Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Ušakovs vai Šlesers?

LPP/LC saraksta līderis Ainārs Šlesers, kas pirms vēlēšanām jau runāja kā nākamais Rīgas mērs, uzsverot, ka citas iespējas viņš neizskatot, svētdien sacīja, ka sarunās ar vēlēšanās uzvarējušo Saskaņas centru jautājums par nākamo Rīgas saimnieku veidojot tikai 50% no apspriežamās tematikas. SC un LPP/LC, kam pirmdien notiks pirmās oficiālās konsultācijas par nākamās Rīgas domes koalīciju, pēc vēlēšanu provizoriskajiem rezultātiem varētu divatā nodrošināt vairākumu.

Taču abu sarakstu līderi Nils Ušakovs un A.Šlesers jau ir paziņojuši, ka piedāvās veidot plašu koalīciju, iesaistot tajā arī divas pārējās domē iekļuvušās partijas - _Pilsonisko savienību_ un Jauno laiku - , kas kampaņas laikā bija A.Šlesera redzamākie pretinieki.

Jaunā laika (JL) komandas vadītājs Edgars Jaunups jau pirms vēlēšanām pieļāva sadarbību ar Saskaņas centru un arī ar LPP/LC, ja A.Šlesers nav mērs, bet Pilsoniskā savienība (PS) pret sadarbību ar SC ir paudusi visai kategorisku nostāju, pēdējās dienas pirms vēlēšanām aktīvi karojot arī pret A.Šleseru. Vēl vēlēšanu naktī portāla diena.lv rīkotajā diskusijā viena no Pilsoniskās savienības līderēm Sandra Kalniete noraidīja sadarbību ar SC, uz ko tajā pašā stundā, bet citā vietā Ģ.V.Kristovskis jau raudzījās pielaidīgāk - viņš vēlēšanu rezultātus pieņemot kā realitāti, ar ko ir jārēķinās. Ģ.V.Kristovskis ir partijas priekšsēdētājs, bet S.Kalniete, visticamāk, aizbrauks strādāt Eiropas Parlamentā un noteicošais vārds partijā varētu piederēt Ģ.V.Kristovskim. Vēlēšanu naktī, uzrunājot partijas biedrus, viņš arī sacīja, ka līdz ar šo noieto posmu ir sācies nākamais periods - gatavošanās Saeimas vēlēšanām. Ja PS būtu Rīgas domes koalīcijā, tad vēlētājiem būtu lielākās iespējas pirms Saeimas vēlēšanām novērtēt tās varēšanu - politiskie konkurenti veco partiju vidū cer, ka tas drīzāk dos mīnusus, nevis plusus PS, taču jebkurā gadījumā panākumi Rīgā dos iespēju partijai nostiprināties.

Piedāvājums visiem domē ievēlētajiem veidot koalīciju gan vēl nenozīmē, ka tā notiks, ja visas četras partijas par kaut ko nespēs vienoties - piemēram, par nākamo Rīgas mēru. A.Šlesera izteikumi, ka domes priekšsēdim ir jābūt pieredzējušam un profesionālim, kas spēj strādāt ļoti smagos apstākļos, liecina, ka teorētiski viņš pieļauj iespēju kompromisu ceļā vienoties ar SC. N.Ušakovs gan ir uzsvēris, ka ir gatavs ieņemt mēra amatu, bet viņam, kā zināms, nav tādas pieredzes kā A.Šleseram. LPP/LC kā opozīcijas partija turpināšot atbalstīt Valda Dombrovska valdību, taču tajā pašā laikā LPP/LC nepretendējot tajā iekļauties, pat, ja vienojas ar JL domē, apgalvoja tās līderis. Vairāki politikas komentētāji norādījuši, ka N.Ušakova izredzes iesēsties mēra krēslā var sarežģīt iekšējās opozīcijas rašanās SC, jo apvienību veido vairākas partijas, no kurām lielākās ir TSP un Sergeja Dolgopolova pārstāvētais Jaunais centrs. S.Dolgopolovs teicis, ka SC ir divi mēra kandidāti - arī viņš.

A.Šlesers Dienai neslēpa gandarījumu, ka domē nav iekļuvuši abi radikālākie politiskie spēki - PCTVL kreisajā spārnā, kā arī nacionālā partija TB/LNNK, kuras kampaņas elementi, piemēram, par «astoņkājiem» padomēs, arī bija vērsti pret A.Šleseru. Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK), kura pārstāvētā partija, tāpat kā līdzšinējais partneris domē un sabiedrotais valdībā TP, nav pārvarējusi 5% barjeru, vēlēšanu rezultātus redz kā iespēju partijai pārvērtēt darbību. Tajā pašā laikā iemeslus neveiksmei viņš redz arī ekonomiskajā situācijā, kad krīzes apstākļos sabiedrība ir neiecietīgāka pret tiem, kas ir pie varas.

Opozīcijā esošajai LPP/LC bijušas priekšrocības, tāpat kā Ģ.V.Kristovskim, kas piecus gadus bijis ārpus politiskās dzīves valsts varas institūcijās. «Krīzes situācijā populisms ir medus maize, ko izmantoja Šlesers ar saviem solījumiem,» atzina J.Birks, un pēc viņa domām, šie vēlēšanu rezultāti būs piespieduši labējos politiskos spēkus sākt sarunas par konsolidāciju, jo sašķeltība, viņaprāt, ir viens no galvenajiem iemesliem to neveiksmei Rīgas domes vēlēšanās, kas saskan ar sociologa Aigara Freimaņa jau pirms vēlēšanām teikto. Domē nav arī Sabiedrības citai politikai, kuras saraksta līderis Aleksejs Loskutovs bija populārāko vidū. Pirms vēlēšanām PS pārstāvji atzina, ka A. Loskutovam varētu piedāvāt ar korupcijas novēršanu saistītu darbu domē neatkarīgi no tā, vai partija tajā iekļūs. Grūti paredzēt, vai tas būs iespējams, ja par mēru kļūs A.Šlesers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?