Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Uz JRT - ar bērniem un vēdeklīti

«Īstenībā man vairs nav ko teikt par šo tēmu. Uz kādu laiku likšu latviešiem mieru,» Jaunā Rīgas teātra jaunajai sezonai veltītajā preses konferencē teica teātra mākslinieciskais vadītājs un režisors Alvis Hermanis. Wiener Festwochen producētie Kapusvētki (pasaules pirmizrāde - maijā), ar ko JRT 28.

augustā atklās sezonu, būs noslēdzošais darbs Latvijas cilvēkpētniecības procesā, kas aizsākās ar _Garo dzīvi_ 2003. gadā. Sešu gadu laikā t.s. bezdramaturģijas dokumentālajā metodē tapa Latviešu stāsti, Latviešu mīlestība, Zilākalna Marta, Vectēvs, Melnais piens, Ziedonis un Visums. Latviešu tēmu turpinās Ilze Olingere, līdzās Ivana Viripajeva Deli deja iestudējot latviešu rakstnieku stāstus.

A. Hermanis, paužot izbrīnu, cik maz zinātnisku pētījumu veltīts latviešu kapusvētku fenomenam, dedzīgi uzsvēra: «Pēc izpētes darba man tomēr liekas, ka kapusvētki izriet no pagānisma tradīcijām, kurām kristieši vienkārši «uzsēdās astē» - kad sāka brīnīties, kāpēc katru svētdienu baznīcas ir tukšas, pārcēla savas kanceles uz kapiem. Latvieši laikam ir slepeni budisti, kuri paši to neapzinās. Un kapusvētki ir slepenais protests kristietībai.» Režisors, kuru ar savu «tumsonību un agresivitāti» bija šokējusi Jāņa Pujāta runa Aglonas svētkos, brīdināja: «Izrāde neturpinās mītu par to, ka kapusvētki ir kristiešu pasākums.» Hermanis šosezon JRT veidos vienu izrādi «vecajā labajā aktierteātra valodā, kas balstīta labā literatūrā». Taps Ivana Gončarova Oblomova skatuves versija.

Trešo reizi Šekspīra Otello iestudēs Māra Ķimele. Lugu, kuru režisore raksturo kā «noslēpumu un brīnumu pilnu», viņa pirmo reizi iestudēja studijteātra Kabata istabiņā 1991. gadā. Koncepcijas centrs bija Alvja Hermaņa Jago. Otrais iestudējums Liepājas teātrī (2000. gadā) neesot dzimis zem laimīgas zvaigznes. «Gribas uztaisīt ar sava teātra aktieriem, kas saprot, ko mēs darām,» - tā Ķimele, kura Šekspīra lugas salīdzina ar «īstiem krimiķiem». Režisori šobrīd interesē «nevis skatītājiem tuvākais romantiskais žilbums», bet dziļākās likumsakarības: «Ko mēs varam ar sevi izdarīt dzīves laikā? Par kādu cenu tas notiek? Kas ar mums ir jāizdara dažādiem spēkiem, lai mēs pateiktu to Līra pirmsnāves «ā»...?»

Pēc Hulio Kortāsara garstāsta Vajātājs motīviem izrādi iestudēs Varis Piņķis. Pilnīgi patstāvīgi Maikla Freina Kopenhāgenu iestudēs aktieri. «Ja viņiem beigās būs nepieciešama kāda palīdzība, kāds no režisoriem pieslēgsies,» paskaidroja A. Hermanis.

JRT mārketinga daļas vadītāja Andra Rutkēviča uzsvēra: «Šosezon teātris skatītājus uzrunās personīgāk.» Teātris lepojas, ka turpmāk varēs piedāvāt bērnudārza pakalpojumus. Kasēs vai internetā nopērkot bērna biļeti par 3,63 Ls, vecāki varēs mierīgi skatīties izrādi pārliecībā, ka mazulis ir drošībā un viņam ir interesanti bērnudārza BeBe audzinātāju sabiedrībā. Sadarbībā ar LMT dzimšanas dienu gaviļniekiem jubilejas mēnesī tiks piedāvātas privilēģijas. Gaidīti būs bērni no trim līdz 10 gadiem, «bet dzimšanas apliecības netiks prasītas arī citiem».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?