Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Uzņēmumā Rīgas siltums pat 26 praktikanti vienlaikus

Likumsakarīgi, ka prakses vietas atrašanā lielākās pūles nepieciešamas nozarēs, kuras studēt izvēlējies vairums jauniešu. «Komunikācija, mārketings un reklāma, jurisprudence, ekonomika un finanses,» jomas, kurās nevar sūdzēties par jauno speciālistu trūkumu un konkurenci viņu starpā, uzskaita portāla prakse.lv sabiedrisko attiecību vadītāja Dace Kristiāna Ūdre. Savukārt aktīvākie prakses devēji ir metālapstrādes, ķīmijas un farmācijas, kā arī informācijas tehnoloģiju nozarē. Te ierindojas arī mārketinga un komunikācijas uzņēmumi, taču pašlaik piedāvājums nespējot apmierināt pieprasījumu.

Bez jauniešu vidū patlaban populārākajām profesijām grūtības sagādājot arī prakses atrašana ar ražošanu saistītās vakancēs. D. K. Ūdre to skaidro ar augsto darba aizsardzības nepieciešamību. «Nevar laist tā vienkārši darboties ar dažādām ierīcēm, jo kurš atbildēs, ja kaut kas notiks,» viņa teic. Tāpat iemesls ir arī šīs nozares darba apjoma samazināšanās ekonomisko pārmaiņu rezultātā.

Pēc prakse.lv pieredzes studentiem ne pārāk draudzīga ir arī jurisprudence, ekonomika un finanses, būvniecība, kā arī tūrisms. Savukārt Latvijas Universitātes (LU) Karjeras centrā, kas studentiem sniedz palīdzību prakses meklējumos, norāda, ka praktisko zināšanu iegūšana jurisprudences un ekonomikas, kā arī IT studentiem neesot grūtākais uzdevums. «Gandrīz katrā uzņēmumā ir vajadzība pēc šo speciālistu zināšanām un prasmēm,» teic Karjeras centra pārstāve Marta Rubīna.

Kā vienu no lielākajiem prakses devējiem, kurš studentiem arī maksājot stipendiju, prakse.lv norāda a/s Rīgas siltums (RS). Patlaban praksē ir 26 studenti no dažādām izglītības iestādēm. «Mācību prakses piedāvā profesijās, kuras ir tieši saistītas ar uzņēmuma pamatdarbību - siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošanas iekārtu apkalpošanu, siltumtīklu un ēku iekšējo siltumapgādes sistēmu apkalpošanu,» stāsta uzņēmuma pārstāve Linda Rence.

Visbiežāk topošajiem speciālistiem RS uzticot siltumiekārtu meistaru, apkalpes atslēdznieku un tehniķu pienākumus. Viņu vidū ir ne vien jaunieši no augstākajām, bet arī no profesionālajām izglītības iestādēm. Ilgākie prakses termiņi esot Rīgas Tehniskās universitātes audzēkņiem - pusgads. Konkurētspējīgākie praktikanti, kuriem izdodas sevi pierādīt, tiekot pieņemti arī darbā. Šogad tādi bijuši trīs. Lai gan prakses laikā studenta sagatavotību pilnībā neesot iespējams izvērtēt, tomēr var secināt, ka zināšanu līmenis atšķiras. «Reizēm ir jūtams motivācijas trūkums no studentiem, kas atstāj iespaidu uz iekļaušanos uzņēmuma darba vidē,» vienu no problēmām nosauc L.Rence.

Arī Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) norādīta kā salīdzinoši pretimnākoša studentiem. Pērn tur tika nodrošinātas 17 prakses vietu, patlaban ceļu uz ministriju dienu dienā mēro divi studenti. Iekārotākās prakses vietas IZM saistītas ar jurisprudenci, sabiedriskajām attiecībām, personālvadību, starptautiskajām attiecībām un sporta politiku, pauž IZM Komunikācijas nodaļā. Prakse laikā ministrijā studenti varot gūt izpratni par valsts pārvaldes organizāciju un darbību, uzskata IZM. Viņu pienākumi esot tiešā mērā saistīti ar izvēlēto profesiju. Piemēram, Komunikācijas nodaļā studenti iemēģinot savu roku preses relīžu rakstīšanā. Līdz šim pēc prakses beigām neviens no jauniešiem darbā ministrijā pieņemts neesot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?