Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Uz mežu ar senioriem. Pēc sēnēm un emocijām

Ejot mežā, pie sevis jāsaka: «Šodien zaļā ceturtdiena!» Tad Dabas māte neko līdzi nedos un visas ērces paliks mežā. Tā Vandzenes pusē seniorus neraizēties iedrošināja tuvākās apkārtnes pazinēja, piemājas saimniecības Mežstrauti saimniece Olga Blumbaha. Tiesa, viņa arī brīdināja, ka sēnes būšot īpaši jāmeklē, jo te pagājušās nedēļas sākumā nebija lijis. Vai Dabas māte arī sēnes nedos līdzi?

Zem kājām gurkst sūnu paklājs, smaržo virši. Brūkleņu tik daudz, ka nav kur soli spert. Mākoņains, bet nelīst. Bruņojušies ar groziem un svilpītēm, lai var svilpt, ja nomaldās, seniori devās sacensībā: kurš divu stundu laikā salasīs visvairāk sēņu. Pirmais Senioru Dienas sēņošanas čempionāts apstiprināja - ja arī sirmā vecumā kāds joprojām gatavs ļauties piedzīvojumiem un azartam, ieguvumu būs daudz. Un tie nav mērāmi tikai baravikās.

Kurš te vecākais?

«Lieliska ideja, ideāls ceļojums,» par piedzīvoto teica Helēna Podskočija, kura viena no pirmajām pieteicās Senioru Dienas čempionātam. Tā mērķis bija saistībā ar Eiropā pasludināto senioru aktīvās novecošanas gadu turpināt Senioru brokastu tradīcijas un pielikuma lasītājus iesaistīt mundrās, aktīvās nodarbēs.

Ne tikai pilns sēņu grozs vilināja 20 pasākuma dalībniekus. Sadarbībā ar Eiropas Ceļojumu centru (ECC) čempionāts tika apvienots ar vienas dienas ekskursiju pa Kurzemi. Pieteikties varēja ikviens seniors, kurš mājās sēdēšanu labprātāk maina pret iespēju gūt jaunus iespaidus. Gribētāju netrūka - pārsvarā rīdzinieki, bet ne tikai. Lība Zukule bija cēlusies jau piecos no rīta, lai uz pasākumu ierastos no Kokneses. Dalībnieku vidējais vecums - apmēram 66 gadi. «Domāju, ka būšu šeit visvecākā,» teica Vilma Grava-Eglīte, bet seniorei nācās vilties, jo viņu pārspēja Valija Zankovska, kurai viņas 82 gadi nemazina azartu.

Tikai sūna, sūna vien

Kas ir mans blakussēdētājs, kas mani sagaida? Šādas bažas raisījās vairāku senioru vaibstos, bet ekskursijas autobusiņā darbojās brīvais mikrofons. Dalībnieki katrs iepazīstināja ar sevi, un kautrīga mulsuma brīdis pārgāja jau pirmajā pieturvietā - ekskursijā pa Durbes pili. Tālāk senioru autobusiņa ceļš veda caur Talsiem uz Vandzeni, kur paredzētas sēņošanas sacensības.

«Tikai nobirušas skujas, tikai sūna, sūna vien, it nekur neviena beka brūno galvu nepaslien,» skandējot Ārijas Elksnes dzejoli, pirmā no meža iznāca Aija Kehre. Dažs labs bija labprātīgi izstājies no sacensības un pievērsies brūkleņu lasīšanai.

Arī seniors Ilgonis Klīve, kura kontā bija tikai dažas sēnes. Viņš, arīdzan kā pasākuma vienīgais vīriešu kārtas dalībnieks, saņēma trešo, veicināšanas nomināciju - Svētdienas sēņotājs. Bet, kad no meža mirdzošām acīm iznāca Silvija Putna-Ērgle ar diviem sēņu groziem, vairs neradās šaubas, kurš saņems galveno balvu - izdevniecības Dienas grāmata izdevumu.

Silvija pēc tam stāsta: «Salasītās sēnes mājās ātri apēdām, toties braucienā ieguvu jaunu draudzeni un jau tagad ilgojos pēc nākamā pasākuma, ko organizēs Senioru Diena. Iesaistīties iesaku visiem senioriem, jo, kā mēdz teikt mani bērni, - tas tik bij piedzīvojums!»

Pārsteigumi nebeidzas

Čempionāta noslēgumā Olga Blumbaha seniorus aicināja savā pagalmā, lai degustētu no smiltsērkšķiem pagatavoto produkciju - tādus gardumus vēl nebijām baudījuši! Bet vēl viens pārsteigums gaidīja mājupceļā. ECC vadītāja Dzintra Eglīte senioriem sarīkoja konkursu, kurā bija jāatbild uz jautājumiem par Senioru Dienas saturu. Balvā - iespēja doties ECC senioru ceļojumā uz Lietuvu. Interviju ar šī konkursa uzvarētāju Aiju Kehri lasiet pielikuma 1. lappusē. Kaut arī autobusā viņas deklamētais Ārijas Elksnes dzejolis atainoja patieso situāciju kundzes sēņu groziņā, aplausus viņa saņēma divkārt - ne tikai par prasmi izteiksmīgi deklamēt, bet arī par iegūto balvu.

Senioru Diena turpinās labas tradīcijas!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?