Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Uzskata, ka zemes nomas maksa ir netaisnīga

Zibens spēriens maciņā - tā maksu par zemes nomu raksturo rīdziniece Sarmīte Rublāne, atceroties 2011. gada jūniju. Toreiz ierasto aptuveni četru latu vietā rēķinā pēkšņi parādījās Ls 19,69 mēnesī. Arī Sarmītes vecāki, kas dzīvo viņai piederošajā dzīvoklī Džohara Dudajeva gatvē 5, uzskata, ka maksa ir par augstu, tāpēc šie rēķini paliek neapmaksāti. Tā darot arī daudzi citi nama iedzīvotāji, tomēr visi labi apzinās, ka tas nav risinājums.

Dzīvokļu īpašnieku attiecības ar zemes īpašniekiem ir problēmu kamols, kam joprojām nav izdevies atrast atrisinājumu. Sarunās ar dzīvokļu īpašniekiem noskaidrojās, ka cilvēkiem ir daudz neskaidrību - gan par to, kurā brīdī un no kurienes uzradušies zemes īpašnieki, ja iepriekš apgalvots, ka tādu nav, gan par to, kāpēc mājām piemērītie zemesgabali bieži vien ir daudz lielāki nekā pēc likuma piekrītošā teritorija.

Fakta priekšā

«2000. gadā, kad privatizējām dzīvokli, tika teikts - nākamais solis būs zemes privatizācija, šobrīd neviens nevar pateikt, kad tas būs, bet, kad process sāksies, jums tiks nosūtīts uzaicinājums, tāpat kā par dzīvokļa privatizāciju. Gāja laiks, uzaicinājumu neviens nesaņēma,» atceras S. Rublāne. Sākumā par zemes nomu bija jāmaksā burtiski santīmi, un iedzīvotāji domāja, ka šī nauda nonāk pašvaldībai, pēc tam summa pakāpeniski pieauga līdz Ls 4,43 mēnesī. Stājoties spēkā jaunām likuma normām, 2011. gada jūnijā rēķinā parādījās jau minētā summa - Ls 19,69 un namu pārvaldē saņemts paskaidrojums, ka uzradies zemes īpašnieks un turpmāk būs šāda zemes nomas maksa mēnesī, jo noslēgts līgums par 6% gadā no kadastrālās vērtības. «Ar mājas iedzīvotājiem līgums netika saskaņots, un dzīvokļu īpašnieki tika nostādīti fakta priekšā,» norāda S. Rublāne. Vēlāk, kad sasaukta dzīvokļu īpašnieku sapulce un uzrakstīta sūdzība namu apsaimniekotājam, saņemts solījums vienoties par zemāku nomas maksu. Tomēr S. Rublānes mamma Helēna Kauliņa saka - iedzīvotāji gribētu satikt zemes īpašnieku Aleksandru Karpenko vaigu vaigā, taču tas nav izdevies. Tāpat joprojām nav izdevies samazināt mājai piesaistīto zemes platību, jo 4908 m2 ir krietni par daudz. Zemes plānā redzams, ka mājai piemērīts trijstūra veida zemesgabals iekšpagalmā, kuru iedzīvotāji neizmanto. No SIA Rīgas Namu pārvaldnieks (RNP) saņemta vēstule, kurā norādīts, ka «dzīvojamajai mājai piesaistītā zemesgabala platība tika noteikta tādā apmērā, kādā tā bija nepieciešama privatizācijas vajadzībām», tomēr vēstulē atzītas dzīvokļu īpašnieku tiesības lemt par mājai piesaistītā zemesgabala samazināšanu.

H. Kauliņa stāsta, ka sākotnēji jaunā zemes nomas maksa iekļauta kopējā apsaimniekošanas rēķinā, bet pēdējā laikā reizi ceturksnī pienāk atsevišķi rēķini. Pēc kundzes teiktā, daudzi iedzīvotāji šos rēķinus nemaksā un cer uz viņiem labvēlīgāku risinājumu. Tomēr citu namu iedzīvotāju pieredze liecina, ka vienošanās ar zemes īpašniekiem nevedas. Diena pērn rakstīja par situāciju Rīgā, Valdemāra ielā 72 a, kur iedzīvotāji vienojās par mājai piesaistītā zemesgabala samazināšanu, tomēr neizdevās vienoties ar zemes īpašnieku. Mājas iedzīvotāja Helēna Auziņa nopūšas - nekas īpašs nav mainījies, mēneša maksa joprojām esot ap Ls 60, kāds pusotra lata samazinājums ir tikai uz zemes nodokļa rēķina. Viņas mēģinājumi rast atbalstu pie Saeimas deputātiem līdz šim bijuši neveiksmīgi.

Problēmu netrūkst

RNP kā lielākais namu apsaimniekošanas uzņēmums Rīgā atzīst, ka piespiedu nomas attiecības ir smaga realitāte 1800 ēku dzīvokļu īpašniekiem. «Tie ir desmitiem tūkstoši RNP klientu, kuri saņem šodienas apstākļiem neadekvātus rēķinus par zemes nomu,» norāda uzņēmuma Komunikācijas nodaļas vadītājs Krists Leiškalns. Lai arī jau ilgāku laiku priekšlikumus situācijas atrisināšanā mēģina izstrādāt Tieslietu ministrijas darba grupa, RNP uzskata, ka tās priekšlikumi nerisina problēmu pēc būtības. «Jautājumu pēc būtības var atrisināt tikai īpašuma apvienošana. Lai to realizētu, nepieciešama valsts garantēta zemu procentu ilgtermiņa kreditēšanas sistēma vai maiņas zemes fonds,» norāda K. Leiškalns. Situācijā, kad apsaimniekotāji ir starpnieki zemes īpašnieku un dzīvokļu īpašnieku strīdos, problēmu saraksts ir visai garš. RNP nav un līdz šim nav bijuši visām dzīvojamajām mājām piesaistītie zemesgabalu robežu plāni, kuru neesamība tiek konstatēta tajā brīdī, kad tiek uzsākta līgumu sagatavošana. Tāpēc līgumu sagatavošanas process ievērojami ieilgst, jo jāsazinās ar zemes īpašniekiem un jālūdz iesniegt attiecīgais plāns vai citi dokumenti. Ne visi zemes īpašnieki labprātīgi piekrīt iesniegt nepieciešamo, jo tas ir saistīts ar plānu pieprasīšanu no Valsts zemes dienesta un samaksu par maksas pakalpojumiem. Bieži vien dzīvokļu īpašnieki pieņem lēmumus par zemes platību un maksu, kas būtiski atšķiras no zemes īpašnieku nosacījumiem. Daudzi zemes īpašnieki vēlas saņemt maksimālo pieļauto summu - 6% no kadastrālās vērtības.

2012. gadā ir noteikta vienota centralizēta kārtība līgumu noslēgšanai ar mērķi sakārtot zemes vienību zem daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām, kuras pieder trešajām personām, kā arī tiek veidota vienota zemes vienību un līgumu datu bāze. RNP norāda, ka 2012. gadā kopumā kadastrālā vērtība nav būtiski mainījusies vai pat samazinājusies. Tomēr tas neatrisina jau esošās problēmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Joprojām gaidām gan zemes, gan dzīvokļu īpašnieku stāstus par esošo situāciju un priekšlikumus, kā to risināt.
Rakstiet: [email protected]

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?