Rolf Heinrich Cuvee Rufus 2003 ir ieguvis zelta medaļu slavenākajās vīnu sacensībās Vācijā - Mundus vini. Šis sarkanvīns darināts no vairākām vīnogu šķirnēm, kurām visām ir netieša saistība ar kādu Ventspils iedzīvotājiem ļoti labskanīgu vīnogu šķirni Lemberger. Šo vīnogu šķirni plaši audzē visā Centrāleiropā, kur tā pazīstama ar tādiem nosaukumiem kā Blaufrᅢᄂnkisch, Franconia, Kᅢᄅkfrankos. Parasti vīni no šim vīnogām ir ļoti spēcīgi, pikanti un miecvielām bagāti. Man tos gribas salīdzināt ar ugunīgām ungāru dejām. Tomēr Cuvee Rufus vīns ir 30 mēnešu izturēts ozolkoka mucā, tas noņēmis jauneklīgo uguns dzirksti, bet iedevis nosvērta un nopietna vīra prātu. Aromātā vēl kaut kas jūtams no pikantām garšvielām, tomēr pēc mirkļa to jau pārmāc šokolāde, dūmi un vaniļa. Garšā jūtami gatavi un nedaudz saldeni augļi - žāvētas plūmes, mellenes, ķirši un upenes. Pēcgaršā parādās šokolāde un pikantas krustnagliņas, kanēlis un vēl citas garšvielas. Ar vāciešiem piemītošo rūpību vīns ir nostrādāts līdz pēdējam sīkumam.
Lai cik labi būtu vācu sarkanvīni, šajā valstī baltvīni joprojām ir daudz populārāki. Esmu baudījis dažādus baltvīnus, un brīžiem jau šķita, ka par tradicionālām vīnogu šķirnēm neko jaunu nav iespējams apgūt, tomēr maldījos. Vainīgs bija Knipser Gewᅢᄐrztraminer & Riesling Spᅢᄂtlese 2007. Vīni no visromantiskākās, aromātiskākās vīnogu šķirnes Gewᅢᄐrztraminer bieži vien ir nedaudz pliekani un smagnēji. Tiem pietrūkst skābes. Lai to risinātu, bieži vien vīnogas tiek novāktas, vēl līdz galam nenogatavojušās, un tādējādi zaudē daļu no potenciāla. Knipser, pievienojot Riesling vīnogas, ir atradis lielisku risinājumu. Aromātā jūtamas Gewᅢᄐrztraminer tik raksturīgā rožu smarža, taču garšā jau vairāk parādās Riesling raksturīgie nedaudz skābie āboli, kā arī bumbieri un melones. Šis varētu būt labs aperitīvs, taču ar to arī var iepriecināt ciemiņus pie tradicionālā latviešu viesību galda - rasola un kotletītēm. Man šķiet, jūsu ciemiņi to novērtēs.