Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Vairāk darbu, bet mazāk runu

Domājot par šī gada uzdevumiem, kas palīdzētu mums kā uzņēmumam un nacionālajam ražotājam attīstīties un augt pietiekami ātri, esam noteikuši - ražot gudrāk, vairāk pārdot un izskaust liekas darbības un birokrātiju. Tas būtu ne tikai uzņēmēju uzdevums, bet arī valstisks mērķis.

Lai tas realizētos, jāstrādā ne tikai uzņēmējiem. No valdības, ierēdņiem un politiķiem sagaidām aktīvu darbību, nevis atrakstīšanos par nozīmīgiem jautājumiem. Mūsu nozarē svarīgs jautājums ir nelegālā alkohola tirgus ierobežošana, skaidri un saprotami alkohola aprites jautājumi, kā arī veselības politikas pamatnostādnes. Pašlaik likumdevējs ārkārtīgi attālinājies no sākotnēji izvirzītajiem mērķiem. Diemžēl ar lēmumiem, kas tika pieņemti 2013. gadā, esam virzījušies nepareizā virzienā, tāpēc nelegālā alkohola aprites ietekmes mazināšana joprojām ir aktualitāte. Saprotams, nevar salīdzināt nelaimes smagumu, domājot par Zolitūdes traģēdijas upuru skaitu un tiem astoņiem cilvēkiem, kuri 2013. gada rudenī aizgāja bojā, lietojot nezināmas izcelsmes brīvi pieejamu alkohola maisījumu. Taču rodas jautājums - cik lielai jābūt traģēdijai, lai šis jautājums kļūtu valstiski aktuāls? Manuprāt, astoņi bojāgājušie ir pietiekams signāls, lai sāktos aktīvs darbs pie izmaiņām politikā, likumos un, pats svarīgākais, - jau pastāvošo normu ievērošanā.

Viens no šī gada primārajiem izaicinājumiem nozarei būs jaunais Alkoholisko dzērienu aprites likums, kas ievieš tirdzniecībā ievērojamus ierobežojumus atsevišķiem alkohola veidiem, tos šķirojot pēc izcelsmes - kaitīgajos un it kā mazāk kaitīgajos produktos. Šī pieeja ir absurda, jo neharmonē ar it kā definēto mērķi - ierobežot alkohola pieejamību nepilngadīgajiem. Valdība spēlējas ar šādiem lēmumiem, tā vietā, lai pieņemtu likumus, kas labvēlīgi ietekmētu gan uzņēmējdarbību, gan pārstāvētu sabiedrības intereses. Ar šiem likuma grozījumiem netiek darīts ne viens, ne otrs.

Svarīgākā atziņa, kas valdībai un institūcijām tās pakļautībā būtu jāsaprot - lai kaut ko dalītu un lai būtu ko dalīt, tas sākumā jānopelna, turklāt nevis ar matemātisku nodokļu celšanu, bet ar attīstību, plānošanu, ar prognozējamu valsts virzīšanu pozitīvā virzienā. Pirms gada cerības likām uz Nacionālo attīstības plānu (NAP), taču NAP nonācis plauktā, jo budžetā plānā noteiktajām prioritātēm atbalsta nav. Rezultātā NAP kļūst tikai un vienīgi par deklaratīvu dokumentu.

Pašlaik ražošanas un uzņēmējdarbības bremzējošie faktori ir birokrātija, neprognozējamība ilgtermiņā un vēlme nerisināt jautājumus pēc būtības, bet tikai pēc burta, nevēlēšanās uzņemties atbildību. Piemēram, es neredzu, kādā veidā, uzliekot mikrouzņēmumiem papildu nodokli, var stimulēt uzņēmējdarbību. Manuprāt, tas tieši pretēji lielu daļu šādu uzņēmēju var novest līdz bankrotam. Ir jāciena ikviens uzņēmējs, lai cik mazs tas arī būtu. Ja kādam ir vēlme pāriet no pelēkās zonas uz balto, tā jāatbalsta, nevis ar nesamērīgu nodokļu politiku jāstimulē pretējais.

Tas, ko ikviens Latvijas uzņēmējs sagaida no jaunās valdības, ir prognozējama politika un izpratne par Latvijas nākotnes attīstības vīziju. Tāpēc novēlam valdībai vairāk entuziasma, intereses par darbu un reālu rezultātu sasniegšanu!

* A/s Latvijas balzams ģenerāldirektors

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?