenais ekonomikas padomnieks Mihājs Varga aģentūrai Reuters pavēstīja, ka reālais budžeta deficīts nākamgad varētu sasniegt 7-7,5% no IK, jo valdība neesot bilancē iekļāvusi visus gaidāmos izdevumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?