Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Vairākums turpina, daži atgriežas

Par darbu pašvaldībā Harijs Rokpelnis sācis domāt jau vidusskolā. Pēc Rīgas Ekonomikas augstskolas beigšanas viņš atgriezās savā novadā un vadīja Tūrisma informācijas un uzņēmējdarbības atbalsta centru. Šogad viņš pieteica komandu pašvaldību vēlēšanās un tajās uzvarēja, bet ceturtdien kļuva par Mazsalacas novada domes jauno priekšsēdētāju, kuru atbalstīja arī konkurējošo sarakstu deputāti. H. Rokpelnim ir 26 gadi, un viņš ir viens no nedaudzajiem šo vēlēšanu pārsteigumiem.

Latvijā ir sākušās jauno domju priekšsēdētāju vēlēšanas, kas noslēgsies Līgosvētku priekšvakarā. No līdz šim ievēlētājiem vairāk nekā 20 pašvaldību vadītājiem izteikts vairākums ir bijušie vietējie līderi. Piemēram, Balvu novadu turpinās vadīt Andris Kazinovskis (LZS), Kocēnu - Jānis Olmanis (VL-TB/LNNK), Pārgaujas - Hārdijs Vents, Rēzeknes - Monvīds Švarcs, Rūjienas - Guntis Gladkins (Vidzemes partija), Siguldas - Uģis Mitrēvics (Reģionu alianse), Rojas - Eva Kārkliņa (LZP), Vecumnieku - Rihards Melgailis (RA), Zilupes - Oļegs Agafonovs (SC), liecina aģentūras LETA apkopotā informācija.

Jauns priekšsēdis ir Neretas novadam, jo nu jau bijušais mērs Antons Blūms vēlēšanās nestartēja. Neretas pašvaldību vadīs kādreizējais vietnieks Arvīds Kviesis. Par Inčukalna novada priekšsēdi Aivars Nalivaiko (LZS) kļuva, konkurējot ar sava priekšgājēja pārstāvēto Vienotību. Gulbenes novada domes vadībā ir atgriezies Nikolajs Stepanovs (RA), kuram pirms četriem gadiem varu atņēma Zaļo un Zemnieku savienība, kas toreiz par ietekmi pašvaldībās spēkojās ar Tautas partiju. Par N. Stepanovu nobalsoja 16 no 17 deputātiem. «Pēc pusgada jūs visi būsiet aizmirsuši, ka te kāds ar kādu reiz cīnījās. Es tādu vārdu negribētu lietot. Visi strādās novada labā - arī zaļie zemnieki,» teica N. Stepanovs. Ogres novadu turpinās vadīt Edvīns Bartkēvičs (Ogres novadam), kurš ir pašvaldības priekšgalā kopš 1994. gada, izlaižot gadu, kad nebija mērs. E. Bartkēvičs Dienai atzina, ka bijis pārsteigts par vienbalsīgo atbalstu - par viņu nobalsojoši arī tie, kas «priekšvēlēšanu kampaņā mani ķengāja». Tiesa, Visu Latvijai!-TB/LNNK deputāti jau paziņojuši, ka būs opozīcijā. Ar pārliecinošu balsu vairākumu Jelgavas novada domes priekšsēža amatā ievēlēts Ziedonis Caune (ZZS), kura darbība vietējos medijos tika kritiski vērtēta.

Amatu ar desmit no 15 balsīm saglabājis arī Preiļu novada priekšsēdis Aldis Adamovičs (Latgales partija). Viņam neizdevās vienoties ar Reformu partijas deputātiem, kuru līderis Jāzeps Šņepsts pirmajā sēdē nav piedalījies. A. Adamovičs cer uz sadarbību ar visiem deputātiem, kāda tā bijusi iepriekšējā sasaukumā. Pēc Kārsavas novada vēlēšanām medijos izskanēja, ka priekšsēdētājai Inārai Silickai (ZZS) ir piedraudēts, ja viņa kandidēs uz vadītājas posteni vēlreiz. Par viņu nobalsoja deviņi no 15 deputātiem, bet par draudiem priekšsēdētāja vairs nevēlas runāt. Kārsava atrodas vairāk nekā 300 kilometru no Rīgas, un I. Silicka cer uz ikviena deputāta sapratni, jo saviem iedzīvotājiem «aizmirstajā pašvaldībā varēsim palīdzēt tikai, strādājot kopā».

Skrundas novadā Centrālā vēlēšanu komisija pagarināja kandidātu sarakstu iesniegšanas termiņu, jo sākotnēji bija pieteikts tikai viens saraksts ar pašvaldības vadītāju Nelliju Kleinbergu (RA) galvgalī. Laikā pēc termiņa pagarināšanas savu komandu pieteica arī Vienotība, un tā ieguva septiņas vietas, kas ir tikai par vienu mazāk nekā priekšsēdētājas sarakstam. Zinātāji stāstīja - kamēr N. Kleinberga ar domubiedriem rīkoja publiskās tikšanās, tikmēr konkurenti apstaigāja vēlētāju mājas un lauku sētas, aicinot balsot par pārmaiņām. N. Kleinberga Dienai atzina, ka vairāk solījusi turpināt iesāktos darbus, nevis radikāli jaunas lietas, jo «mēs nedzīvojam ilūzijās». Viņa atceras, ka iepriekšējā sasaukumā bija līdzīgi trausls vairākums, tāpēc cer arī šoreiz to nostabilizēt. Arī Didzis Zemmers (ZZS), kurš atgriezies Limbažu novada vadībā pēc pāris gadu pārtraukuma, ir ievēlēts par priekšsēdi tikai ar vienas balss pārsvaru, bet viņam būs divi vietnieki, kas var līdzēt nostabilizēt vairākumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?