Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Vadības maiņa tuvinās partijai

Vienotības līderu maiņa var paātrināt vienotas partijas izveidi uz trīs partiju apvienības bāzes. Pēc gada Vienotības priekšsēža amatā Pilsoniskās savienības vadītāju Ģirtu Valdi Kristovski pirmdien nomainīja Jaunā laika priekšsēde Solvita Āboltiņa. Viņa atšķirībā no sava priekšgājēja rezervētās attieksmes pret jauno partiju tās nodibināšanu uzskata par vienu no galvenajiem uzdevumiem.

_Vienotības_ līderes amats S. Āboltiņai arī varētu būt zināma priekšrocība topošās partijas priekšsēdētāja vēlēšanās, lai gan līdz šim kā nopietnākais pretendents uz šo posteni ir minēts premjers Valdis Dombrovskis (JL).

Vienotību veido Jaunais laiks, Pilsoniskā savienība un Sabiedrība citai politikai. Apvienības vadība mainās ik pēc gada, tāpēc šis notikums pirmdien tika atzīmēts svinīgākos apstākļos sapostā Dailes teātra foajē ar visu vadošo personu uzrunām. Tās gan bija pārpilnas ar patētiskiem secinājumiem un uzmundrinājumiem, radot iespaidu, ka saskaņotība ir lielāka, nekā tā ir patiesībā. Visatklātākais savā uzrunā bija Ģ. V. Kristovskis, kurš atzina, ka centieni sastrādāties ir prasījuši arī stiprus nervus, ka «politiskā ētika vēl pieklibo un uzticība ir izrādījusies pasmaga nasta». Viņš arī secināja, ka iekšējā sāncensība ir mazinājusi kopējo spēku.

«Vēlu saskanīgu darbu premjeram kopā ar nākamo Vienotības līderi. Mans atbalsts ir garantēts,» teica Ģ. V. Kristovskis, kuram kolēģi pateicās par gadu apvienības vadībā. Taču šajā vēlējumā varēja saklausīt zīmīgas nianses, ja atceras, ka par S. Āboltiņu un V. Dombrovski tiek runāts kā par divu varas centru pārstāvjiem līdz pat tam, ka politiskie sabiedrotie vairs nezina, ar kuru ir jārunā. Lūgts to komentēt, V. Dombrovskis Dienai sacīja: «Vienotība nav viena saimnieka partija. Apvienības iekšienē notiek diskusija, bet mēs virzāmies uz priekšu. Mēs esam spējuši strādāt līdz šim un spēsim arī turpmāk.»

S. Āboltiņas uzruna apvienības biedriem bija krāšņāka. Tajā viņa atcerējās Jāņa Čakstes teikto, ka «valsts stiprums un tautas labklājība ir panākama tikai vienotiem spēkiem». Viņa arī teica, ka Vienotībai ir jāspēj «pacelt Latviju jaunā attīstības pakāpē un Vienotība ir tas spēks, no kura Latvija šīs pārmaiņas sagaida». Taču arī S. Āboltiņas runā bija kāds zīmīgs teikums: «Mums ir jāspēj parādīt, ka spējam sarunāties ar sabiedrību un viens ar otru.» Dzirdēts, ka arī Vienotības vadošajā kodolā ir cilvēki, kas viens ar otru nesarunājas, ko nezinātājs varētu nepamanīt. Arī vadības maiņa notika sirsnīgā gaisotnē, kad Ģ. V. Kristovskis un S. Āboltiņa, kuriem pašiem gan nav komunikācijas grūtību, viens otram sniedza ziedus un gandrīz aizmirsa pieteikt nākamo runātāju Sabiedrības citai politikai priekšsēdi Aigaru Štokenbergu - viņa runa bija vienkāršāka un, iespējams, paliks atmiņā ar atziņu, ka Vienotība «nekad nebūs leļļu teātris, un to mēs esam pierādījuši».

Vienotības mērķis ir šā gada laikā izveidot vienotu partiju, kas, pēc Ģ. V. Kristovska domām, būtu iespējams tikai savstarpējās uzticības gaisotnē, par kuru vēl nesen viņš nebija pārliecināts. Viens no partijas veidotājiem Edgars Jaunups Dienai apgalvoja, ka esot īpaši pievērsies Pilsoniskās savienības vadītājam un «mēs tagad esam labi draugi». E. Jaunups arī bija tas, kurš šaubījās, vai premjeram V. Dombrovskim pietiks laika šim grūtajam partijas vadītāja darbam. Taču kaimiņvalstī Igaunijā premjers Andruss Ansips, kas bijis pie varas jau sešus gadus, vienlaikus vada arī Reformu partiju, kurā ir vairāk nekā 7000 biedru. JL ir 1372 biedri, SCP - ap 800, PS - ap 700.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?