Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Uzņēmēju līderi Saeimā sagaida auksta duša

Daudziem uzņēmējiem ir skeleti skapī, tādēļ viņi baidās ziņot tiesībsargiem par kukuļu maksāšanu amatpersonām, un tikai amnestija palīdzētu visiem nomazgāties tīriem un pārtraukt kukuļdošanas praksi, trešdien Dienai atzina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētāja Žaneta Jaunzeme-Grende, kura pēc saviem paziņojumiem par politiķu kukuļošanu bija izsaukta uz Saeimas Tautsaimniecības komisijas sēdi. Diskusija izvērtās ļoti emocionāla un beidzās ar uzņēmēju pārstāves paziņojumu, ka viņa vēlas iet prom.

Ž. Jaunzeme-Grende Saeimas deputātiem noliedza, ka Latvijas Avīzē būtu apgalvojusi, ka izdevīga lēmuma «izbīdīšana» maksā 60 000 latu, kas jādod kukulī politiķiem. Tas esot kāda uzņēmēja citāts, bet viņa nebija ar mieru atklāt pat nozari, kurā darbojas šis uzņēmējs, kā arī to, vai kukulis reāli ticis samaksāts. Komisijas sēdē viņa tomēr atklāja, ka uzņēmēji anonīmās aptaujās sūdzas par to, ka viņiem prasa «otkatu 10%».

Tautsaimniecības komisijas vadītājs Vents Armands Krauklis (TP) LTRK vadītājai skaidroja, ka Saeimas komisijās ar deputātiem esot pārstāvētas visas partijas, tādēļ, «ja pat vienai partijai, teorētiski iedomājamies, tiek samaksāta kaut kāda nauda, viena pati tā neko nevar izdarīt». «Parādiet kaut vienu ārzemju investoru, kurš ir nācis šeit un deputātiem, politiķiem maksājis kukuli! Nosauciet man vienu likumu, tad mēs esam gatavi viņu pa spalviņai izpreparēt un apskatīties, kādu priekšlikumu kurš deputāts ir sniedzis,» Ž. Jaunzemi-Grendi aicināja V. A. Krauklis. Viņam piebalsoja deputāts Vitālijs Aizbalts (LPP/LC), sakot: «Ja jums ir pierādījumi, jums nākamajā dienā bija jābūt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un Satversmes aizsardzības birojā.»

LTRK vadītāja atklāja, ka viņai bijušas vairākas sarunas KNAB, bet atzina, ka arī biroja izmeklētājiem uzņēmēji nav gatavi atklāt kukuļdošanas gadījumus. Viņa skaidroja, ka risinājums būtu amnestija - tas nozīmētu, ka «viss, kas tiek darīts līdz šim, tiek piedots, bet, ja tiek darīts turpmāk, tad soda dubultīgi». Tas attiektos uz uzņēmējiem, kuri devuši kukuļus. «Vienreiz ieejam dušā un nomazgājamies, lai nav vairs skeletu skapjos,» teica Ž. Jaunzeme-Grende.

Ž. Jaunzeme-Grende deputātiem apgalvoja, ka «ir reāli gadījumi, ka prasa kukuļus», bet nevienu konkrētu piemēru neminēja, deputātu uzstājīgos aicinājumus minēt kaut vai nozares vai likumus, par kuriem, iespējams, maksāts, uztverot personiski. «Šinī uzbrukuma atmosfērā es negribu runāt, vienīgais, ko es varu darīt, ir iet prom. Es nevēlos runāt tādā atmosfērā,» vairākkārt paziņoja Ž. Jaunzeme-Grende.

«Ceru, ka jums nebija mērķis graut vēl vairāk Latvijas likumdevēja prestižu,» vēršoties pie Ž. Jaunzemes-Grendes, teica V. A. Krauklis un piebilda, ka «mēs visi šeit sēdošie jūtamies ļoti nepamatoti apvainoti, un tas nesekmē sadarbību».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?