Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Uz purva salu pie klinšu ērgļa

No Rīgas līdz Balvu rajona Bērzkalnes pagasta tuvumā esošajam Stompaku purvam ir apmēram divarpus stundu brauciens, bet, izkāpjot no siltā auto, gaisa temperatūras atšķirības ir pamanāmas: pilsētā migliņa un plus trīs grādi, purvā saulains un mīnus pieci. Kad ieraugi visu to skaistumu sev apkārt un, par spīti iesnām, ieelpo svaigo gaisu, aukstums šķiet mazsvarīgs un galvenais ir prieks būt te! Purva sūnas daudzveidīgi dzīvespriecīgā zaļuma gammā sasalušas ar tādām kā pūdercukura garnējuma cepurītēm pa virsu un, sperot soļus, zem kājām kraukšķ, taču brīžiem zābaks iegrimst līdz pusei, un nopriecājos, ka mani gumijnieki ir tik gari.

Dabas Diena mēro divarpus kilometru pāri purvam uz saliņu, kur kopā ar a/s Latvijas valsts meži vides ekspertu Uģi Bergmani piedalīsies klinšu ērgļa ligzdas pamatnes darināšanā.

Liels un rets putns

Kā izpētījuši vides eksperti, patlaban Latvijas teritorijā esot deviņas ligzdas, kurās mīt klinšu ērgļu pāri, un pēdējos 10 gados tas ir lielākais šīs sugas putnu skaits, galvenokārt pateicoties tam, ka tiek rīkoti mērķtiecīgi aizsardzības pasākumi. Viens no tādiem ir arī mākslīgo ligzdu uzstādīšana, ko veic jau kopš 1980. gada. Pēdējos 20 gados izveidotas 45 ligzdas, īpaši aktīvi tas tiek darīts jau vairākus gadus, uzstādot gadā piecas līdz astoņas mākslīgās ligzdas 20 teritorijās visā Latvijā. Klinšu ērglis (Aquila chrysaetos - lat.) ir vanagu dzimtas vanagveidīgais putns, kas pieder ērgļu ģintij. Latvija ir pēdējā valsts rietumu virzienā, kurā klinšu ērgļi ligzdo kokos, jo parasti tie savus apartamentus iekārto uz klinšu korēm un klinšu plaisās, piemēram, tādās mītnes zemēs kā Skandināvija, Čehija, Itālija. Klinšu ērgļa ķermeņa lielums var būt ļoti dažāds - ķermeņa garums variē no 66 līdz 90 cm, spārnu izplētums ir 1,8-2,34 m, bet svars 2,5-7 kg, tāpēc ligzdu būvēšanai tiem vajag lielus, kuplus kokus ar spēcīgu zaru vainagu, ligzdai vienlaikus jāatrodas gana augstu, un tā var būt pat divus metrus plata un metru augsta. Tā ir liela un smaga, tāpēc var nogāzties, ja koka zari nenotur svaru.

Ērglim cieņā tradīcijas

Latvijā klinšu ērglis pārsvarā ligzdo nomaļās vietās, purvos uz kokiem apaugušām saliņām, kāda ir arī Stompaku purvā. Savā teritorijā ērglis būvē vairākas ligzdas, kas cita no citas var atrasties 10 kilometru tālu, un kādā no tām ligzdo vairākus gadus, turklāt pavada Latvijā arī ziemu. Romantiski - klinšu ērgļi veido monogāmus pārus, kas lielākoties paliek kopā vairākus gadus vai arī uz mūžu. Uz ligzdošanu putni pošas jau janvārī un martā izdēj vienu līdz četras olas, no kurām pēc aptuveni 40 dienām izšķiļas mazuļi. Diemžēl izdzīvo tikai pāris vecāko putnēnu, jo tie ir stiprāki un vecāku rūpes saņem vairāk nekā jaunākie, jo visus lielie izbarot nespēj. Taču situācijā, ja no pirmdzimtajiem kāds iet bojā, jaunākajiem ir iespēja. Ligzdā jaunie putnēni mīt apmēram trīs mēnešus, bet pēcāk lido savās gaitās.

Būvdarbi 20 m augstumā

Stompaku purvs ir dabas liegums, izveidots, lai nodrošinātu aizsardzību Latvijas un Eiropas Savienības nozīmes īpaši aizsargājamiem purvu un mežu biotopiem (tai skaitā neskarti augstie purvi, pārejas purvi un slīkšņas, purvaini meži) un īpaši aizsargājamām sugām, īpaši putnu sugām (tai skaitā mednis, bikšainais apogs, trīspirkstu dzenis, baltmugurdzenis), Natura 2000 teritorija ar platību 3885 hektāri. Pilnīgs klusums un miers, kurā iejaukties negribas. Ērgli nesatiekam, bet Uģis Bergmanis mūs liek pie darba - lai taptu pamatne ligzdai, jānozāģē piemēroti koki, jāatbrīvo no zariem. Ar alpīnista veiklību un atbilstošu inventāru vides eksperts uzrāpjas, iepriekš salu rūpīgi izpētot, izvēlētā slaidā, zarainā priedē apmēram 20 metru augstumā un ķeras pie darba, pa vienam bluķītim velkot augšā būvmateriālu un stiprinot kopā, kā arī pie zariem. Ja ērglim pamatne iepatiksies, tas šeit vīs ligzdu, savācot paresnus žagarus, sakrāmējot un izoderējot ar zāli un spalvām. Uz salas ir viena pamatne, kas ērgļiem tomēr neiepatikās, Uģis spriež - iespējams, tāpēc, ka tā izveidota pārāk klaji, pārāk tuvu salas malai. Klinšu ērgļiem netīk arī cilvēku tuvums, tie izvairās no apdzīvotām vietām un neatgriežas ligzdās, ja tiek iztraucēti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Pie mums mīt pavisam sešas ērgļu sugas:
jūras ērglis (Haliaetus albicilla) - samērā parasta plēsīgo putnu suga, kas sava lielā izmēra dēļ ir viegli pamanāma. Ligzdojošo putnu skaits pēdējās desmitgadēs pieaug un tuvojas 100 pāriem;
klinšu ērglis (Aquilla chrysaetos);
zivju ērglis (Pandion haliaetus) - zivjērglis Latvijā sastopams bieži, šeit mīt aptuveni 100-150 pāru, taču jūtīgs pret traucējumiem, sugas saglabāšanai ligzdas tuvumā nedrīkst veikt saimniecisko darbību;
čūskērglis (Circaetus gallicus) - liels ērglis ar gariem un platiem spārniem, ligzdo mežos, kas mijas ar atklātām ainavām, Latvijā galvenokārt mežos pie augstajiem purviem, barojas galvenokārt ar čūskām, bet reizēm ķer arī ķirzakas, abiniekus, putnus un zīdītājus. Latvijā čūskērglis ir reti sastopams, galvenokārt valsts austrumu daļā. Ligzdojošās populācijas lielums - 5-20 pāru;
vidējais ērglis (Aquila clanga) - uzskatāms par visvairāk apdraudēto no Eiropas ērgļu sugām. No visām Eiropas Savienības valstīm tas patlaban ligzdo tikai Polijā, Igaunijā un Somijā, iespējams, arī Latvijā un Lietuvā;
mazais ērglis (Aquila pomarina) - ligzdo pieaugušos, jaukto koku mežos, bet 90% medī tuvējās pļavās, meklējot kurmjus un vardes, pārsvarā peļveidīgos grauzējus, piemēram, lauku strupastes. Ļoti reti sastopama suga Latvijā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?