Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Uzņēmums formāli pastāv, bet no tā nav ko piedzīt

Nodokļu parādnieku «topa» galvgalī atrodamajām firmām ir vairākas kopīgas pazīmes - gandrīz visām ir tikai minimālais 2000 latu pamatkapitāls, publiskajā vidē par to darbību nekas daudz nav zināms, bet norādītie kontakttālruņi, ja tādi vispār ir, nav sazvanāmi vai nedarbojas. Turklāt, par spīti saviem parādiem, šīs firmas it kā turpina darboties, tām nav sākts ne likvidācijas, ne maksātnespējas process.

No sarunām ar nodokļu sfēras pārzinātājiem var secināt - biznesmeņiem Latvijā bieži vien ir daudz vieglāk nodibināt jaunu uzņēmumu nekā censties tikt galā ar jau pastāvošajām finanšu grūtībām. Savukārt grūtībās nonākušais uzņēmums formāli turpina pastāvēt un audzēt nodokļu parādu ar soda un nokavējuma naudām, bet reāli ir pamests un no tā nav ko piedzīt. Arī Valsts ieņēmumu dienests (VID) netieši atzīst, ka šāda problēma pastāv.

Iestāde norāda, ka, kaut gan teorētiski parādniekam ir jāiesniedz maksātnespējas pieteikums, ja viņš ar parādiem noteiktajā termiņā netiek galā, kriminālatbildība par tā nedarīšanu vairs nedraud. «Līdz ar to var teikt, ka iespējas «piespiest» parādnieku iesniegt maksātnespējas pieteikumu ir ļoti ierobežotas. Tātad faktiski ir iespējama un praksē nereti ir sastopama situācija, ka parādnieks komercdarbību faktiski neveic, bet nav sācis likvidācijas vai maksātnespējas procesu.» Kaut gan par maksātnespējīgiem atzīti tikai pieci «topa» parādnieki, VID rēķina, ka no pārējām sarakstā iekļuvušajām firmām reāli šobrīd turpina darboties tikai sešas. VID arī konstatējis, ka 55 «topa» parādniekiem vienkārši nav naudas vai mantas, kuru piedzīt, 14 pašlaik pārsūdz uzrēķinus un tikai no 26 turpinās parādu piedziņa.

«Bieži vien ir tā, ka izveidota SIA, kaut kādi darījumi ir veikti, nodokļi nav maksāti, VID to ir atklājis, uzrēķinājis nodokļus un soda naudas, bet uzrēķināto nav no kā iekasēt, jo firma ir vienkārši pamesta. Formāli nodokļu maksātāju reģistrā tā atrodas, bet atbildīgo amatpersonu nav. Acīmredzot tie paši cilvēki ir jau izveidojuši nākamo SIA un darbojas tālāk,» kā veidojas šādi nepiedzenamie nodokļu parādi, skaidro nodokļu eksperte Gunta Kauliņa. Viņa norāda, ka ar šādu praksi varētu mēģināt cīnīties, veidojot fizisko personu «melno sarakstu», tajā iekļautajiem cilvēkiem uz kādu laika posmu aizliedzot darboties biznesā, ja viņi kādu firmu ļaunprātīgi noveduši līdz bankrotam vai nav maksājuši nodokļus. Eksperte gan atzīst, ka šāda ideja savulaik jau pastāvējusi, bet tikusi noraidīta ar argumentu, ka uzņēmējdarbības videi jābūt liberālai. «Līdz ar to šādu darboņu mums ir ļoti daudz,» viņa uzsver.

Jāpiebilst, ka firmas «sērdienītes» parasti arī neapstrīd VID nodokļu uzrēķinus tiesās, kaut gan šāda prakse strādājošo uzņēmumu vidū ir ļoti izplatīta. Piemēram, no visām Administratīvajā apgabaltiesā izskatāmajām lietām aptuveni 20% ir tā sauktās VID lietas. Tiesas priekšsēdētāja Zita Kupce skaidro, ka ierastākie strīdi ir par PVN uzrēķiniem. Kaut gan ar strīdiem par PVN parasti asociējas «naudas atmazgāšanas» shēmas, piemēram, klasiskā PVN izkrāpšanas shēma, kad tiek veidotas fiktīvu darījumu ķēdes, kurā kāds no dalībniekiem nemaksā nodokli, bet pārējie dalībnieki no valsts budžeta atgūst PVN priekšnodokli par it kā veikto darījumu, administratīvajā tiesā šādi strīdi nonāk tad, ja kriminālpārkāpums nav konstatēts.

Z. Kupce arī norāda, ka nodokļu lietās VID lēmuma pārsūdzēšana nenozīmē tā izpildes apturēšanu, parāda pamatsummu VID vienalga cenšas iekasēt. «Savukārt, ja noraidām prasību, tad pamatā gadījumu, ja ir ko ieturēt, VID to jau ir izdarījis. Lielākā problēma jau ir tāda, ka šādiem uzņēmumiem parasti īsti nekā nav,» viņa piebilst.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Lielākie uzņēmumi - parādnieki

Dažādi uzņēmumi, pārsvarā sabiedrības ar ierobežotu atbildību, 100 lielāko nodokļu parādnieku sarakstā minēti 53 reizes. To parādsaistību summa sasniedz 65,16 miljonus latu.
«Topa» pirmajā vietā ir kāda SIA Applied Researches, kuras oficiālā darbības sfēra ir «nespecializēta vairumtirdzniecība». Firma parādā palikusi 4,66 miljonus latu, bet tās pamatkapitāls ir minimālais - 2000 latu. SIA pieder kādam Oļegam Šadrinam, kurš dzīvo Karēlijā. VID uzrēķinātie nodokļi tiesā nav apstrīdēti.
SIA Angir parāds valstij ir 4,42 miljoni latu. Atšķirībā no lielākās daļas parādnieku topa augšgalā ierindoto firmu tai ir arī nopietns pamatkapitāls - 25 000 latu. Arī šī firma pieder privātpersonai no Krievijas Oksanai Osipovai, un VID uzrēķinātos nodokļus tiesā tā nav apstrīdējusi.
SIA Būvniecības grupa, kuras pamatkapitāls ir 2000 latu, nodokļu parādu uzaudzējusi 2,96 miljonu latu apjomā.
SIA METalex valstij parādā palikusi 2,87 miljonus latu un nodokļu parādnieku sarakstā figurē ne pirmo gadu. Pamatkapitāls - 2000 latu.
SIA SNOK nodokļu parāds ir 2,54 miljoni, bet pamatkapitāls - 2100 latu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?