Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Vairāk tīri simbolisks žests

Vārdi «obligātā vidējā izglītība» izskan ik pa laikam. Tagad gan tam klāt ir pielikts termiņš. Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība) uzskata, ka līdz 2020. gadam šo plānu var īstenot. Taču ne velti ir nepieciešams četru gadu sagatavošanās periods, jo līdz ar obligāto vidējo izglītību, visticamāk, būs jārunā arī par skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma. Tāpat nevar likt obligāti mācīties, ja iegūstamā izglītības kvalitāte nav pietiekama.

Pāris procentu

Saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas apkopoto statistiku pērn mācības pēc 9. klases beigšanas neturpināja tikai 1,45% skolēnu, vēl gadu iepriekš - 2,24%, četrus gadus iepriekš - 6,5%. Absolūtos skaitļos sanāk, ka pagājušajā gadā tie bija 245 bērni. Ministrijā gan uzreiz uzsver - jā, skaits nav ļoti liels, bet vairāku gadu griezumā tā tomēr ir būtiska sabiedrības daļa.

Tagad plānots, ka jaunietim tomēr būs jāizvēlas mācīties tālāk vidusskolā vai profesionālajā izglītības iestādē. K. Šadurskis Dienai skaidro, ka, protams, visi jaunieši nav spējīgi iegūt vidējo izglītību un daļa atbirst jau pamatskolas posmā, bet, ja valsts tomēr latiņu ceļ augstāk, tas ir nopietns signāls, ka esam apņēmušies nodrošināt pietiekami izglītotu un augošajām darba tirgus prasībām atbilstošu sabiedrību. Visaugstākais bezdarba risks ir cilvēkiem ar zemu izglītību, min K. Šadurskis un atzīmē, ka tas ir arī «tīri simbolisks žests».

Sešos gados skolā

Viss gan nav tik vienkārši, jo līdzi nāk izglītības satura reforma, turklāt būs jārunā arī par skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma. K. Šadurskis min 2020. gadu, jo pārmaiņas ir ievērojamas un tām jāļauj sagatavoties gan ministrijai pašai, gan skolām un sabiedrībai.

Jau kādā sarunā iepriekš izglītības plānotājs Igors Grigorjevs Dienai sacīja, ka par obligātu vidējo izglītību var runāt tikai līdz 18 gadu vecumam, jo pilngadīgu cilvēku skolas solā sēdēt piespiest nevar. Tam piekrīt arī izglītības ministrs un norāda, ka runa būs par vecuma slieksni. Tieši tāpēc valdības rīcības plānā vismaz pašlaik ir punkts par mācību sākšanu 1. klasē no sešu gadu vecuma. Ja skolas gaitas sāk agrāk, tās pabeidz līdz pilngadības sasniegšanai. Vienlaikus gan tas nozīmē izglītības standarta un satura maiņu: 1. klases mācību viela jāpielāgo jaunākiem bērniem, un pirmsskolas mācību saturs jāveido tā, lai būtu vienmērīga pāreja. Paralēli pilnībā jāsakārto arī vidusskolu tīkls, jo jānodrošina, ka vidējā izglītība būtu vienlīdz kvalitatīva visur.

Atbalsta, bet ir riski

To, ka pāreja uz obligāto vidējo izglītību nav vienkāršs administratīvs lēmums, Dienai uzsver arī izglītības un mācību konsultante Zane Oliņa. Viņa šādu ideju atbalsta, turklāt tas rosinātu sistēmas spēlētājus ieguldīt lielākas pūles, lai katrs bērns pabeigtu skolu ar dzīvei nepieciešamajām prasmēm. Tajā pašā laikā tas prasa nozīmīgas pārmaiņas visu iesaistīto izpratnē par izglītības mērķiem, lai šis laiks skolā tiešām būtu par atspēriena punktu katram bērnam un sabiedrības attīstībai.

Atbalsts idejai ir arī no Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītājas Ilzes Viņķeles (Vienotība) puses. Viņa Dienai atzīmē, ka virzība uz obligāto vidējo izglītību nav nekas jauns un uz to pamazām ir iets arī iepriekš. Taču līdz tam jāpanāk, ka ikvienam ir nepārprotami skaidrs - obligātā izglītība dzīves kvalitāti un iespējas noteikti uzlabos. Vienlaikus deputātei ir prieks, ka tas liks pievērsties arī gadiem atliktām un ne tik viegli risināmām problēmām, domājot par skolēnu slodzi, mācību gada garumu un sešgadniekiem skolā.

Vēl pirms sākušās nopietnas diskusijas, jau zināms, ka lielas pretenzijas izsauks aspekts par agrāku mācību sākšanu. Dienai, iepriekš aptaujājot skolēnu vecākus, nav izdevies atrast tādus, kas šo ideju atbalsta. Arī biedrībā Vecāki par izglītību uzsver, ka vienīgā pieļaujamā iespēja būtu sešgadnieku mācības pirmsskolas izglītības iestādē pārdēvēt par 1. klasi, nevis šos bērnus sūtīt uz skolu.

Bažas ir arī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības ekspertei vispārējās izglītības jautājumos Irinai Avdejevai. Viņa uzsver, ka vidusskolas beigšana 18 gadu vecumā nav nopietns arguments šādām izmaiņām. Gan mediķi, gan psihologi atzinuši, ka ne visi bērni ir gatavi sākt mācīties sešu gadu vecumā, par to būtu jāļauj lemt vecākiem. Tomēr I. Avdejeva atbalsta pāreju uz obligāto vidējo izglītību, jo audzis profesionālās izglītības prestižs un tuvākajos gados plānots ieguldīt arī materiāltehniskās bāzes uzlabošanā. Vienlaikus tas nozīmē, ka jābūt uzmanīgiem ar vidusskolu tīklu optimizāciju, jo nevar radīt situāciju, ka jāmācās it kā obligāti, bet skola bērnam nav pieejama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Mācības neturpina

No visiem 9. klases absolventiem tālāk uz vidusskolu vai profesionālo izglītības iestādi nav devušies:
2015./2016. m. g. - 1,45%,
2014./2015. m. g. - 2,24%,
2013./2014. m. g. - 1,54%,
2012./2013. m. g. - 6,49%,
2011./2012. m. g. - 6,5% skolēnu.
Avots: Izglītības un zinātnes ministrija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?